kulinarne fascynacje w zwykłej polskiej kuchni
Blog > Komentarze do wpisu
Tarty na 1001 sposobów - Delecta - recenzja produktu.

Kiedy zaproponowano mi przetestowanie gotowych Tart na 1001 sposobó Delecty podeszłam do tego bardzo sceptycznie. Tarty? Gotowce?  No raczej kruche ciasto mi wychodzi, choć żaden ze mnie mistrz cukiernictwa, ale że lubię nowinki w kuchni postanowiłam wypróbować. Dla Was, dla tych wszystkich, których zrobienie kruchego ciasta przeraża i dla tych, którzy często zapominają o uzupełnieniu zapasów kuchennych i nagle okazuje się, że w szafce nie ma mąki, proszku do pieczenia czy innych ingrediencji.

I tutaj nowy produkt Delecty może przyjść z pomocą.

Występuje w dwóch rodzajach – tarta na słodko oraz tarta na słono.

Źródło: materiały prasowe Kolterman Media Communication

Pierwsze co zrobiłam, to sprawdziłam skład. Jeśli chodzi o ciasto to znalazłam w nim tylko: mąkę pszenną, sól, substancje spulchniające (difosforany i węglan sodu) oraz w przypadku tarty na słodko – glukozę. Do każdego rodzaju tarty dołączony jest fix czyli to co spoi nadzienie – analizując składniki to nic innego jak masa budyniowa na słodko i na słono (mąka pszenna, skrobia, przyprawy (w tarcie słonej) oraz glukozę i karoteny (w tarcie słodkiej).

Dodajemy tylko jajka, margarynę, zimną wodę a do fixów – mleko lub śmietankę i jajka

Każdy z 2 rodzajów tarty to tylko baza pod nasze późniejsze wariacje. Składniki i rodzaje nadzieja zależą tylko i wyłącznie od naszego widzimisię, nastroju oraz dostępności sezonowych produktów.

Ja przygotowałam obie wersje tarty .

Moja wersja tarty na słodko – to tarta cytrynowa. Wyszła smaczna, ale krem budyniowy jednak nie do końca mi w niej pasował.

Tarta cytrynowa

Natomiast do tarty na słono dodałam mrożoną mieszankę warzyw chińską i ser feta.

Tarta z chińską mieszanką warzywną i fetą

Powiem wam, że tarta na słono bardziej trafiła w gust mojego Łasucha – mój także.

Jeśli chodzi o przygotowanie ciasta, to jest to naprawdę proste. Wystarczy mikser. Ciasta nie trzeba chłodzić ani obciążać przed pieczeniem. Wystarczy dobrze ponakłuwać je widelcem.

Ja ciasta nie rozwałkowywałam, tylko wylepiłam nim formę ręcznie. Wyszło bardzo kruche i delikatne.

Tarty są naprawdę wygodne, zwłaszcza dla tych, którzy nie lubią zagniatać, czekać, wałkować. I choć zawsze będę Was namawiać do własnoręcznego zrobienia ciasta kruchego , to jednak z czystym sumieniem mogę polecić ten półprodukt do wykorzystania w Waszych kuchniach. Puśćcie wodze kulinarnej fantazji i zaszalejcie z nadzieniem, zaskakując swoich przyjaciół. Albo zapraszając ich do wspólnego pieczenia – świetna zabawa gwarantowana. A po więcej inspiracji zapraszam was na stronkę – delektujemy.pl a także do książeczki z przepisami, która znajduje się w każdym opakowaniu produktu.



piątek, 11 października 2013, js28

Polecane wpisy

Komentarze
Gość: Inspirowane Smakiem, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/10/11 06:06:05
Ja na początku zastanawiałam się nad zrobieniem tarty na słodko ze śliwkami - ale właśnie ta masa budyniowa mi tam nie pasowała. :) Zdecydowałam się więc na masę serową z malinami i był to strzał w dziesiątkę. ;)
-
2013/10/11 06:21:04
Średnio przepadam za takimi gotowcami, ale czasem warto spróbować. Bo nie zawsze ma się czas na inne bawienie... zadowolona z testów?
-
Gość: Grace, *.ip.netia.com.pl
2013/10/11 14:58:33
Uważam, że tarty są tak łatwe, że każdy może je przygotować samemu w domu - no bo przecież jeśli nie ciasto kruche, to może francuskie - to sprzedawane w sklepach jest coraz lepszej jakości. Ja też zawsze jestem za świeżymi składnikami,ale może ten produkt komuś pomoże :)
-
js28
2013/10/11 16:04:32
Grace - jak najbardziej jestem za świeżymi składnikami :) I świeżo zrobionym ciastem - bo choćby nie wyglądało książkowo to i tak będzie pyszne. Półprodukty są tylko środkiem doraźnym, ale wiem, że ludzie z nich korzystają.
Basinepichcenie - w sumie to tak, jestem zadowolona, tarty robiło się szybko i przyjemnie. No i wyszły pyszne - zwłaszcza ta na słono.
Inspirowane smakiem - no mnie bardziej podchodzi tarta na słono, jednak w tym kremie budyniowym tarty na słodko jest coś co mi nie pasuje :)



Akcja: Nie kradnij zdjęć! Smacznie Z Joanna

Wypromuj również swoją stronę Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria Top Blogi Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Durszlak.pl
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...