kulinarne fascynacje w zwykłej polskiej kuchni
Blog > Komentarze do wpisu
Kruche półksiężyce - recenzja produktu

W ramach współpracy blogowej ze sklepem redcoon.pl w październiku dostałam do przetestowania 2 blaszki do wypieków:

- kruchych półksiężyców

- mini - muffinek

Jak zapewne wiecie, na przełomie października i listopada wypadł mi wyjazd, więc wpis pojawia się dopiero teraz. Na pierwszy rzut postanowiłam wypróbować blaszkę do kruchych półksiężyców, bo bardzo mnie zaciekawiła.

Skorzystałam z przepisu, który był zamieszczony na kartonowym pudełku foremki. Tym razem jednak musiałam sięgnąć dalej do swojej pamięci i wykorzystać umiejętności z języka niemieckiego, ponieważ przepis był podany TYLKO w tym języku. Szkoda, że dystrybutor nie pofatygował się by dokleić taką informację w języku polskim (nie wszyscy przecież są poliglotami).

Skoro już przebrnęłam przez językowe barierki, stwierdziłam, że nie posiadam w domu migdałów, który były jednym ze składników przepisu.  Postanowiłam jednak nie dodawać ich do ciasta i zaryzykować.

Ciasto wyszło dość gęste. Postępując zgodnie z obrazkową instrukcją obsługi z kartonika, powinnam je rozsmarować na foremce przy pomocy specjalnej szpatułki ( niestety brak w zestawie). Wykorzystałam  więc  to co miałam w domu (od sitka do przecierania kluseczków) i pobawiłam się w murarza - tynkarza, bowiem nakładanie ciasta do foremki przypomina nieco czynności związane z nakładaniem i zacieraniem gładzi na ścianach. W sumie fajnie się to robi, bo ciasto wtedy równomiernie rozprowadza się w zagłębieniach.  Po upieczeniu, ciasteczka prawie same wyskakują z foremki – co mnie cieszy, bo chyba nie ma nic gorszego niż walka z przyklejonym do formy ciastem.

Foremkę oceniam na dużą piątkę. Minusem jest niestety brak przepisu w języku polskim, ale to nie ma większego wpływu na użytkowanie produktu, który w kuchni sprawdził się super. Foremka jest przygotowana na jednorazowe upieczenie 42 rogalików, więc jeśli zdecydujemy się na upieczenie większej ich ilości nie sprawi to większego problemu.

A teraz już przepis:

Składniki:

  • 100 g miękkiego masła
  • 50 g cukru
  • 1 średnie jajko w temp. pokojowej
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 95 g mąki
  • 1 łyżka płynnego masła do wysmarowania foremki
  • Cukier puder do posypania

Foremkę wysmarować masłem i wstawić na 10 minut do lodówki. Piekarnik rozgrzać do 160 st. C.

Miękkie masło, cukier, cukier waniliowy mąkę i jajko wymieszać mikserem na gładką masę. Nakładać na foremkę i rozprowadzić dokładnie szpatułką.

Piec ok. 15 minut, aż półksiężyce staną się złote. Gorące obtoczyć w cukrze pudrze.




poniedziałek, 02 grudnia 2013, js28

Polecane wpisy

Komentarze
margarytka75
2013/12/02 14:47:39
Murarz, tynkarz, akrobata :-) Fajna ta foremka, no i za jednym zamachem super ładne ciasteczka. Wyglądają urzekająco.
-
js28
2013/12/02 15:03:45
dziękuję Asiu :) Tak, foremka jest bardzo fajna - na pewno upiekę w niej ciasteczka święta - koniecznie już z migdałami i na pewno w większej ilości :)
-
aciri
2013/12/02 15:39:44
Sprytna ta blaszka. Urocze i bardzo apetyczne rogaliki:)
-
js28
2013/12/02 16:48:39
:) dziękuję Aniu :)
-
bozena-1968
2013/12/02 20:07:39
Mam taką blaszkę od dawna [ calkiem o niej zapomniałam]...i jestem z niej zadowolona...
-
js28
2013/12/02 21:41:17
Bożena - czas zatem odkurzyć blaszkę :)



Akcja: Nie kradnij zdjęć! Smacznie Z Joanna

Wypromuj również swoją stronę Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria Top Blogi Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Durszlak.pl
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...