kulinarne fascynacje w zwykłej polskiej kuchni
środa, 10 kwietnia 2013
Chleb "w ciemno" - akcja pełna smaku

W miniony weekend razem z innymi blogerkami i blogerami  wzięłam udział w akcji pieczenia chleba „w ciemno” zorganizowanej przez Annę – Marię z bloga Kucharnia. Wieść o akcji rozeszła się jak błyskawica, a wszystko polegało na zadeklarowaniu się upieczenia chleba bez znajomości przepisu. Przepis był podsyłany już po dołączeniu do akcji.

Takim to sposobem dowiedziałam się, że upiekę chleb bardzo czekoladowy, bardzo pachnący i … pobudzający wszelkie zmysły.

Wybrałam wersję z zaczynem drożdżowym, bo nie chciałam ryzykować, po moich ostatnich próbach z zakwasem.

Na przygotowanie i upieczenie chlebka trzeba poświęcić prawie cały dzień, ale uwierzcie mi, naprawdę warto! Już w trakcie przygotowywania ślinka napływa do ust, ale gdy bochenek już siedzi w piekarniku zapach jest tak intensywny, że masz ochotę zatopić się w tym chlebie. Pyszności!

Bardzo dziękuję Annie-Marii za tą akcję, za przepis i za wszystkie serdeczności. Galerię innych chlebków „w ciemno” możecie zobaczyć na fan page'u KUCHARNIA , a ja zapraszam na przepis i zdjęcia mojego wypieku.

Składniki:

Zaczyn drożdżowy:

  • 18 g mąki,
  • 9 g wody,
  • ok. 1/4 łyżeczki suszonych drożdży,

Składniki wymieszać i dodać do składników, które mają utworzyć biga, czyli właściwy zaczyn:

  • 32 g mąki chlebowej,
  • 18 g wody w temperaturze pokojowej

+ przygotowany zaczyn drożdżowy

Wszystkie składniki zaczynu (biga) wymieszać razem, aby dokładnie się połączyły.

Umieścić bigę w misce i nakryć folią kuchenną. Odstawić w temperaturze pokojowej na ok. 8 godzin (najlepiej zrobić to późnym wieczorem, aby rano mieć gotowy do pracy zaczyn).

Ciasto właściwe:

  • cała biga (zaczyn przygotowany 8 godzin wcześniej)
  • 3 szklanki (ok. 393 g) mąki chlebowej
  • 1 1/8 (248 g) wody
  • 4 łyżki (71 g) miodu
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 4 łyżki (25 g) kakao
  • 1/4 łyżeczki drożdży instant
  • 1 łyżka soli
  • 78 g chipsów czekoladowych (inaczej łezki czekoladowe, dropsiki czekoladowe)

Wszystkie składniki - z wyjątkiem chipsów czekoladowych - zagnieść razem, aby dokładnie się połączyły (używając miksera, wyrabiać na średnich obrotach) i aby gluten się uwolnił. Wyrabiać ok. 8-10 minut. Odstawić na 5 minut, aby ciasto "odpoczęło", a następnie dodać dropsy czekoladowe i dokładnie zagnieść - ok. 1 minuty.

Przełożyć ciasto do dużej, lekko natłuszczonej misy, nakryć folią i odstawić do wyrośnięcia na ok. 2 godziny (powinno być ładnie wyrośnięte, czasem zajmie to mniej czasu, czasem trzeba dać ciastu czas i cierpliwie poczekać dłużej).

Wyrośnięte ciasto przełożyć na lekko oprószony mąką blat i podzielić na 2 części (jeśli chcecie więcej mniejszych chlebów, można podzielić inaczej), każda po ok. 454 g. Każdą z części uformować na kształt kuli i odstawić, by odpoczęły na kolejne 30 minut.

Po tym czasie nadać ciastu pożądany kształt - podłużnego lub owalnego bochenka, jak kto woli. Przełożyć do koszyka do pieczenia lub formy - w zależności od tego, w czym chleb będzie pieczony.

Koszyk powinien być wyłożony ściereczką oprószoną mąką, a forma wysmarowana olejem i oprószona - najlepiej otrębami. Odstawić do końcowego wyrastania na 2,5 godz. - 3 godz. Chleby powinny ładnie wyrosnąć. Ponownie, należy dać im na to czas i cierpliwie czekać, jeśli rosną za wolno.

Piekarnik nagrzać do temperatury 205 stopni. Na dnie piekarnika ułożyć żaroodporne naczynie wypełnione szklanką wody - będzie parowała w trakcie pieczenia, dzięki czemu skórka stanie się chrupiąca.

