kulinarne fascynacje w zwykłej polskiej kuchni
Blog > Komentarze do wpisu
Grzybowa z makaronem

 

 

Zima w pełni, więc oczywiście u mnie czas na… zupkę.  Tym razem grzybową z makaronem.  Przydały się tutaj mrożone grzyby z tegorocznych zbiorów. Przepis pochodzi z wycinka z bliżej nieokreślonej gazety…

Składniki:

  • 500 g leśnych grzybów (świeżych lub mrożonych)
  • pół cebuli
  • pół łyżki smalcu (lub 2 łyżki oleju)
  • 2-3 ziarna ziela angielskiego
  • 2 kostki bulionowe (grzybowe)
  • ¾ szklanki kwaśnej śmietany
  • łyżeczka mąki
  • 150 g makaronu (łazanki lub szerokie wstążki)
  • tymianek
  • sól i pieprz

Grzyby oczyścić, wypłukać i pokroić w paski. Cebulę obrać i posiekać. Razem z grzybami wrzucić na rozgrzany tłuszcz. Dodać ziele angielskie, sól i pieprz do smaku. Dusić ok. 20 minut.  Wlać 4 szklanki wrzątku z rozpuszczonymi kostkami bulionowymi. (ja nie miałam bulionu grzybowego, więc rozrobiłam w litrze zimnej wody Zupę Borowikową Jak u Mamy Winiary). Gotować, aż grzyby będą miękkie. Dodać śmietanę z rozmieszaną w niej mąką (jeśli użyjecie zupy w proszku – można użyć tylko jogurtu do zabielenia). Zagotować. Posypać tymiankiem. Podawać z makaronem.



 

sobota, 11 grudnia 2010, js28

Polecane wpisy



Akcja: Nie kradnij zdjęć! Smacznie Z Joanna

Wypromuj również swoją stronę Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria Top Blogi Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Durszlak.pl
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...