kulinarne fascynacje w zwykłej polskiej kuchni
Blog > Komentarze do wpisu
Ciasto milionerów - ogromne bogactwo smaków!

To ciasto „chodziło” za mną odkąd zobaczyłam je w kulinarnej gazecie "Good Food", którą przywiozłam sobie w maju z Londynu. Zastanawiałam się dlaczego tak naprawdę nazywane jest ciastem milionerów. Kiedy go spróbowałam, chyba znalazłam odpowiedź na to pytanie – bogactwo smaku jest po prostu zniewalające. A przy okazji nie jest jakoś szczególnie skomplikowane do wykonania. Warto więc spróbować zaskoczyć swoich znajomych. I choć jest bardzo słodki, pełen kalorii, to jednak Millionaire's shortbread wart jest by choć raz w życiu poczuć jego smak.

Składniki:

Kruche ciasto:

  • 225g mąki pszennej
  • 175g miękkiego masła
  • 75 g cukru

Masa mleczna:

  • 100g masła
  • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego ( 400 g)
  • 1 szkl. solonych orzeszków ziemnych

Polewa:

  • 350g ciemnej czekolady
  • ok. 30 g masła

Piekarnik rozgrzać do 180 st. C. Mąkę wymieszać z cukrem i miękkim masłem. Zagnieść kruche ciasto. Blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wylepić przygotowanym ciastem (nie polecam wałkowania, gdyż ciasto może się rwać). Nakłuć widelcem i piec ok. 20 – 30 minut aż stanie się złote. Odstawić do ostygnięcia.

Mleko skondensowane wlać do rondelka, włożyć masło i ciągle mieszając podgrzewać, aż mleko i masło połączą się na gładką masę. Następnie doprowadzić do wrzenia i na małym ogniu mieszać aż masa zgęstnieje i zmieni kolor na ciemniejszy. Odstawić na 5 minut aby lekko przestygła, wrzucić orzeszki, dokładnie wymieszać i wyłożyć na upieczony spód. Ostudzić.

Czekoladę pokruszyć na kawałki i razem z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej. Wylać na ciasto i odstawić do lodówki – najlepiej na całą noc.

Pokroić na kwadratowe lub prostokątne ciasteczka.

 



środa, 08 stycznia 2014, js28

Polecane wpisy

  • Mini muffinki z czekoladą - recenzja produktu

    Dzisiaj ciąg dalszy wczorajszego wpisu z testowania blaszek do pieczenia dostarczonych przez redcoon.pl w ramach współpracy blogowej. Druga testowana przeze mn

  • Ciasto z figami

    Nie jestem cukiernikiem. Zdecydowanie nie mam zdolności do wypiekania wszelkich cudowności, które zachwycają oczy i cieszą podniebienia. W dodatku mój piekarnik

  • Hermann z truskawkami

    Tydzień temu dostałam od siostry zaczyn na ciasto. Ciasto łańcuszkowe znane pod różnymi nazwami: chlebek watykański, chleb przyjaźni amiszów, ciasto szczęścia.

Komentarze
Gość: Grace, *.dynamic.chello.pl
2014/01/08 23:09:02
Wygląda super... szkoda tylko,że dla mnie odpada ze względu na alergię na orzeszki :/
-
js28
2014/01/08 23:10:20
Grace, możesz zrobić bez orzeszków :) I np.zrobić jakieś esy floresy z solonego karmelu, żeby przełamać słodycz :)
-
takietampichcenie
2014/01/08 23:40:01
Obłędnie pyszne;)
-
Gość: Agnieszka Insińska Agu Sia , *.dynamic.chello.pl
2014/01/08 23:47:46
ależ Ty kusisz tymi słodkościami!!! :)
-
Gość: Dorota Owczarek, *.lodz.mm.pl
2014/01/13 16:32:12
Wygląda bardzo smakowicie i brzmi całkiem smacznie.
Musze popróbowac :-)
-
Gość: ania, *.dsl.pool.telekom.hu
2014/01/16 20:16:10
Czy do kruchego ciasta nie dodawałaś jajek i proszku do pieczenia?
-
Gość: ania, *.pool.t-online.hu
2014/01/17 11:35:28
Proszę o informację czy do ciasta kruchego nie trzeba użyć żółtek i proszku do pieczenia.
Pozdrawiam:)
-
dyrdymalki
2014/01/18 20:43:48
wygląda znakomicie !
-
js28
2014/01/28 11:39:49
Aniu, nie do ciasta nie dodaje się ani żółtek ani proszku do pieczenia.



Akcja: Nie kradnij zdjęć! Smacznie Z Joanna

Wypromuj również swoją stronę Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria Top Blogi Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Durszlak.pl
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...