Piec 35 - 40 minut. Można sprawdzić patyczkiem czy chleb jest już gotowy.

Upieczony chleb studzić przynajmniej 1 godzinę.



 



wtorek, 09 kwietnia 2013
Zupa wiśniowa z waniliową nutą

Wczoraj poczułam ogromną ochotę na zupę wiśniową. Wiem, że niektórzy jej nienawidzą, nazywają „kompotem z makaronem”. Ja lubiłam ją jako dziecko i lubię także teraz. W moim domu mama czasami robiła z makaronem, a czasami podawał do tego okraszone ziemniaki. To było dopiero wspaniale połączenie! Do tej pory lubię „małżeństwo” słodkiego i słonego :)

Znalazłam w zamrażarce ostatnie pudełko zamrożonych wiśni i jak sobie wczoraj zamarzyłam – tak dzisiaj zrobiłam. Tylko… dodałam laskę wanilii, która trochę „podrasowała” smak zupy. Są chętni?

Składniki:

  • 0,5 kg mrożonych wiśni ( w sezonie świeżych)
  • ok. 2 litrów wody
  • ok. 10 łyżek cukru
  • 1 laska wanilii
  • śmietana 12%

Wodę zagotować, wrzucić zamrożone wiśnie, laskę wanilii i cukier, dokładnie wymieszać i gotować aż wiśnie zmiękną, a zupa uzyska odpowiedni smak.

W miseczce zahartować śmietanę gorącą zupą, wlać do garnka wymieszać i podgrzać, ale już nie gotować.

Podawać z makaronem.




niedziela, 07 kwietnia 2013
Kurczak w sosie koperkowym

Ostatnio mam ochotę na lekkie, gotowane potrawy mięsne. W swoim starym zeszycie wyszperałam przepis na kurczaka w sosie koperkowym. Prosty, smaczny przepis na domowy obiad.

Składniki:

  • kurczak ok. 1 kg (ja użyłam podzielonych ćwiartek)
  • 1 pęczek koperku
  • pól szklanki lekkiego bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 2-3 łyżki oleju
  • łyżka masła
  • pół szklanki śmietany 12%
  • sól, pieprz

Kurczaka umyć, osuszyć, podzielić na części i obsmażyć na gorącym oleju. Przełożyć do rondla i dodać masło. Podlać gorącym bulionem. Dusić pod przykryciem na wolnym ogniu ok. 10 – 15 minut. Następnie dodać połowę posiekanego koperku i sól. Dusić jeszcze ok. 10-15 minut, aż mięso będzie miękkie. Dodać śmietanę, resztę koperku, doprawić pieprzem i  solą. Dusić jeszcze przez krótki czas.




sobota, 06 kwietnia 2013
Sałatka wiosenna z jajkiem i rzeżuchą

Dzisiaj ciąg dalszy wykorzystania poświątecznych pisanek przerośniętej rzeżuchy. Sałatka wiosenna, kolorowa i zdrowa.

Składniki:

  • 1 op. mixu sałat z sałatą rzymską
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • kilka łyżek posiekanej rzeżuchy
  • 1 op. pomidorków koktajlowych
  • pieprz kolorowy mielony
  • szczypta soli

Sos:

  • 1 łyżka octu winnego jabłkowego
  • 2 łyżki oleju rydzowego lub oliwy
  • 1 łyżka brązowego cukru

Składniki sosu dokładnie wymieszać, aż do rozpuszczenia cukru. Odstawić na chwilę.

Sałatę wyłożyć do salaterki, dodać jajka pokrojone w kostkę, pomidorki pokrojone w plasterki i posiekaną rzeżuchę. Doprawić solą i pieprzem, wlać sos i delikatnie wymieszać. Odstawić na 15 minut, aby składniki przeszły sosem.




piątek, 05 kwietnia 2013
Chrupiący bochenek

Kupiłam wczoraj książkę z przepisami na wypieki z automatu. Tak, z automatu. I chociaż hoduję zakwas chlebowy, to jak na razie próby upieczenia chleba na zakwasie spełzły na niczym.  A świeży chleb, to świeży chleb. W książce jest mnóstwo przepisów od tych najprostszych, po bardziej skomplikowane – ja zaczęłam… od pierwszego. Nazywa się „Chrupiący bochenek”. I rzeczywiście, ma bardzo chrupiącą skórkę, wilgotne, puszyste wnętrze. No i ten zapach…

