kulinarne fascynacje w zwykłej polskiej kuchni
Blog > Komentarze do wpisu
Marynata do wieprzowiny

Dzisiaj chcę Wam przedstawić przepis na marynatę do mięsa wieprzowego. Zaintrygowały mnie składniki i postanowiłam wypróbować.

Składniki (na ok. 1 kg mięsa wieprzowego)

  • 350 ml jasnego piwa
  • 5 ząbków czosnku
  • strąk czerwonej ostrej papryki lub ćwierć łyżeczki chilli
  • 2 małe cebule
  • łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
  • łyżeczka startego świeżego imbiru lub pół łyżeczki mielonego
  • po łyżeczce suszonych ziół: bazylii, estragonu i tymianku.

Czosnek, cebulę i papryczkę bardzo drobno posiekać. Można też zemleć w maszynce do mięsa. Dodać do nich pozostałe przyprawy i wlać piwo. Wymieszać. Włożyć mięso i trzymać dobę w temperaturze ok. 15-17 stopni C. Co jakiś czas mięso trzeba przewrócić.

Po wyjęciu mięso można: upiec, usmażyć, udusić . Ja jeszcze nie wiem co z niego zrobię. Ale już niedługo się dowiecie.


piątek, 11 lutego 2011, js28

Komentarze
2011/02/11 10:12:38
Musi być bardzo aromatyczna:) Potrawa zapowiada się bardzo interesująco.
-
2011/02/11 11:53:52
Aż poczułam ten zapach ziół:)
-
2011/02/13 20:16:54
Część mięsa ugotowałam na parze, a drugą część upiekłam w piekarniku. Wyszło pysznie i baaaardzo ostro. Ale jednak trzeba troszkę soli dodać do marynaty, bo mięso mimo ostrości jest lekko mdłe.
-
Gość: Dorota Owczarek, 31.6.244.10*
2012/02/11 12:06:54
W piwie jeszcze nic nie marynowałam...muszę spróbować:-)
-
Gość: , host-89-229-138-180.chelm.mm.pl
2012/12/15 18:28:54
ktoś niema pojęciia o pieczeniu mięsa!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1
-
2012/12/15 19:34:22
nie bardzo rozumiem Twój komentarz - ekspercie! A skoro już chcesz się publicznie wypowiadać to sobie kup słownik ortograficzny!



Akcja: Nie kradnij zdjęć! Smacznie Z Joanna

Wypromuj również swoją stronę Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria Top Blogi Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Durszlak.pl
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...