kulinarne fascynacje w zwykłej polskiej kuchni
sobota, 06 kwietnia 2013
Sałatka wiosenna z jajkiem i rzeżuchą

Dzisiaj ciąg dalszy wykorzystania poświątecznych pisanek przerośniętej rzeżuchy. Sałatka wiosenna, kolorowa i zdrowa.

Składniki:

  • 1 op. mixu sałat z sałatą rzymską
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • kilka łyżek posiekanej rzeżuchy
  • 1 op. pomidorków koktajlowych
  • pieprz kolorowy mielony
  • szczypta soli

Sos:

  • 1 łyżka octu winnego jabłkowego
  • 2 łyżki oleju rydzowego lub oliwy
  • 1 łyżka brązowego cukru

Składniki sosu dokładnie wymieszać, aż do rozpuszczenia cukru. Odstawić na chwilę.

Sałatę wyłożyć do salaterki, dodać jajka pokrojone w kostkę, pomidorki pokrojone w plasterki i posiekaną rzeżuchę. Doprawić solą i pieprzem, wlać sos i delikatnie wymieszać. Odstawić na 15 minut, aby składniki przeszły sosem.




piątek, 05 kwietnia 2013
Chrupiący bochenek

Kupiłam wczoraj książkę z przepisami na wypieki z automatu. Tak, z automatu. I chociaż hoduję zakwas chlebowy, to jak na razie próby upieczenia chleba na zakwasie spełzły na niczym.  A świeży chleb, to świeży chleb. W książce jest mnóstwo przepisów od tych najprostszych, po bardziej skomplikowane – ja zaczęłam… od pierwszego. Nazywa się „Chrupiący bochenek”. I rzeczywiście, ma bardzo chrupiącą skórkę, wilgotne, puszyste wnętrze. No i ten zapach…

Składniki:

  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • letnia woda (w zależności od potrzeb)
  • 500 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • 25 g masła pokrojonego w kostkę
  • 1 łyżeczka suszonych drożdży (lub 9 g świeżych)

(źródło: L. Doeser, „Pieczenie chleba…”)

Jajko i żółtko wbić do pojemnika z miarką (najlepiej tego od automatu), wymieszać i uzupełnić wodą do 300 ml. Jeszcze raz wymieszać i przelać do formy wypiekacza. Przykryć płyn równą warstwą mąki. Sól, cukier i masło nałożyć w 3 rogach formy. W mące zrobić wgłębienie, ale tak by nie rozlać płynu. Do dołka wsypać drożdże.

Piec w cyklu podstawowym ze skórką średnio zrumienioną.

Ja posiadam wypiekacz Moulinex, więc chleb upiekłam w programie 1, skórka średnio wypieczona i waga 900 g.

Oczywiście po upieczeniu trzeba chleb wyjąć z formy (najlepiej w rękawicach kuchennych, żeby się nie poparzyć) i w razie potrzeby usunąć mieszadło. Ostudzić chleb na kratce i schować do płóciennego woreczka, lub zawinąć w ściereczkę.




wtorek, 02 kwietnia 2013
Wiosenne babeczki z galaretką

Zima za oknem, więc przywołajmy wiosnę kolorowym jedzeniem. Zapraszam dzisiaj na lekkie babeczki z galaretką jabłkowo – miętową.

Składniki:

  • 20 dag mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 0,5 szkl. mleka
  • 12 dag miękkiej margaryny
  • 12 dag cukru
  • szczypta soli
  • 1 galaretka o smaku jabłkowo – miętowym
  • lukier i dowolne ozdoby

Jajka rozbić, żółtka rozkłócić z mlekiem, dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Margarynę i cukier rozpuścić w garnuszku, ostudzić. Wlewać do ciasta cały czas ucierając. Białka ubić na sztywna pianę, delikatnie połączyć z ciastem. Do utarcia ciasta oraz ubicia białek użyłam robota Kenwood FP 270 (mieszadła plastikowego oraz trzepaczek).

Nakładać do papilotek, piec w temp. 190 stopni przez około 15 – 20 minut.  Wystudzić.

Galaretkę rozpuścić w mniejszej ilości wody niż podana na opakowaniu. Odstawić do ostygnięcia.

W zimnych babeczkach wykrawaczem do muf finów wycinać środki, w które wlewać łyżeczką mocno tężejącą galaretkę. Kiedy już całkowicie zastygnie, udekorować dowolnie babeczki.


 

 

 



sobota, 30 marca 2013
Baba reformacka. Wesołych Świąt!

Kochani! To już nasze 3 wspólne Święta Wielkanocne! Życzę Wam więc samych wspaniałości i smakowitości na świątecznym stole, cudownych rodzinnych spotkań, zdrowia, radości, spokoju no i tego upragnionego słonka!

Z okazji Świąt przygotowałam także dla Was babę reformacką z przepisu od samych Benedyktynów z Tyńca! Bez tłuszczu. Spróbujcie!

