kulinarne fascynacje w zwykłej polskiej kuchni
Blog > Komentarze do wpisu
Bo dom musi pachnieć chlebem... (lekki chlebek z żurawiną)

Pachnący, świeży chleb. Pierwsze skojarzenie – to moje dzieciństwo, gdy mama wysyłała mnie do osiedlowego sklepu po gorący jeszcze bochenek, a ja… przez ten krótki odcinek drogi zdążyłam albo go do połowy obgryźć z chrupiącej skórki, albo zrobić w nim dziurę i wyjadać pachnący miękisz, ugniatając w palcach wałeczki. Też tak robiliście?

Pachnący, świeży chleb. I do tego koniecznie zimne mleko ze szklanej butelki. Pamiętacie?

Pachnący, świeży chleb. Niestety już od wielu, wielu lat nie mogę odnaleźć  tego smaku z dzieciństwa, a próbowałam już naprawdę wielu, wielu chlebów. I wtedy pomyślałam, że świetnym rozwiązaniem będzie upieczenie własnego. Jednak nie od razu chleb zaistniał w mojej kuchni. Bałam się, że nie będę potrafiła wyhodować zakwasu, albo chleb  będzie niedopieczony, albo…. milion innych powodów, żeby nie spróbować.

W zeszłym roku jednak odważyłam się zrobić prosty, lekki chleb z otrębami i ziarnami słonecznika. Wpatrywałam się w okienko piekarnika patrząc jak rośnie. Kiedy go wyjęłam – cudowny zapach rozszedł się po kuchni, a ja już wiedziałam, że to pierwszy i na pewno nie ostatni mój wypiek.

Potem były bułki, bułeczki, ciabatki. Chrupiące, pachnące, rumiane.  Nadal jednak nie odważyłam się na chleb pieczony na zakwasie – ale ta myśl coraz bardziej we mnie dojrzewa. Wiem, że pewnego dnia na pewno taki chleb zrobię i wtedy na nowo odkryję smak dzieciństwa.

W ramach organizowanej przez Kuchnię Ireny i Andrzeja akcji „Upiecz Smakowity Chleb!”, której patronem są Zakłady Tłuszczowe "Kruszwica", producent margaryny "Smakowita" postawiłam jednak na powrót do korzeni.  Przygotowałam mój pierwszy chlebek, ale… przepis zmodyfikowałam. Bo pieczenie chleba to niesamowita frajda, zabawa, przyjemność łączenia smaków i dodatków. A przede wszystkim satysfakcja z własnej pracy i pyyyyszne kanapeczki.

Lekki chleb z suszoną żurawiną

Składniki:

  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 125 g otrąb pszennych
  • 0,5 l mleka (letniego)
  • 50 g drożdży świeżych
  • 100 g suszonej żurawiny
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka soli

Drożdże rozkruszyć do miseczki, wlać pół szklanki mleka, dodać cukier i 2-3 łyżki mąki. Rozrobić i odstawić do wyrośnięcia (ok. 15 minut).

Gdy zwiększy swoją objętość, dodać pozostałe składniki i wyrabiać aż się dobrze połączą.  Ciasto przełożyć do wysmarowanej tylko masłem formy (tak do 2/3 wysokości) i piec ok. 80 - 90 minut w 120 stopniach C. Sprawdzać patyczkiem, czy chleb się upiekł. Wyjąć z formy by odparował.





 

sobota, 08 września 2012, js28

Polecane wpisy

Komentarze
Gość: Anna M, *.internetia.net.pl
2012/09/09 22:29:31
z żurawiną mmmmm
-
dorota20w
2012/09/16 12:22:03
uwielbiam domowe pieczywo i żurawinę



Akcja: Nie kradnij zdjęć! Smacznie Z Joanna

Wypromuj również swoją stronę Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria Top Blogi Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Durszlak.pl
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...