kulinarne fascynacje w zwykłej polskiej kuchni
Blog > Komentarze do wpisu
Pikantny chlebek z suszonymi pomidorami i papryką.

W poszukiwaniu smaku chleba, człowiek jest w stanie obejść cały świat. I tych smaków znajdzie tyle ilu jest ludzi na ziemi. A ja dzisiaj proponuję przepyszny chlebek z suszonymi pomidorami i papryką. Przepis pochodzi z książki K. Hawkins „Kuchnia niskotłuszczowa”. Chlebek jest wilgotny, pachnie ziołami i z wielkim smakiem zjadłam go na śniadanie. Z wędlinką.

Składniki:

  • 1 mała czerwona papryka
  • 1 mała zielona papryka (nie miałam zielonej więc dałam białą)
  • 1 mała żółta papryka
  • 60 g suszonych pomidorów pakowanych próżniowo (ja dzień wcześniej ususzyłam 4 pomidory w piekarniku i akurat wagowo wyszło tyle ile trzeba)
  • 50 ml wrzątku
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży (ok. 35 g świeżych)
  • 1 łyżeczka miałkiego cukru
  • 150 ml letniej wody
  • 450 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki suszonego rozmarynu
  • 2 łyżki pasty pomidorowej (może być koncentrat, ale niezbyt kwaśny)
  • 150 ml niskotłuszczowego jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka soli gruboziarnistej
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Piekarnik rozgrzać do 220 st. C. Papryki przekroić, usunąć nasiona i opiekać w piekarniku aż skórka się lekko przypiecze. Odstawić na 10 minut, po czym obrać ze skórki i pokroić miąższ.

Pomidory pokroić w paseczki i zalać wrzątkiem. Zostawić do namoczenia.

Drożdże i cukier włożyć do miski, zalać letnią wodą i odstawić na 10 – 15 minut by urosły.

Mąkę przesiać do miski i dodać 1 łyżeczkę rozmarynu. Pośrodku zrobić wgłębienie, w które wlać drożdże. Dodać pastę pomidorową, nasączone pomidory wraz z płynem, paprykę, jogurt i połowę soli. Wymieszać wszystko na gładką masę.

Ciasto wyłożyć na posypany mąką blat i ugniatać ok. 4 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Przełożyć do miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 40 minut, aż podwoi objętość.  Po tym czasie ponownie zagnieść i przełożyć do natłuszczonej tortownicy (o śr. 23 cm – ja piekłam w 20 cm, więc jest wyższe). W cieście zrobić „dołeczki”, przykryć jeszcze na 30 minut.

Powierzchnię ciasta posmarować oliwą, posypać rozmarynem i solą. Piec ok. 35 – 40 minut w 200 st. C.  Po wyjęciu z piekarnika studzić 10 minut i wyjąć z formy. Odstawić do schłodzenia na metalowej kratce.



niedziela, 24 lipca 2011, js28

Polecane wpisy

Komentarze
panna_malwinna
2011/07/24 12:39:36
Dodaję przepis do zakładek, bo ten chlebek wygląda mistrzowsko!
-
js28
2011/07/24 12:42:41
Dziękuję :) Robiłam go pierwszy raz i byłam pełna obaw, ale wyszedł naprawdę pyszny. I pachnie nieziemsko :)
-
dyrdymalki
2011/07/24 12:54:28
pysznie wygląda !
-
nemisiek
2011/07/24 16:53:23
Wygląda bardzo apetycznie:) Nie ma to jak domowej roboty pieczywo:) Pozdrawiam!
-
Gość: Maggie, *.zone6.bethere.co.uk
2011/07/24 17:37:33
Kapitalnie wyglada! Dodaje do zakladek - koniecznie musze wyprobowac.
-
2011/07/24 18:21:42
Wow świetny :)
-
vanilla4
2011/07/24 22:04:50
Witaj,

zapraszam do mnie po wyróżnienie :-))
waniliowo.blox.pl/2011/07/Wyroznienie-i-podziekowanie.html
-
grumko
2011/07/25 10:21:36
Fajny;-) Kształtem przypomina ser;-)
-
2011/07/25 14:04:00
nominuję Twój blog w akcji "One Lovely Blog Award" - smacznapyza.blogspot.com/2011/07/ancuszek-wyroznien-i-nominacji.html - pozdrawiam serdecznie!
-
Gość: Grace, *.static.entel.pl
2011/07/27 15:04:37
Asia, bardzo fajny chlebek!
-
przysmakiewy.pl
2011/08/08 20:10:39
Chlebek z pomidorami, a do tego pikantny.. no no ;-)



www.przysmakiewy.pl
-
Gość: , 31.6.244.*
2011/10/11 17:18:45
Jestem na etapie wypiekania chlebków i chyba sie skuszę na Twój bo wygląda smakowicie:-)



Akcja: Nie kradnij zdjęć! Smacznie Z Joanna

Wypromuj również swoją stronę Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria Top Blogi Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Durszlak.pl
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...