Składniki:

  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • letnia woda (w zależności od potrzeb)
  • 500 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • 25 g masła pokrojonego w kostkę
  • 1 łyżeczka suszonych drożdży (lub 9 g świeżych)

(źródło: L. Doeser, „Pieczenie chleba…”)

Jajko i żółtko wbić do pojemnika z miarką (najlepiej tego od automatu), wymieszać i uzupełnić wodą do 300 ml. Jeszcze raz wymieszać i przelać do formy wypiekacza. Przykryć płyn równą warstwą mąki. Sól, cukier i masło nałożyć w 3 rogach formy. W mące zrobić wgłębienie, ale tak by nie rozlać płynu. Do dołka wsypać drożdże.

Piec w cyklu podstawowym ze skórką średnio zrumienioną.

Ja posiadam wypiekacz Moulinex, więc chleb upiekłam w programie 1, skórka średnio wypieczona i waga 900 g.

Oczywiście po upieczeniu trzeba chleb wyjąć z formy (najlepiej w rękawicach kuchennych, żeby się nie poparzyć) i w razie potrzeby usunąć mieszadło. Ostudzić chleb na kratce i schować do płóciennego woreczka, lub zawinąć w ściereczkę.




wtorek, 02 kwietnia 2013
Wiosenne babeczki z galaretką

Zima za oknem, więc przywołajmy wiosnę kolorowym jedzeniem. Zapraszam dzisiaj na lekkie babeczki z galaretką jabłkowo – miętową.

Składniki:

  • 20 dag mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 0,5 szkl. mleka
  • 12 dag miękkiej margaryny
  • 12 dag cukru
  • szczypta soli
  • 1 galaretka o smaku jabłkowo – miętowym
  • lukier i dowolne ozdoby

Jajka rozbić, żółtka rozkłócić z mlekiem, dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Margarynę i cukier rozpuścić w garnuszku, ostudzić. Wlewać do ciasta cały czas ucierając. Białka ubić na sztywna pianę, delikatnie połączyć z ciastem. Do utarcia ciasta oraz ubicia białek użyłam robota Kenwood FP 270 (mieszadła plastikowego oraz trzepaczek).

Nakładać do papilotek, piec w temp. 190 stopni przez około 15 – 20 minut.  Wystudzić.

Galaretkę rozpuścić w mniejszej ilości wody niż podana na opakowaniu. Odstawić do ostygnięcia.

W zimnych babeczkach wykrawaczem do muf finów wycinać środki, w które wlewać łyżeczką mocno tężejącą galaretkę. Kiedy już całkowicie zastygnie, udekorować dowolnie babeczki.


 

 

 



sobota, 30 marca 2013
Baba reformacka. Wesołych Świąt!

Kochani! To już nasze 3 wspólne Święta Wielkanocne! Życzę Wam więc samych wspaniałości i smakowitości na świątecznym stole, cudownych rodzinnych spotkań, zdrowia, radości, spokoju no i tego upragnionego słonka!

Z okazji Świąt przygotowałam także dla Was babę reformacką z przepisu od samych Benedyktynów z Tyńca! Bez tłuszczu. Spróbujcie!

Składniki:

  • 250 ml mleka
  • 2 pełne łyżeczki kakao
  • 2 jajka
  • 250 g cukru
  • 250 g mąki
  • 10 g bułki tartej
  • 15 g proszku do pieczenia (mała torebka)
  • tłuszcz  i bułka tarta do wysmarowania formy

Kakao zagotować z mlekiem, wystudzić. Jajka utrzeć z cukrem na pulchną masę. Połączyć ją z mlekiem, dodać bułkę tartą i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Przełożyć do foremki wysmarowanej masłem  i wysypanej bułką tartą. Wstawić do ciepłego piekarnika (180 st. C) i piec ok. godziny. Przed wyjęciem sprawdzić drewnianym patyczkiem, czy ciasto jest upieczone.(jeśli baba będzie się zbyt mocno przypiekać można ją przykryć folią aluminiową).

Ciasto na babę przygotowałam w robocie Kenwood FP 270.

Babę można polukrować lub posypać cukrem pudrem lub ozdobić na milion innych sposobów.

Do zobaczenia po świętach!




piątek, 29 marca 2013
Sernik z polewą brzoskwiniową

Dzisiaj przepis, który powinnam dodać w kwietniu 2011, bo wtedy ten sernik powstał. Nie mam pojęcia dlaczego do tej pory nie znalazł się na blogu. Na szczęście zdjęcie się zachowało, więc mogę Wam jeszcze serniczek przed świętami zaprezentować.

