kulinarne fascynacje w zwykłej polskiej kuchni
Blog > Komentarze do wpisu
Chleb "w ciemno" - akcja pełna smaku

W miniony weekend razem z innymi blogerkami i blogerami  wzięłam udział w akcji pieczenia chleba „w ciemno” zorganizowanej przez Annę – Marię z bloga Kucharnia. Wieść o akcji rozeszła się jak błyskawica, a wszystko polegało na zadeklarowaniu się upieczenia chleba bez znajomości przepisu. Przepis był podsyłany już po dołączeniu do akcji.

Takim to sposobem dowiedziałam się, że upiekę chleb bardzo czekoladowy, bardzo pachnący i … pobudzający wszelkie zmysły.

Wybrałam wersję z zaczynem drożdżowym, bo nie chciałam ryzykować, po moich ostatnich próbach z zakwasem.

Na przygotowanie i upieczenie chlebka trzeba poświęcić prawie cały dzień, ale uwierzcie mi, naprawdę warto! Już w trakcie przygotowywania ślinka napływa do ust, ale gdy bochenek już siedzi w piekarniku zapach jest tak intensywny, że masz ochotę zatopić się w tym chlebie. Pyszności!

Bardzo dziękuję Annie-Marii za tą akcję, za przepis i za wszystkie serdeczności. Galerię innych chlebków „w ciemno” możecie zobaczyć na fan page'u KUCHARNIA , a ja zapraszam na przepis i zdjęcia mojego wypieku.

Składniki:

Zaczyn drożdżowy:

  • 18 g mąki,
  • 9 g wody,
  • ok. 1/4 łyżeczki suszonych drożdży,

Składniki wymieszać i dodać do składników, które mają utworzyć biga, czyli właściwy zaczyn:

  • 32 g mąki chlebowej,
  • 18 g wody w temperaturze pokojowej

+ przygotowany zaczyn drożdżowy

Wszystkie składniki zaczynu (biga) wymieszać razem, aby dokładnie się połączyły.

Umieścić bigę w misce i nakryć folią kuchenną. Odstawić w temperaturze pokojowej na ok. 8 godzin (najlepiej zrobić to późnym wieczorem, aby rano mieć gotowy do pracy zaczyn).

Ciasto właściwe:

  • cała biga (zaczyn przygotowany 8 godzin wcześniej)
  • 3 szklanki (ok. 393 g) mąki chlebowej
  • 1 1/8 (248 g) wody
  • 4 łyżki (71 g) miodu
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 4 łyżki (25 g) kakao
  • 1/4 łyżeczki drożdży instant
  • 1 łyżka soli
  • 78 g chipsów czekoladowych (inaczej łezki czekoladowe, dropsiki czekoladowe)

Wszystkie składniki - z wyjątkiem chipsów czekoladowych - zagnieść razem, aby dokładnie się połączyły (używając miksera, wyrabiać na średnich obrotach) i aby gluten się uwolnił. Wyrabiać ok. 8-10 minut. Odstawić na 5 minut, aby ciasto "odpoczęło", a następnie dodać dropsy czekoladowe i dokładnie zagnieść - ok. 1 minuty.

Przełożyć ciasto do dużej, lekko natłuszczonej misy, nakryć folią i odstawić do wyrośnięcia na ok. 2 godziny (powinno być ładnie wyrośnięte, czasem zajmie to mniej czasu, czasem trzeba dać ciastu czas i cierpliwie poczekać dłużej).

Wyrośnięte ciasto przełożyć na lekko oprószony mąką blat i podzielić na 2 części (jeśli chcecie więcej mniejszych chlebów, można podzielić inaczej), każda po ok. 454 g. Każdą z części uformować na kształt kuli i odstawić, by odpoczęły na kolejne 30 minut.

Po tym czasie nadać ciastu pożądany kształt - podłużnego lub owalnego bochenka, jak kto woli. Przełożyć do koszyka do pieczenia lub formy - w zależności od tego, w czym chleb będzie pieczony.

Koszyk powinien być wyłożony ściereczką oprószoną mąką, a forma wysmarowana olejem i oprószona - najlepiej otrębami. Odstawić do końcowego wyrastania na 2,5 godz. - 3 godz. Chleby powinny ładnie wyrosnąć. Ponownie, należy dać im na to czas i cierpliwie czekać, jeśli rosną za wolno.

Piekarnik nagrzać do temperatury 205 stopni. Na dnie piekarnika ułożyć żaroodporne naczynie wypełnione szklanką wody - będzie parowała w trakcie pieczenia, dzięki czemu skórka stanie się chrupiąca.

