kulinarne fascynacje w zwykłej polskiej kuchni
Blog > Komentarze do wpisu
Pospółka - czyli ziemniaki i zacierki w jednym garnku

 

Gotujemy po polsku!

Chcę Wam dzisiaj przedstawić zupę, którą znam od dziecka. Prawdopodobnie znają ją wszyscy tylko pod innymi nazwami. U nas ta zupa nazywa się pospółka – ale dlaczego? Nie wiem. Może dlatego, że w jednym garnku pospołu są i ziemniaki i zacierki :)

Mieszkam na Ziemi Chełmińsko – Dobrzyńskiej, na pograniczu 5 regionów naszego kraju: Kurpiów, Pomorza, Warmii i Mazur, Kujaw i Mazowsza.  Wszystkie smaki i potrawy mieszają się tu jak w tyglu. Dlatego trudno mi przypisać tą zupę do właściwego regionu. A może po prostu ona nie ma regionu? Jest ogólnopolska, tylko odpowiednio modyfikowana w zależności od upodobań?

W moich okolicach przyrządza się ja naprawdę bardzo prosto. Wystarczy (na garnek 3l) :

  • 4 - 5 ziemniaków
  • plasterek boczku (zależy jak kto lubi: może być grubszy lub cieńszy)
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • sól, pieprz
  • zacierki ( zrobione z jajka i mąki)

Ziemniaki obrać, drobno pokroić, wrzucić do większego garnka. Zalać wodą (prawie do pełna), wrzucić liście laurowe i ziele angielskie, posolić. Gotować. Gdy ziemniaki zaczną mięknąć wrzucić zacierki i gotować dalej (sprawdzić, czy woda jest odpowiednio słona). Boczek wysmażyć na patelni i gdy zacierki i ziemniaki będą już miękkie, dodać do zupy. Zamieszać. Doprawić pieprzem i gotowe.

Ja bardzo lubię tą zupę z gotowaną kiszoną kapustą – ale to ma nie być bigos, tylko zwyczajnie obgotowana kiszona kapusta, tylko doprawiona do smaku.

Tą zupę gotowała moja babcia, moja mama, moja ciocia, gotują ją moje siostry i gotuję ją i ja. I wszyscy za nią przepadamy, chociaż jest naprawdę mało wyszukaną potrawą. Ale cóż… ktoś kiedyś powiedział, że w prostocie tkwi siła!

Zupę przygotowałam w ramach akcji Gotujemy po Polsku!, której patronem jest serwis zpierwszegotloczenia.pl


środa, 03 listopada 2010, js28
Tagi: zupa zacierki

Komentarze
2010/11/03 21:41:18
Ja tej zupy nie znam, a zacierki (choć u nas to zawsze zacierka) uwielbiam. Super są takie regionalne przepisy, uczę się dużo dzięki tej polskiej akcji. Pozdrawiam :)
-
2010/11/03 21:42:57
Moja Mama robila zupe fasolowa z ziemniakami i kluskami lanymi, wiec takie polaczenie nie jest mi obce. Wieki takiej zupy nie jadlam.
-
2010/11/03 21:47:24
nie jadłam fasolowej z kluskami lanymi. Muszę spróbować :)
-
2010/11/04 09:54:58
U mnie zacierkowa:) ale pospólka fajniej brzmi :DDD
-
2010/11/05 03:59:00
nie powiem ciekawie wygląda i apetycznie...takiej jeszcze nie jadłam :)
-
2010/11/05 08:31:41
Brzmi bardzo ciekawie, aż jestem ciekawa smaku ...
-
Gość: nutshell, 88-199-148-63.tktelekom.pl
2010/11/05 10:14:21
Uwielbiam!
-
2010/11/09 18:21:30
bardzo ciekawe danie !
-
Gość: , 31.6.244.8*
2011/10/24 13:16:09
To danie wygląda ciekawie:-)))



Akcja: Nie kradnij zdjęć! Smacznie Z Joanna

Wypromuj również swoją stronę Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria Top Blogi Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Durszlak.pl
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...