kulinarne fascynacje w zwykłej polskiej kuchni
Blog > Komentarze do wpisu
Chała purimowa

Przeglądałam w piątek swoje przepisowe zasoby w poszukiwaniu receptury na mój debiutancki tort. Znalazłam kilka pomysłów, ale przy okazji dokopałam się do przepisów z kuchni żydowskiej i od razu zakochałam się w 2 przepisach.

Wcześniej z kuchni żydowskiej robiłam tylko deser charoset , gefilte fisz, latkes  i kurczaka Ezechiela.

Teraz mogę do nich dołączyć przepis na chałę purimową.

Jest pyszna, z wierzchu chrupiąca, w środku puszysta i maślana, pełna rodzynek. Pachnie w całym domu.

To była moja pierwsza chałka i już wiem, że innej nie chcę piec – ta jest doskonała.

Składniki:

  • 50 dag mąki pszennej
  • 3 dag świeżych drożdży
  • 8 dag cukru
  • szczypta soli
  • 0,5 szkl. mleka (temp. pokojowa)
  • 1 całe jajko + 3 żółtka
  • 15 dag masła
  • 5 dag rodzynek
  • 1 łyżka stopionego masła do posmarowania chałki

Drożdże rozetrzeć w mleku i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce. Masło utrzeć z cukrem, dodając kolejno jajko i żółtka. Następnie dodać rodzynki, mąkę, dodać szczyptę soli i wyrośnięte drożdże. Wymieszać mikserem (ja użyłam FP 270 Kenwood) i lekko zagnieść. Odstawić na godzinę  w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ja dodatkowo przykryłam miskę ściereczką. Potem ciasto jeszcze raz dobrze wyrobić, podzielić na 3 części i z każdej uformować wałek. Zapleść w warkocz dobrze dociskając na końcach. Chałkę ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić jeszcze na 30 minut w ciepłe miejsce.

Piekarnik rozgrzać do 180 st. C (z termoobiegiem 160). Chałkę posmarować rozpuszczonym masłem i piec ok. 45 minut.




niedziela, 10 marca 2013, js28

Polecane wpisy

Komentarze
Gość: , *.tktelekom.pl
2013/03/10 11:14:31
Super !! :)
-
dorota20w
2013/03/10 12:12:18
mniam -pysznie wygląda!
-
js28
2013/03/10 12:38:37
dziękuję! jest przepyszna! :)
-
wiosenka27
2013/03/10 14:07:16
Kiedyś robiłam chałkę z okazji święta żydowskiego. Twoja wygląda pysznie:)
-
bernadeta75
2013/03/10 15:20:46
świetna chaleczka, bardzo elegancka.
-
Gość: tapasdecolores, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/03/10 15:50:30
Przypomina mi smaki z mojego dzieciństwa :)
-
Gość: Inspirowane Smakiem, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/03/10 18:54:23
Oj faktycznie wygląda pysznie!
-
js28
2013/03/10 19:33:50
dziękuję Wam za miłe słowa :) Cieszę się, bo pieczenie to moja pięta achillesowa.
-
2013/03/11 12:25:55
Śliczna chałka Asiu:). Ja dziś zajadam drożdżowe buchty ...a na chałkę mam wielką ochotę:)
-
Gość: JustinDorothy, *.tktelekom.pl
2013/03/14 09:34:45
Superowa ! :)
-
gin86
2013/03/20 17:35:58
Piekłam chałkę raz. Wyszła boska. Twojej muszę spróbować ze względu na rodzynki :)
-
js28
2013/03/20 18:38:53
Polecam! Jest przepyszna! No i te rodzynki... :) mniam!



Akcja: Nie kradnij zdjęć! Smacznie Z Joanna

Wypromuj również swoją stronę Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria Top Blogi Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Durszlak.pl
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...