kulinarne fascynacje w zwykłej polskiej kuchni
Blog > Komentarze do wpisu
Pomidorowy chłodnik z miętową herbatą

Chociaż słońce dzisiaj się schowało i popaduje drobny kapuśniaczek, to nadal jest parno niczym w dżungli. A co najlepiej się sprawdzi, gdy jeść się nie chce a dostarczyć energii trzeba? Chłodnik. U mnie dzisiaj bez jogurtu czy śmietany, ale za to z herbatą miętową. Pomysł podpatrzyłam w książce J. Zittlau  „Herbata Roiboos dla zdrowia i urody”, ale zmodyfikowałam go dla własnych potrzeb.



Składniki:

  • 1 papryka czerwona lub żółta (ok. 200 g)
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 500 g pomidorów lub 1 butelka Passata Rustica Cirio
  • herbata miętowa  - 2 saszetki lub 1 łyżka suszu
  • 450 ml gorącej wody
  • 12 ml oliwy lub oleju słonecznikowego
  • 10 ml octu winnego czerwonego
  • sól
  • pieprz młotkowany
  • curry

Herbatę zalać 450 ml gorącej wody i parzyć przez 3 minuty.  Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, pokroić na kawałki. Paprykę oczyścić z pestek  i także pokroić. Cebule obrać i razem z czosnkiem pokroić w kostkę. Zmiksować razem warzywa, herbatę, olej i ocet na puree (jeśli używacie Passaty dodajcie ja po uprzednim zmiksowaniu warzyw). Doprawić na ostro solą, pieprzem i curry. Dobrze schłodzić. Podawać z kleksem śmietany.


Do przygotowania chłodniku użyłam szklanego blendera  mojego robota Multipro FP 270 Kenwood .


Pojemność dzbanka – 1,2 l. Miksuje sprawnie i cicho. Zamykany od góry otwór ułatwia dodawanie kolejnych składników, bez konieczności zdejmowania pokrywy. Mieści się w lodówce, a elastyczna pokrywka chroni przed przedostawaniem się innych zapachów do środka.



środa, 04 lipca 2012, js28

Polecane wpisy

  • Dyniowa zupa z zacierkami

    Jestem baniarzem... :) Dowiedziałam się o tym przygotowując przepis na zupę dyniową z zacierkami dla naszego Muzeum Ziemi Dobrzyńskiej. Mieszkańców ziemi dobrz

  • Pomidorowa ze świeżych pomidorów

    Lato się kończy… widać to po straganowych półkach i cenach owoców warzyw. Pomidory są teraz bardzo tanie, trzeba je wykorzystywać zanim zaśpiewamy addio p

  • Botwinka

    Wiosna rozkwitła pełną gębą. W końcu pojawiły się na straganach wyczekane i upragnione młode warzywa. Między innym botwinka. Te zielone listki z małymi buraczka

Komentarze
Gość: Lektura Smaku, 62.87.225.*
2012/07/04 16:13:08
Pomysłowe :) Jestem bardzo ciekawa smaku :)
-
dusiowaa
2012/07/04 16:14:58
u mnie w domu dzisiaj też pomidorowa, ale na na ciepło ;)
-
wiosenka27
2012/07/04 16:41:28
W taką pogodę tylko chłodnik ratuje:)
-
kuchnia_breni
2012/07/04 17:01:37
Bardzo ciekawy przepis, z chęcią bym spróbowała w ten parny dzień



Akcja: Nie kradnij zdjęć! Smacznie Z Joanna

Wypromuj również swoją stronę Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria Top Blogi Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Durszlak.pl
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...