kulinarne fascynacje w zwykłej polskiej kuchni
Blog > Komentarze do wpisu
"Mięsa. Najlepsze potrawy i marynaty". A. Manning

Kiedy dostałam do zrecenzowania książkę „Mięsa najlepsze potrawy i marynaty” Anneki Manning bardzo się ucieszyłam, bo dobrych pomysłów na mięso nigdy nie jest za wiele.  Tym bardziej, że można  przyrządzać je na mnóstwo wspaniałych sposobów, nie tylko ograniczając się do grillowania lub pieczenia.

Treść książki podzielona jest na 5 rozdziałów, każdy poświęcony innemu sposobowi przyrządzania mięsa. I tak poznajemy przepisy na potrawy smażone, potrawy pieczone, potrawy duszone, a także gulasze, zapiekanki i potrawy z curry.  Oprócz ponad 85 przepisów można znaleźć tu wiele ciekawych wskazówek np. o tym jak rozpoznawać mięso dobrej jakości, o podziale tusz zwierzęcych  oraz dotyczących technik obróbki mięsa, czyli „jak oczyszczać żeberka jagnięce, wiązać wołowinę, kroić udziec jagnięcy i gotować bulion wołowy” (str. 7). Warto też wiedzieć jaki kawałek tuszki wykorzystać do danej potrawy.

„Mięsa najlepsze potrawy i marynaty” to zbiór przepisów na dania codzienne i odświętne. Od burgerów, przez klopsiki, gulasze, sałatki po wykwintne pieczyste i dziczyznę. To przepisy na dania z kuchni orientalnej, afrykańskiej i naszej polskiej.  To także przepisy na doskonałe marynaty, z których jedną (marynatę sojowo - miodową) wykorzystałam do przygotowania dania w garnku rzymskim.

Kuszące zdjęcia, przejrzyste opisy technik wykonania sprawiają, że przygotowywanie potraw mięsnych (nawet tych bardziej skomplikowanych) stanie się łatwiejsze.

Książka inspiruje do tworzenia i komponowania własnych potraw, z własnymi dodatkami. Nie ogranicza nas przepisem, choć na początku na pewno warto przygotować mięso zgodnie z podanymi wytycznymi. Brakuje mi w tej książce większej ilości dań z wieprzowiną, która jednak w naszym kraju jest najbardziej rozpowszechniona i najłatwiej dostępna. Ale tak jak napisałam wyżej każdy przepis można zmodyfikować według własnych potrzeb i uznania.

Bardzo ciekawa pozycja, pięknie wydana, opatrzona apetycznymi zdjęciami autorstwa Julie Renouf – zaprasza na wspaniałą podróż przez mięsną krainę smaku.

Zapraszam! I tym samym rozpoczynam nowy cykl na moim blogu: Niedziela z recenzją.


Wydawnictwo



 

Recenzję możecie także przeczytać na portalu


niedziela, 06 stycznia 2013, js28

Polecane wpisy

Komentarze
wiosenka27
2013/01/06 21:29:26
Ciekawa pozycja:)
-
js28
2013/01/06 21:31:36
ciekawa, to prawda :) warto się z nią zapoznać :)
-
Gość: Monia, *.icpnet.pl
2013/01/06 22:22:10
O, świetny pomysł z niedzielnymi recenzjami :) Zachęciłaś mnie bardzo do zakupu tej pozycji, tym bardziej, że nie czuję się mistrzem przygotowywania mięsiwa, ponieważ rzadko jadam mięso. Przydałaby się praktyka w towarzystwie tej książki :)
Pozdrawiam :)
-
js28
2013/01/06 22:26:12
Monia - bardzo sie cieszę, że pomysł z niedzielnymi recenzjami Ci się spodobał. A z książką naprawdę warto się zapoznać, chociażby z uwagi na podane techniki przygotowywania mięs do obróbki. A same przepisy - naprawdę są godne wypróbowania. Pozdrawiam :)
-
Gość: mama2006, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/01/08 21:13:40
ale super jest ta książka.Myślę, że pyszne rzeczy można z nie ugotować
-
js28
2013/01/09 13:52:37
o tak, przepisy w niej podane są naprawdę ciekawe i smaczne :) Ja się będę przymierzać do burgerów :)



Akcja: Nie kradnij zdjęć! Smacznie Z Joanna

Wypromuj również swoją stronę Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria Top Blogi Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Durszlak.pl
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...