Składniki:

  • 250 ml mleka
  • 2 pełne łyżeczki kakao
  • 2 jajka
  • 250 g cukru
  • 250 g mąki
  • 10 g bułki tartej
  • 15 g proszku do pieczenia (mała torebka)
  • tłuszcz  i bułka tarta do wysmarowania formy

Kakao zagotować z mlekiem, wystudzić. Jajka utrzeć z cukrem na pulchną masę. Połączyć ją z mlekiem, dodać bułkę tartą i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Przełożyć do foremki wysmarowanej masłem  i wysypanej bułką tartą. Wstawić do ciepłego piekarnika (180 st. C) i piec ok. godziny. Przed wyjęciem sprawdzić drewnianym patyczkiem, czy ciasto jest upieczone.(jeśli baba będzie się zbyt mocno przypiekać można ją przykryć folią aluminiową).

Ciasto na babę przygotowałam w robocie Kenwood FP 270.

Babę można polukrować lub posypać cukrem pudrem lub ozdobić na milion innych sposobów.

Do zobaczenia po świętach!




piątek, 29 marca 2013
Sernik z polewą brzoskwiniową

Dzisiaj przepis, który powinnam dodać w kwietniu 2011, bo wtedy ten sernik powstał. Nie mam pojęcia dlaczego do tej pory nie znalazł się na blogu. Na szczęście zdjęcie się zachowało, więc mogę Wam jeszcze serniczek przed świętami zaprezentować.

Składniki:

Masa serowa:

  • 3 serki  homogenizowane waniliowe (po 200g)
  • 5 jajek
  • 1 szkl. cukru
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 szczypta soli

Do wysypania tortownicy:

  • 0,5 szkl. herbatników pokruszonych
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka cukru
  • tłuszcz do wysmarowania tortownicy

Polewa:

  • 1 szkl. zalewy z brzoskwiń
  • 2 – 3 połówki brzoskwiń
  • 1/3 szkl. cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Małą tortownicę (ok. 26 cm średnicy lub mniejszą) wysmarować tłuszczem i wysypać pokruszonymi herbatnikami, wymieszanymi z cukrem i cynamonem (dno i boki). Żółtka utrzeć z cukrem na puch i nadal ucierając dodawać porcjami serki, mąkę, cukier waniliowy i sól. Ubić białka na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą serkową. Przełożyć do tortownicy, wygładzić wierzch i piec ok. 60 minut w temp. 180 stopni C. Po wyłączeniu piekarnika, zostawić ciasto jeszcze na 30 minut. Nie otwierać drzwiczek!  W tym czasie przygotować polewę. 1/4 szklanki zalewy z brzoskwiń zagotować z cukrem (można dać mniej cukru jeśli zalewa jest bardzo słodka). W reszcie zalewy rozrobić mąkę ziemniaczaną (jak kisiel). Wlać do wrzącego syropu. Wymieszać dokładnie i odstawić. Na wierzchu wystudzonego sernika (powinien się lekko zapaść) rozłożyć owoce i zalać ostudzoną polewą.  Wstawić do lodówki, by polewa zastygła.


 



Smażone płotki w kwaśnej zalewie

Bardzo lubię ryby, nie tylko morskie. A ponieważ mogę liczyć na domowe zaopatrzenie we wszelkiego rodzaju ryby słodkowodne, często oprócz tradycyjnie smażonych robię takie w kwaśnej zalewie. Są pyszne!

Składniki:

  • 1 kg świeżych płotek
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • mąka
  • olej do smażenia

Zalewa:

  • 1 szklanka octu
  • 3 szklanki zimnej wody
  • 1 cebula
  • włoszczyzna (bez kapusty)
  • łyżeczka gorczycy
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta soli
  • kilka ziaren czarnego pieprzu

Ryby oskrobać i wypatroszyć. Dokładnie umyć i osuszyć. Oprószyć solą i pieprzem. Obtoczyć w mące (nadmiar otrząsnąć). Na patelni dobrze rozgrzać olej i smażyć ryby na złoty kolor (na chrupko). Osączać na papierowym ręczniku. Przestudzić.

W przypadku zalewy podałam proporcje wody i octu 3:1, ale to wszystko zależy od Waszych upodobań i octu jakiego użyjecie.

Włoszczyznę obrać, umyć i pokroić w plasterki. Cebulę pokroić w talarki. W garnku wymieszać wodę z octem, dodać włoszczyznę, cebulę i przyprawy. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień, przykryć i gotować na małym ogniu ok. 5 minut. Odstawić do przestygnięcia.

W słoiku układać usmażone ryby, zalać przestudzoną zalewą (można dodać marchewkę, cebulę, gorczycę), zamknąć szczelnie i odstawić na kilka dni. Płotki nadają się już do jedzenia po 2 -3 dniach. Szybko robią się kruche i smakują genialnie.




czwartek, 28 marca 2013
Jajka faszerowane na makaronowej fali

A oto i moja kolejna propozycja na podanie jajek.  Tym razem na ostrej, makaronowej kołderce.

Składniki:

  • 1 opakowanie makaronu wstążki (ja użyłam Międzybrodzkiego)
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka naturalnego jogurtu
  • 1 łyżka wasabi
  • pieprz cytrynowy
  • mus z zielonego groszku – przepis KLIK
  • 4 jajka ugotowane na twardo

 

Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente. Dobrze osączyć. Majonez wymieszać z jogurtem i wasabi. Dodać do makaronu. Dokładnie wymieszać. Ułożyć na półmisku. Na makaronie układać połówki jajek z kleksem musu z zielonego groszku. Posypać pieprzem cytrynowym.