Piec 35 - 40 minut. Można sprawdzić patyczkiem czy chleb jest już gotowy.

Upieczony chleb studzić przynajmniej 1 godzinę.



 



środa, 10 kwietnia 2013, js28

Polecane wpisy

  • Do trzech razy sztuka - czyli mój pierwszy chleb na zakwasie.

    Dzisiaj święcę swój mały tryumf, swoje małe zwycięstwo kulinarne. W końcu, za trzecim razem udało mi się upiec mój pierwszy chleb na zakwasie. Jeszcze nie jest

  • Chrupiący bochenek

    Kupiłam wczoraj książkę z przepisami na wypieki z automatu. Tak, z automatu. I chociaż hoduję zakwas chlebowy, to jak na razie próby upieczenia chleba na zakwas

  • Chała purimowa

    Przeglądałam w piątek swoje przepisowe zasoby w poszukiwaniu receptury na mój debiutancki tort. Znalazłam kilka pomysłów, ale przy okazji dokopałam się do przep

Komentarze
2013/04/10 19:39:57
Cudny Asiu. Miło było razem piec.
-
js28
2013/04/10 19:41:04
Karolina, Twój też jest piękny :) Ja również dziekuję za wspólne pieczenie i podpowiedź ;P
-
Gość: Wiewióra, *.dynamic.chello.pl
2013/04/10 19:45:52
wspaniały :) fajnie było razem piec :)
-
majanaboxing
2013/04/10 20:52:36
Joanno, ten chleb to takie cudo jest. Piękny i z pewnoscią pyszny.Śliczne zdjęcia
Pozdrawiam:)
-
js28
2013/04/10 21:06:01
Wiewióra - również dziękuję :)
Majanko dziękuję - chleb jest cudowny, tego zapachu nie jest w stanie oddać żaden opis.
-
Gość: mama2006, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/04/10 21:20:35
piękny i na pewno pyszny.Aż ślinka leci
-
js28
2013/04/10 21:33:53
oj tak :) I choć czekoladowy, to wcale nie jest słodki :)
-
Gość: olimpia34, *.range109-151.btcentralplus.com
2013/04/10 22:13:39
Jest piękny, dziękuję za wspólne pieczenie:-) i pozdrawiam!
-
Gość: Paulina J., *.dynamic.chello.pl
2013/04/10 22:15:01
Mój się wydaje jakiś mniejszy. Dzięki
-
js28
2013/04/10 22:26:57
olimpia - ja również dziękuję :) może jeszcze się zdarzy coś razem upiec :)
paulina - wydaje Ci się :)
-
bernadeta75
2013/04/10 22:48:26
fajnie było tak wspólne piec.
-
js28
2013/04/10 22:54:52
To było lepsze niż zryw narodowy :)
-
Gość: grazyna00711, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/04/10 23:09:24
Piękny jest Twój ! Miło było wspólnie piec :)
-
olamalagotuje
2013/04/11 12:19:19
Piękne ci wyszły! Dzięki, ogromnie miło było mi piec z tobą :)
Pozdrawiam!
-
Gość: Esperance, *.internetia.net.pl
2013/04/11 19:19:26
Trafiłam na kolejny piękny czekoladowy chleb. aż nabrałam smaka ;)
-
2013/04/11 20:45:59
Piękny Joasiu:) ....a teraz szykuje isę kolejne wielkie ruszenie:)
-
kucharnia
2013/04/11 22:54:39
Joanno! A ja dziękuję, że dzięki temu chlebowi miałyśmy okazję się poznać:)
Pozdrowienia i do następnego?
-
js28
2013/04/11 23:44:16
Oczywiście, że do następnego :) ja się piszę na następną akcję "w ciemno" :)
-
dfwgirl
2013/04/14 02:57:00
piekny chleb! fajnie bylo razem piec. Do nastepnej takiej akcji :)
-
bee_cn
2013/04/17 00:56:46
Wygląda na to, że wersja drożdżowa nie ustępuje zakwasowej! Pozdrowienia od współpiekącej :-)
-
js28
2013/04/17 13:16:47
Również pozdrawiam! Chciałabym kiedyś zrobić wersję z zakwasem , ale najpierw muszę go dobrze "opanować" :)



Akcja: Nie kradnij zdjęć! Smacznie Z Joanna

Wypromuj również swoją stronę Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria Top Blogi Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Durszlak.pl
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...