kulinarne fascynacje w zwykłej polskiej kuchni
Blog > Komentarze do wpisu
Szczodraki - postne bułeczki

Skończył się karnawał, czas folgowania w jedzeniu, piciu i innych dobrodziejstwach. Warto przestawić się przed wiosną i Wielkanocą na nieco mniej kaloryczne jedzenie.

U mnie na stole pojawiły się szczodraki czyli postne bułeczki.

Składniki:

Ciasto:

  • 1/2 kostki masła
  • 1 szkl. mleka
  • 1 łyżka cukru
  • 5 dag drożdży
  • 50 dag mąki
  • 1/2  łyżki soli
  • 1 łyżka śmietany
  • kminek lub łuskane ziarna słonecznika

Farsz:

  • 1/4 główki białej kapusty
  • 2 winne jabłka
  • 3 łyżki majeranku
  • 1 - 2 łyżki soli
  • 4 łyżki oleju słonecznikowego
  • 1/2 szkl. wody

Przygotować farsz: kapustę poszatkować, jabłka obrać i pokroić na kawałki. Dodać majeranek, sól, olej i wodę. Dusić na małym ogniu stale mieszając, aż jabłka będą miękkie, ale wciąż kruche.

W garnuszku roztopić masło i zdjąć z ognia. Wlać zimne mleko i dodać cukier. Następnie dodać drożdże (mleko powinno mieć ok. 40 st. C) i 1 łyżkę mąki. Zamieszać i odstawić na ok. 10 minut do wyrośnięcia.

Do drożdży dodać pozostałą mąkę wymieszaną z solą i wyrobić ciasto. Uformować wałek o średnicy 2 cm i pokroić go na podłużne kawałki. Lekko rozpłaszczać i na środku układać porcję farszu, złożyć i uformować podłużne bułeczki. Wierzchy posmarować śmietaną i posypać kminkiem lub pestkami słonecznika. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 20 minut). Piec w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez ok. 25 minut.

Doskonale smakują z barszczem.

 



wtorek, 21 lutego 2012, js28

Polecane wpisy

Komentarze
wiosenka27
2012/02/21 19:18:42
Ale fajne:)
-
Gość: , 95.108.90.*
2012/02/21 19:36:07
kiedyś widziałam w dodatku do Wyborczej ich zdjęcie...i Twoje wyglądają jak z tej gazetki..idealne:)
-
js28
2012/02/21 19:40:34
dziękuję :)
-
Gość: sylka_rafcio, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/02/21 20:56:43
chętnie bym skosztowała takiej bułeczki :)
-
bernadeta75
2012/02/21 22:24:05
o jakie fajne, bardzo podobają mi sę.e
-
Gość: Dorota Owczarek, 31.6.245.*
2012/02/22 17:49:13
Ale mam ochote na nie teraz bo dziś pzrecież Popielec:-)
-
przysmakiewy.pl
2012/02/23 22:06:04
Kapusta z jabłkiem? Ciekawe ;-)


www.przysmakiewy.pl



Akcja: Nie kradnij zdjęć! Smacznie Z Joanna

Wypromuj również swoją stronę Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria Top Blogi Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Durszlak.pl
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...