kulinarne fascynacje w zwykłej polskiej kuchni
Blog > Komentarze do wpisu
16 pażdziernika - Światowy Dzień Żywności

16 października. Niby kolejna kartka w kalendarzu. Zwykły, jesienny dzień. Światowy Dzień Chleba. Ale 16 października to także inne święto – Światowy Dzień Żywności!  Zapewne zapytacie – ale o co chodzi? Jedzenie ma swoje święto?  Tak, ma swoje święto, które uczy nas szacunku do jedzenia, zapobiegania marnotrawstwu a co za tym idzie także walce z ogromnym problemem niedożywienia wśród dzieci.

Ostatnio kurier przywiózł mi 2 tajemnicze przesyłki.

W pierwszej była pusta miska z nadrukowanymi buźkami dzieci – wesołych, ale wśród nich znalazły się 3 smutne buźki… oraz z pytaniem „czego tu brakuje?”


Druga paczuszka zawierała pendrive w kształcie czerwonego serca, które okazało się „brakującym elementem”.


Jak to powiązać? To bardzo proste. Przytoczę tu informację prasową  dotyczącą  Światowego Dnia Żywności oraz programu „Dożywianie z Carrefour” i „STOP marnotrawstwu!”

„Pusty talerz i głód zamiast posiłku to rzeczywistość wielu polskich dzieci. A jednak w Polsce żywności nie brakuje – statystycznie marnujemy aż 30% jedzenia. Obchodzony 16 października Światowy Dzień Żywności to dobra okazja, aby uświadomić sobie skalę problemu niedożywienia i marnotrawstwa żywności.”

W Polsce skala problemu niedożywienia dotyka ponad 2,1 mln dzieci w wieku od 0 do 17 lat. Niewystarczająca ilość dostarczanego jedzenia w znacznym stopniu może przyczyniać się do zaburzeń funkcjonowania całego organizmu, a co za tym idzie do zahamowania prawidłowego rozwoju.

„W tym samym czasie, co roku w Polsce do kosza trafia aż 9 mln ton kupionej żywności. Wyrzucamy, bo skończył się termin przydatności do spożycia, bo żywność była niewłaściwe przechowywana, bo kupiliśmy jedzenie niskiej jakości, bo zrobiliśmy zbyt duże zakupy, bo nasze porcje są zbyt duże, a resztek nie umiemy wykorzystać.

Najczęstsze przyczyny wyrzucania żywności (wg przeprowadzonych badań) to:

  • przegapiony termin przydatności do spożycia (39%);
  • zbyt duże porcje posiłków (34%);
  • zbyt duże zakupy (22%);
  • niewłaściwe przechowywanie żywności (21%);
  • zakup produktu niskiej jakości (20%);
  • brak pomysłów na wykorzystanie składników do różnych dań (5%).

 

Wśród produktów najczęściej wyrzucanych przez Polaków znalazły się produkty, które szybko się psują i które są często używane:

  • pieczywo (48%);
  • ziemniaki (37%);
  • wędliny (37%)
  • warzywa (19%)
  • owoce (18%)

Głównymi „winowajcami” są konsumenci indywidualni, którzy odpowiadają za 42% zmarnowanej żywności. Prawie tyle samo, bo aż 39% marnuje się na etapie produkcji żywności. Restauracje i catering to 14% całej zmarnowanej żywności, zaś dystrybucja odpowiada za pozostałe 5%.”

„Realizując programy zaangażowania społecznego, Carrefour Polska walczy z niedożywieniem wśród dzieci i marnotrawstwem żywności. We współpracy z Caritas Polska już po raz trzeci realizujemy program „Dożywianie z Carrefour”. Dzięki grantowi przyznanemu przez Międzynarodową Fundację Carrefour, 1260 dzieci z całej Polski będzie otrzymywać posiłki przez 5 dni w tygodniu do końca roku szkolnego 2013/2014. Wartość udzielonej pomocy to ponad 1,2 mln zł. Podczas trwania poprzednich edycji programu wydano ponad 400 tys. posiłków, a wsparcie finansowe wyniosło 2 mln 250 tys. złotych.”

„STOP Marnotrawstwu” to inicjatywa, której celem jest zwrócenie uwagi pracowników, dostawców i klientów Carrefour na kwestię marnotrawienia żywności, zasobów naturalnych, czasu, pieniędzy czy talentów. Jednym z elementów inicjatywy jest edukacyjny program Odpowiedzialnie każdego dnia!, będący internetową bazą wiedzy. Baza zawiera porady dotyczące przeciwdziałania marnowaniu żywności i zasobów naturalnych, a także właściwego sortowania odpadów i recyklingu. Celem programu jest kształtowanie postaw społecznych poprzez drobne zmiany w zachowaniu, a także wskazanie dodatkowych źródeł oszczędności dla każdej rodziny. Program jest ogólnodostępny i znajduje się na stronie carrefour.pl, w zakładce „Odpowiedzialność społeczna w Carrefour”.

Przygotowując posiłki, robiąc zakupy – warto pamiętać o tym problemie. Szanujmy żywność, zapobiegajmy jej marnotrawstwu – pamiętając, że zmarnowane jedzenie, to kolejny pusty talerz… dziecka.

Bądźmy odpowiedzialni każdego dnia i dawajmy przykład innym.

(źródło: Materiały prasowe Carrefour Polska)

 



środa, 16 października 2013, js28

Polecane wpisy

  • Sony od kuchni - relacja z warsztatów

    Kilka dni przed moim wyjazdem miałam okazję uczestniczyć w warsztatach zorganizowanych przez firmę Sony pod nazwą „Odkryj z nami wszystkie atuty Sony Xper

  • Smacznie z Joanną na Wielkanoc - zbiór przepisów

    Zbliżają się Święta Wielkiej Nocy. I choć pogoda wskazuje raczej na ubieranie choinki, to nadszedł jednak czas na przygotowywanie Wielkanocnych smaczków. I tak

  • Ostrygi, sake i laleczki Kokeshi

    Nowy rok zaczął się dla mnie naprawdę przyjemnie. Na początku lutego zostałam zaproszona przez Ambasadę Japonii na warsztaty przyrządzania ostryg, a przy okazji



Akcja: Nie kradnij zdjęć! Smacznie Z Joanna

Wypromuj również swoją stronę Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria Top Blogi Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Durszlak.pl
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...