kulinarne fascynacje w zwykłej polskiej kuchni
Blog > Komentarze do wpisu
Do trzech razy sztuka - czyli mój pierwszy chleb na zakwasie.

Dzisiaj święcę swój mały tryumf, swoje małe zwycięstwo kulinarne. W końcu, za trzecim razem udało mi się upiec mój pierwszy chleb na zakwasie. Jeszcze nie jest idealny, powinnam go ciut dłużej potrzymać w piekarniku, ale zapach i smak rekompensują wszelkie wizualne niedoskonałości.

Chlebek pszenno - żytni upiekłam według przepisu Dominiki, od której dostałam także zakwas i która bardzo mnie wspierała dobrym słowem i radami – dziękuję Ci kochana!

Moje pierwsze podejście skończyło się tym, że zaczyn po 24 godzinach wyrzuciłam do kosza. Nie urósł wcale, zrobił się kluch, który do niczego by się nie nadawał. Trzymałam się ściśle przepisu nie zwracając uwagi ani na to, że przecież moje mąki mogą być zupełnie inne, woda mieć inna temperaturę czy po prostu może być mu za zimno. Trudno. Powiedziałam sobie, że spróbuję jeszcze raz.

Drugie podejście owszem – zaowocowało upieczeniem chleba, który… był tak twardy, że lepiej sprawdziłby się w warsztacie przy wbijaniu gwoździ niż na stole do kanapek. W czym wina? W złej konsystencji ciasta. Tym razem zaczyn nawet urósł, ale do ciasta dodałam za mało wody i… chleb po prostu się zatrzymał w miejscu.  Poza tym, chyba było mu za zimno.

No i moje trzecie podejście. Powiedziałam sobie, że jeśli teraz się nie uda, to daję sobie spokój z pieczeniem chleba na zakwasie.   Zrobiłam zaczyn, odstawiłam go na noc. Rano gdy do niego zajrzałam myślałam, że znowu porażka, bo ruszył się tylko minimalnie. Ale pomna wszystkiego czego się naczytałam pomyślałam, że może potrzebuje troszkę więcej czasu. No i po dodatkowych kilku godzinach ku mojemu szczęściu w końcu zaczyn się ruszył. Przy cieście właściwym przede wszystkim nie trzymałam się już tak kurczowo przepisu i faktycznie, okazało się, że moje mąki potrzebują o wiele więcej wody, żeby ciasto miało odpowiednią konsystencję.  

Nie pozostało mi więc nic innego jak sumiennie nad nim popracować, by w końcu wieczorem wsadzić go do piekarnika.

Wyobraźcie sobie, że przez te 30 minut prawie się do tego piekarnika modliłam . Gapiłam się w niego jak w monitor komputera, a czas… stał w miejscu.  W końcu nadeszła chwila wyjęcia chleba z piekarnika. Cudowny zapach rozszedł się po całej kuchni, a ja już wiedziałam, że tym razem się udało!

Dziś rano, kiedy ukroiłam pierwszą kromkę, usłyszałam trzask chrupiącej skórki i ten pierwszy kęs w ustach… o tak, nie ma nic lepszego niż domowy chleb na zakwasie.

Tak więc pierwsze koty za płoty, mam nadzieję, że teraz już będzie coraz lepiej.  

A oto moje dzieło w porannych promieniach słońca




czwartek, 18 kwietnia 2013, js28

Polecane wpisy

  • Jogurtowy chleb z automatu

    Przedwczoraj upiekłam kolejny chleb z mojej nowej książki „Pieczenie chleba” L. Doeser. Tym razem padło na chleb jogurtowy, chrupiący, lekko słodki

  • Chleb "w ciemno" - akcja pełna smaku

    W miniony weekend razem z innymi blogerkami i blogerami wzięłam udział w akcji pieczenia chleba „w ciemno” zorganizowanej przez Annę – Marię z

  • Chrupiący bochenek

    Kupiłam wczoraj książkę z przepisami na wypieki z automatu. Tak, z automatu. I chociaż hoduję zakwas chlebowy, to jak na razie próby upieczenia chleba na zakwas

Komentarze
domaskowa
2013/04/18 18:16:02
I jest piękny! I cieszę się, że się nie poddałaś :)
-
js28
2013/04/18 19:21:10
ja raczej jestem z tych upartych :) Też sie cieszę, że w końcu mi wyszedł :)
-
Gość: http:pastawithapplepie.blogspot.com, *.devs.futuro.pl
2013/04/19 08:33:08
JAKI CUDNY :) taki babciny ... przyznam ze ja tez jeszcze takiego na zakwasie nie piekłam :)
-
js28
2013/04/19 09:36:15
dziękuję :) Trzeba spróbować i się w nim... zakochać :)
-
gin86
2013/04/20 02:43:17
Gratulacje :) Twój chleb wygląda wspaniale :)
Ja się zakwasu póki co jeszcze boję...
-
js28
2013/04/20 09:35:25
dziękuję :) Nie bój się - trzeba spróbować :)
-
2013/04/20 22:03:52
Gratuluję:) .... to teraz już wsiąkniesz, zobaczysz:) .... buziaki
-
js28
2013/04/20 22:24:24
dziękuję :) dzisiaj upiekłam kolejny :)
-
dorota20w
2013/04/26 13:27:08
wygląda naprawde pysznie !



Akcja: Nie kradnij zdjęć! Smacznie Z Joanna

Wypromuj również swoją stronę Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria Top Blogi Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Durszlak.pl
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...