Składniki:

Masa serowa:

  • 3 serki  homogenizowane waniliowe (po 200g)
  • 5 jajek
  • 1 szkl. cukru
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 szczypta soli

Do wysypania tortownicy:

  • 0,5 szkl. herbatników pokruszonych
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka cukru
  • tłuszcz do wysmarowania tortownicy

Polewa:

  • 1 szkl. zalewy z brzoskwiń
  • 2 – 3 połówki brzoskwiń
  • 1/3 szkl. cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Małą tortownicę (ok. 26 cm średnicy lub mniejszą) wysmarować tłuszczem i wysypać pokruszonymi herbatnikami, wymieszanymi z cukrem i cynamonem (dno i boki). Żółtka utrzeć z cukrem na puch i nadal ucierając dodawać porcjami serki, mąkę, cukier waniliowy i sól. Ubić białka na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą serkową. Przełożyć do tortownicy, wygładzić wierzch i piec ok. 60 minut w temp. 180 stopni C. Po wyłączeniu piekarnika, zostawić ciasto jeszcze na 30 minut. Nie otwierać drzwiczek!  W tym czasie przygotować polewę. 1/4 szklanki zalewy z brzoskwiń zagotować z cukrem (można dać mniej cukru jeśli zalewa jest bardzo słodka). W reszcie zalewy rozrobić mąkę ziemniaczaną (jak kisiel). Wlać do wrzącego syropu. Wymieszać dokładnie i odstawić. Na wierzchu wystudzonego sernika (powinien się lekko zapaść) rozłożyć owoce i zalać ostudzoną polewą.  Wstawić do lodówki, by polewa zastygła.


 



Smażone płotki w kwaśnej zalewie

Bardzo lubię ryby, nie tylko morskie. A ponieważ mogę liczyć na domowe zaopatrzenie we wszelkiego rodzaju ryby słodkowodne, często oprócz tradycyjnie smażonych robię takie w kwaśnej zalewie. Są pyszne!

Składniki:

  • 1 kg świeżych płotek
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • mąka
  • olej do smażenia

Zalewa:

  • 1 szklanka octu
  • 3 szklanki zimnej wody
  • 1 cebula
  • włoszczyzna (bez kapusty)
  • łyżeczka gorczycy
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta soli
  • kilka ziaren czarnego pieprzu

Ryby oskrobać i wypatroszyć. Dokładnie umyć i osuszyć. Oprószyć solą i pieprzem. Obtoczyć w mące (nadmiar otrząsnąć). Na patelni dobrze rozgrzać olej i smażyć ryby na złoty kolor (na chrupko). Osączać na papierowym ręczniku. Przestudzić.

W przypadku zalewy podałam proporcje wody i octu 3:1, ale to wszystko zależy od Waszych upodobań i octu jakiego użyjecie.

Włoszczyznę obrać, umyć i pokroić w plasterki. Cebulę pokroić w talarki. W garnku wymieszać wodę z octem, dodać włoszczyznę, cebulę i przyprawy. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień, przykryć i gotować na małym ogniu ok. 5 minut. Odstawić do przestygnięcia.

W słoiku układać usmażone ryby, zalać przestudzoną zalewą (można dodać marchewkę, cebulę, gorczycę), zamknąć szczelnie i odstawić na kilka dni. Płotki nadają się już do jedzenia po 2 -3 dniach. Szybko robią się kruche i smakują genialnie.




czwartek, 28 marca 2013
Jajka faszerowane na makaronowej fali

A oto i moja kolejna propozycja na podanie jajek.  Tym razem na ostrej, makaronowej kołderce.

Składniki:

  • 1 opakowanie makaronu wstążki (ja użyłam Międzybrodzkiego)
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka naturalnego jogurtu
  • 1 łyżka wasabi
  • pieprz cytrynowy
  • mus z zielonego groszku – przepis KLIK
  • 4 jajka ugotowane na twardo

 

Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente. Dobrze osączyć. Majonez wymieszać z jogurtem i wasabi. Dodać do makaronu. Dokładnie wymieszać. Ułożyć na półmisku. Na makaronie układać połówki jajek z kleksem musu z zielonego groszku. Posypać pieprzem cytrynowym.

Można podawać na ciepło i na zimno.




1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 55



Akcja: Nie kradnij zdjęć! Smacznie Z Joanna

Wypromuj również swoją stronę Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria Top Blogi Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Durszlak.pl
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...