kulinarne fascynacje w zwykłej polskiej kuchni
Blog > Komentarze do wpisu
Dyniowa zupa z zacierkami

Jestem baniarzem... :)

Dowiedziałam się o tym przygotowując przepis na zupę dyniową z zacierkami dla naszego Muzeum Ziemi Dobrzyńskiej.

Mieszkańców ziemi dobrzyńskiej nazywano "baniarzami" właśnie dlatego, że kwitła tutaj uprawa dyni, szczególnie lubianej w kuchni dobrzyńskiej, jako składnik wielu potraw, w tym zup i przystawek słodko - kwaśnych.

„ (…) szczególnie na terenach graniczących z Kujawami, dość częstym składnikiem pożywienia były banie (dynie). Gotowano je na wodzie, dodając pod koniec trochę mleka. Jedzono roztarte z zacierkami (Bobrowniki, Mazowsze). (…) robiono zupę z bani na mleku; jedzono ją z kluskami ziemniaczanymi (Dulsk). Robiono tam również marynaty i konfitury z bani.”
(T. Karwicka, „Kultura ludowa ziemi dobrzyńskiej”, Toruń 1979 r., s. 130)

Czyli – będąc baniarzem – oczywiście nie mogłam sobie odpuścić przypomnienia kolejnego smaku dzieciństwa . Zupy uwielbianej przez całą moja rodzinę. Pożywnej i rozgrzewającej. Dyniowej zupy na mleku z zacierkami.

Składniki:

  • ok. 1 kg obranej dyni
  • 0,5 l mleka (najlepiej pełnego)
  • szczypta soli
  • cukier do smaku
  • szczypta startej gałki muszkatołowej
  • szczypta cynamonu

Na zacierki:

  • 250 ml zimnej wody
  • 10 dag mąki pszennej
  • szczypta soli

Z mąki, wody i soli zagnieść twarde ciasto. Zetrzeć zacierki na tarce o grubych oczkach, albo „skubać’ palcami małe kluseczki .

Obraną dynię pokroić w kostkę. Włożyć do garnka, zalać zimną wodą i gotować aż zacznie się rozpadać. Następnie dolać mleko i ponownie zagotować, następnie wrzucić zacierki. Gotować na małym ogniu aż kluseczki będą miękkie. Trzeba uważać, żeby się nie przypaliła, dlatego warto często mieszać.  Doprawić do smaku solą, cukrem, cynamonem i gałką muszkatołową. W razie gdyby zupa była zbyt gęsta, można dodać więcej mleka.

Zupy niestety nie można przygotować na kilka dni, gdyz bardzo szybko gęstnieje, a zacierki wchłaniają płyn. Dlatego najlepiej ugotować ilość na tzw. „jedno rozlanie” .

Idę zjeść to co jeszcze zostało – mmmm….



czwartek, 17 października 2013, js28

Polecane wpisy

  • Pomidorowa ze świeżych pomidorów

    Lato się kończy… widać to po straganowych półkach i cenach owoców warzyw. Pomidory są teraz bardzo tanie, trzeba je wykorzystywać zanim zaśpiewamy addio p

  • Botwinka

    Wiosna rozkwitła pełną gębą. W końcu pojawiły się na straganach wyczekane i upragnione młode warzywa. Między innym botwinka. Te zielone listki z małymi buraczka

  • Zupa warzywna z koperkiem

    Dzisiaj przepis na bardzo prostą zupę na samych warzywach z aromatycznym koperkiem. Lekka, pachnąca – na pewno przysłuży się naszemu organizmowi na wiosnę

Komentarze
bietka_5
2013/10/21 10:48:36
bardzo podoba mi się przepis na tą zupę :)
-
js28
2013/10/21 22:32:58
polecam - bo jest pyszna!



Akcja: Nie kradnij zdjęć! Smacznie Z Joanna

Wypromuj również swoją stronę Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria Top Blogi Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Durszlak.pl
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...