kulinarne fascynacje w zwykłej polskiej kuchni
Blog > Komentarze do wpisu
Wielkie grillowanie z MAKRO czyli BBQ

W  sobotę 19 maja wzięłam udział w kolejnych warsztatach kulinarnych organizowanych przez Akademię Efektywnej Przedsiębiorczości MAKRO. Tym razem tematem było Wielkie Grillowanie nawiązujące do amerykańskiego BBQ.


Zanim przystąpiliśmy do przygotowywania naszych potraw, Manager Centrum HoReCa Grzegorz Kazubski zdradził nam tajemnicę ukochanego przez Amerykanów BBQ (Barbecues) –stylu życia, ale też przede wszystkim  urządzenia, czyli grillo – wędzarni.


Grillo - wędzarnia jak sama nazwa wskazuje urządzenie to służy do jednoczesnego grillowania oraz wędzenia, przy użyciu tego samego opału (drewna). Jest więc niezwykle ekonomiczne.  Składa się z 3 części:

Część A: komora paleniska czyli grill

Część B: składa się z 2 komór, na ogół używanych do wędzenia i BBQ.  Powstały podczas pieczenia nadmiar tłuszczu ocieka do rynienki, dzięki czemu nie powstają (jak w przypadku tradycyjnego grilla) rakotwórcze związki pochodzące ze spalonego tłuszczu. Najlepszą temperaturą do obróbki produktów jest 120 – 150 st. C

Część C: najbardziej oddalona od części A, dlatego jest tu najniższa temperatura. Produkty po upieczeniu w części B, mogą być przeniesione do części C celem poddania ich obróbce wędzenia dymem. Mogą być wędzone na wisząco na specjalnych prętach. Optymalna temperatura stosowana podczas wędzenia to 22 – 120 st. C


Nie bez znaczenia jest użyte do grillo – wędzarni drewno. Stosując odpowiednie rodzaje można uzyskać różne walory smakowe i zapachowe, np. drewno jabłoni wytwarza łagodny dym z subtelnym owocowym posmakiem, lekko słodki, idealny do drobiu; jesion  szybko się pali i opieka potrawy, doskonały do dziczyzny, drewno winorośli idealnie pasuje do ryb i drobiu, a bez do owoców morza i baraniny; akacja świetnie komponuje się z wieprzowiną, a drewno dębu z wołowiną.


Do ognia w grillo – wędzarni można dodać także zioła i przyprawy np. starty czosnek, paprykę, cebulę, tymianek. Powoduje to wytworzenie dużej ilości dymu i nadaje potrawom wspaniały smak. Warunkiem jest wrzucenie przypraw w pierwszych 30 minutach obróbki.

Po takim wprowadzeniu i prezentacji grillo – wędzarni zajęliśmy się przygotowywaniem dań do wędzenia i opiekania, oraz sosów pod okiem Szefa Kuchni Piotra Kraśkiewicza.

Wszystkie przygotowane potrawy przedstawię w najbliższych dniach razem z przepisami, a były wśród nich m.in. szaszłyki warzywne, antrykot wołowy, wędzony pstrąg i łosoś, sos BBQ i bombay curry. Mogę Wam tylko powiedzieć, że wszystko smakowało doskonale, a lekcja grillowania przyda się na całe życie.


Po obfitościach grillowego stołu czekały na nas także sałatki i desery oraz zimne piwo. Pogoda dopisała, bawiliśmy się świetnie i cieszę się, że mogłam znów spotkać się ze znajomymi bloggerkami, które serdecznie pozdrawiam!




niedziela, 20 maja 2012, js28

Polecane wpisy

Komentarze
dorota20w
2012/05/20 19:01:21
Joasiu bardzo miło mi było wspólnie gotowac po raz kolejny. Pozdrawiam
-
dyrdymalki
2012/05/20 19:03:16
grrrrrrrrr, a ja nie mogłam przyjechać ..

czekam na przepisy :)
-
js28
2012/05/20 19:06:44
@Dorota - mnie również :)
@Ulcik - :) przepisy niebawem :)
-
n_ina
2012/05/20 19:08:14
Joanno, i ja Ciebie serdecznie pozdrawiam :) Fajnie było się spotkać.
-
Gość: Dorota Owczarek, 31.6.244.*
2012/05/20 19:24:59
Te warsztaty były w Warszawie???
Fajna sprawa:-)
-
js28
2012/05/20 19:37:56
@Dorota - tak, spotkanie było w Warszawie
-
najsmaczniejsze.pl
2012/05/20 21:10:55
jak miło popatrzeć na te zdjęcia, ja już zgłodniałam i jutro mogłabym zacząć na nowo grillowanie :D pozdrawiam cieplutko
-
olciaky
2012/05/21 07:49:29
Deserki w szklaneczkach były bajeranckie:D
Ps: No bardzo miło było w sobotę, już się cieszę na kolejne warsztaty i uśmiecham się, bo wreszcieee do Ciebie dotarłam ( nie mogłam kompletnie przypomnieć sobie adresu) !:))



Akcja: Nie kradnij zdjęć! Smacznie Z Joanna

Wypromuj również swoją stronę Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria Top Blogi Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Durszlak.pl
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...