kulinarne fascynacje w zwykłej polskiej kuchni
Blog > Komentarze do wpisu
Mini muffinki z czekoladą - recenzja produktu

Dzisiaj ciąg dalszy wczorajszego wpisu z testowania blaszek do pieczenia dostarczonych przez redcoon.pl w ramach współpracy blogowej.

Druga testowana przeze mnie blaszka to foremka firmy Kaiser na 24 mini muffinki.  Powiem Wam, że takich maluchów jeszcze nie miałam okazji piec, więc tym chętniej przystąpiłam do dzieła.

Tym razem postanowiłam wykorzystać mój stary, sprawdzony przepis na babeczki z czekoladą, choć na kartonowym opakowaniu znalazło się kilka receptur na różne rodzaje tych smakołyków.  Może następnym razem skuszę się na kokosowe?

Jeśli chodzi o samą formę, to naprawdę porządny produkt. Troszkę się martwiłam, bo nie miałam papilotek do mini muffinów. Okazały się one jednak niepotrzebne, bo babeczki po upieczeniu dosłownie „wyskoczyły” ze swoich dołków. Ciasto nie przywiera do formy i równomiernie się piecze. Sama radość z użytkowania. Poza tym takie małe babeczki są idealne na imprezy, jako finger food. W sam raz na jeden kąsek.

Zapraszam do wypróbowania!

Składniki:

  • 150 g cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • płatki czekoladowe albo pokruszona czekolada
  • 50 g masła
  • 125 ml mleka
  • 2 jajka
  • 200 g mąki

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Przesiać przez sitko do miski. W garnuszku roztopić masło. Gdy się rozpuści dolać mleko i wymieszać. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę.

Do suchych składników wlać składniki mokre. Wymieszać łyżką. Dodać płatki czekoladowe i ponownie wymieszać. Nakładać do foremek. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i piec ok. 15 – 20 minut.

 



wtorek, 03 grudnia 2013, js28

Polecane wpisy

  • Ciasto milionerów - ogromne bogactwo smaków!

    To ciasto „chodziło” za mną odkąd zobaczyłam je w kulinarnej gazecie "Good Food", którą przywiozłam sobie w maju z Londynu. Zastanawiałam się dlacze

  • Pomarańczowy sernik na korzennym spodzie

    Tak się zastanawiałam jakim przepisem zakończyć stary rok. Myślałam o klasycznej sałatce jarzynowej, ale jednak postawiłam na pomarańczowy sernik na korzennym s

  • Ciasto z figami

    Nie jestem cukiernikiem. Zdecydowanie nie mam zdolności do wypiekania wszelkich cudowności, które zachwycają oczy i cieszą podniebienia. W dodatku mój piekarnik

Komentarze
Gość: magma, *.80-202-98.nextgentel.com
2013/12/03 22:58:50
świetnie wyglądają:)
-
js28
2013/12/04 10:34:39
dziękuję :)



Akcja: Nie kradnij zdjęć! Smacznie Z Joanna

Wypromuj również swoją stronę Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria Top Blogi Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Durszlak.pl
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...