kulinarne fascynacje w zwykłej polskiej kuchni
Blog > Komentarze do wpisu
Ogórkowa mojej mamy

No i powiało chłodem.  Jednego dnia jeszcze słychac było ptaki śpiewające w parku, następnego dnia wichura i coś co ma przypominać śnieg.  Nie, jeszcze nie, jeszcze za wcześnie! Nie lubię smutnej, deszczowej jesieni i szarej bezsłonecznej zimy. Dlatego gdy nadchodzi ten nieunikniony stan pogody stawiam wtedy na zupę! Już nie raz się przekonałam, że ma dobroczynny wpływ nie tylko na ciało, ale też na duszę.

Lubię proste zupy, takie, które przypominają mi dzieciństwo i wspaniałe potrawy jakie gotowała moja mama. Jedną z takich zup jest ogórkowa – rozgrzewająca i pożywna.

Składniki:

  • 50 dag ogórków kiszonych (najlepiej własnej roboty) razem z wodą w której się kisiły
  • 4 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1 mały por
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • pieprz
  • sól
  • 4 -5 ziemniaków
  • 2 l bulionu mięsnego (np. na żeberkach)
  • kwaśna śmietana do zup (ok. 2/3 szkl.) lub jogurt naturalny
  • 1 łyżka masła lub oleju

Ogórki zetrzeć na tarce z grubymi oczkami, lub pokroić w kostkę. Tak samo przygotować marchew, pietruszkę i selera. Pora pokroić w krążki. Do gotującego się bulionu dodać włoszczyznę, liść laurowy i ziele angielskie oraz pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotować, aż ziemniaki będą miękkie.

Na patelni rozgrzać masło lub olej, wrzucić ogórki i smażyć przez ok. 7 – 10 minut ciągle mieszając. Wywar przyprawić solą i pieprzem, dodać ogórki i w razie potrzeby wodę, w której się kisiły. Gotować jeszcze ok. 5 minut. Następnie dodać śmietanę (lub jogurt naturalny), wymieszać i gotować jeszcze 1 – 2 minuty.  Podawać z koperkiem lub natką.



niedziela, 28 października 2012, js28

Polecane wpisy

  • Dyniowa zupa z zacierkami

    Jestem baniarzem... :) Dowiedziałam się o tym przygotowując przepis na zupę dyniową z zacierkami dla naszego Muzeum Ziemi Dobrzyńskiej. Mieszkańców ziemi dobrz

  • Pomidorowa ze świeżych pomidorów

    Lato się kończy… widać to po straganowych półkach i cenach owoców warzyw. Pomidory są teraz bardzo tanie, trzeba je wykorzystywać zanim zaśpiewamy addio p

  • Botwinka

    Wiosna rozkwitła pełną gębą. W końcu pojawiły się na straganach wyczekane i upragnione młode warzywa. Między innym botwinka. Te zielone listki z małymi buraczka

Komentarze
2012/10/28 17:19:31
Ale dawno nie jadłam!
-
Gość: ankawell, *.dynamic.chello.pl
2012/10/28 18:29:31
U mnie dziś też ogórkowa na obiad była :):) ...
-
js28
2012/10/28 18:55:15
ja tez już dawno nie robiłam i właśnie tak mi się zachciało jak tylko zrobiło się zimno. Następna w kolejce będzie fasolowa :)
-
2012/10/28 19:01:16
Ogórkowa to zupa, którą gotuję najczęściej, bo to moja ulubiona zupa - raz na dwa tygodnie musi być :-) I najbardziej lubię na wędzonym żeberku... Pycha.

Ps. ładnie Ci ta fotka wyszła - nie lubię fotografować zup, zresztą ja w ogóle beznadziejne fotki robię, ale zupy to porażka...
-
js28
2012/10/28 19:05:30
ogórkowa jest najlepsza na żeberku :) Ja też nie lubię fotografować zup - zwłaszcza takich mało kolorowych, nie ukrywam, że mój obecny aparat bardzo mi w tym pomaga :)
ps. Asiu - Twoje zdjęcia są bardzo apetyczne!
-
dorota20w
2012/11/02 18:37:44
wygląda apetycznie! chętnie bym teraz zjadła :)
-
js28
2012/11/02 19:36:08
dziękuję :)



Akcja: Nie kradnij zdjęć! Smacznie Z Joanna

Wypromuj również swoją stronę Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria Top Blogi Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Durszlak.pl
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...