kulinarne fascynacje w zwykłej polskiej kuchni
Blog > Komentarze do wpisu
Znane i nieznane dania kuchni włoskiej Małgorzata Caprari. Od Abruzzo do Veneto. Recenzja

Od Abruzzo do Veneto.

Magiczna, kulinarna podróż przez wszystkie rejony Italii. Przepisy z kuchni ludzi ubogich ale także  znane i rozpowszechnione w całym świecie. Pizza, pasta, spaghetti, zupy pasterskie i rozkoszne kawy.  Dania świąteczne i codzienne.  To wszystko znaleźć można we wspaniałej książce Małgorzaty Caprari „Znane i nieznane dania kuchni włoskiej”.

Książka zawiera mnóstwo przepisów na potrawy z różnych regionów Włoch, wskazuje przy tym na różnice w kuchni ukształtowane wpływami historycznymi „… północ kraju wykształciła zupełnie inne przyzwyczajenia. Nierzadko jest to spuścizna germańskich i słowiańskich przodków. Natomiast południe Włoch, niegdyś część Wielkiej Grecji, a następnie kolonia rzymska, arabska, francuska, hiszpańska a nawet szwabska, przynależy bez reszty do prastarego regionu Morza Śródziemnego, także pod względem kulinarnym”, czy naturalnym położeniem.

Autorka zebrała w swej książce przepisy tradycyjnej włoskiej kuchni, często już zapomniane. Są to dania bardzo łatwe do zrobienia, a jednocześnie kuszące swym smakiem i aromatem włoskich ziół, czy dojrzałych w południowym słońcu warzyw i owoców.

W książce nie ma zdjęć, ani obrazków – są za to bogate komentarze autorki, które pomagają naszej wyobraźni poczuć smak i zapach tych cudownych potraw.

Dzięki tej książce kuchnia włoska nie kojarzy się już tylko z pizzą, bruschettą, spaghetti czy espresso. Otwiera przed czytelnikami całe bogactwo spuścizny kulinarnej Włoch, co czyni ją naprawdę niepowtarzalną. Dlatego polecam ją wszystkim, którzy kochają kuchnię włoską i szukają całkowicie nowych i nieznanych smaków do wypróbowania.

Ja już przygotowałam kilka potraw z tej książki i chętnie będę dalej z niej korzystać. A Was serdecznie zapraszam do przeczytania.

Zupa na białym winie

Włoski sos do makaronów Sugo Alla diavola

Jajka cynamonowe (Uova veloci alla canella)

Zupa Stracciatella

Pasta con le carote

 

 

Małgorzata Caprari

Znane i nieznane dania kuchni włoskiej

Wyd. Bauer – Weltbild Media Sp. z o.o.,

2009 r.

 

Recenzję publikuję także na


 



środa, 02 listopada 2011, js28

Polecane wpisy

Komentarze
Gość: Biedr_ona Ewa, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/11/02 12:05:57
W takim razie wpraszam się do Ciebie na jedną z tych potraw ;-D


www.przysmakiewy.pl
-
Gość: , 31.6.244.*
2011/11/02 16:31:23
Bardzo ciekawa lektura Joasiu:-)
-
Gość: Dorota, 31.6.244.*
2011/11/03 18:49:54
Czy teraz wyswietla się moje imię???
Pozdrawiam:-)
-
js28
2011/11/03 19:35:54
Tak, teraz się wyświetla :)



Akcja: Nie kradnij zdjęć! Smacznie Z Joanna

Wypromuj również swoją stronę Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria Top Blogi Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Durszlak.pl
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...