Można podawać na ciepło i na zimno.




niedziela, 24 marca 2013
Tarta zamiast tortu

Dzisiaj mam urodziny. Ostatnie z tej dekady mojego życia. Miałam ambitne plany upieczenia tortu. Samodzielnie. Od podstaw. Ci co mnie znają, wiedzą, że pieczenie jest moją pięta achillesową, więc tort  stał się dla mnie wyzwaniem.  Niestety plany się rozpadły jak mój tort czekoladowo – orzechowy…

Trudno, nie będę płakać. Może za rok, gdy będę rozpoczynać nową dekadę swojego życia wyjdzie mi taki, jaki sobie wymarzyłam? Zobaczymy.

A tymczasem upiekłam prostą tartę zapiekaną z kremem waniliowym, z owocami i galaretką.

Kruche ciasto (takie jak w kruchej tarcie z sernikiem na zimno KLIK ):

  • 25 dag mąki
  • 8 dag cukru
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 125 g zimnego masła (startego na wiórki lub drobno posiekanego)

Krem waniliowy:

  • 250 g serka homogenizowanego waniliowego
  • 3 jajka
  • płaska łyżeczka cukru  z prawdziwą wanilią

Dodatkowo:

  • ulubione owoce
  • 2 galaretki o dowolnym smaku

 

Z podanych składników zagnieść kruche ciasto.(najlepiej przy pomocy robota - ja użyłam malakser Kenwood FP270). Nie męczyć go zbyt długo, bo ogrzane będzie się kleiło, a potem straci kruchość. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut.

Piekarnik rozgrzać do 180 – 200 stopni C.

Ciasto rozwałkować na około 5 mm, wylepić nim formę do tarty. Ponakłuwać widelcem i podpiec około 20 minut.

W tym czasie serek zmiksować z jajkami i cukrem (użyłam trzepaczek Kenwood FP 270). Wylać na podpieczony spód i zapiekać jeszcze około 45 minut (wierzch musi się zrumienić). Podczas pieczenia serek będzie rósł, ale po chwili opadnie i tarta będzie płaska.

Galaretki rozpuścić w mniejszej ilości wody niż podano na opakowaniu. Odstawić do ostygnięcia.

Na zimnej tarcie układać owoce, zalać tężejącą galaretką i odstawić do całkowitego zastygnięcia.


 



piątek, 22 marca 2013
Jajka faszerowane musem z dyni i z groszku

Lubicie jajka faszerowane? Ja bardzo, trochę już mi się znudziły te tradycyjne, więc w tym roku postawiłam na wiosenne kolory i warzywne smaki.

Jajka nafaszerowałam musem z pieczonej dyni oraz zielonego groszku.

Mus z dyni:

  • kawałek dyni Hokkaido (bardzo szybko mięknie)
  • ok. 100 g serka śmietankowego
  • gałka muszkatołowa
  • pieprz czarny mielony
  • sól

Dynię pokroić w grubą kostkę razem ze skórą i podpiec w 180 st. C przez około 30 minut. Następnie obrać ze skóry i zmiksować razem z serkiem i przyprawami na gładka masę.

Mus z groszku:

  • pół puszki zielonego groszku
  • żółtka z 6 ugotowanych na twardo jajek
  • 2 łyżki majonezu
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę (niezbyt rzadką, dlatego majonez trzeba dodawać stopniowo).

Obydwie masy przygotowałam w robocie Kenwood FP 270

Musami nadziewać połówki ugotowanych na twardo jajek.



czwartek, 21 marca 2013
Proste risotto z curry i rodzynkami

Dzisiaj zapraszam na bardzo proste risotto. Pełne smaku i aromatu. Często robię je jako dodatek do smażonego kurczaka, ale jako samodzielna potrawa też smakuje doskonale.

Składniki:

  • 200 g suchego ryżu
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki curry w proszku
  • 400 ml lekkiego bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 100 g rodzynek
  • pieprz czarny mielony
  • sól
  • 0,5 puszki zielonego groszku
  • oliwa

W rondlu rozgrzać oliwę i zeszklić na niej posiekaną  w kostkę cebulę. Dodać drobno posiekany czosnek i chwilę razem smażyć. Wrzucić suchy ryż, dodać curry dokładnie wymieszać i smażyć ciągle mieszając ok. 2 – 3 minut. Wlać część bulionu tak aby przykrył ryż, dodać rodzynki, zmniejszyć ogień i gotować około 20 minut – często mieszając i ewentualnie uzupełniać bulionem, aż ryż stanie się sprężysty, ale nie rozgotowany. Pod koniec dodać zielony groszek, doprawić solą i pieprzem.  Można posypać startym parmezanem.




1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 55



Akcja: Nie kradnij zdjęć! Smacznie Z Joanna

Wypromuj również swoją stronę Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria Top Blogi Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Durszlak.pl
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...