kulinarne fascynacje w zwykłej polskiej kuchni
sobota, 16 października 2010
Pizza na szybko

Zajrzałam dzisiaj do lodówki w poszukiwaniu czegoś do skonsumowania na szybko. Wpadł mi w ręce arkusz gotowego ciasta na pizzę. Stwierdziłam, że chyba pora go wykorzystać. Jako, że ciasto było już nasmarowane oliwą  i rozłożone na pergaminie – zostało mi tylko wykombinowanie nałożenia.

Pizza jak to pizza – przyjmie wszystko co się na nią położy. Nastawiłam piekarnik na 2200 C, rozłożyłam ciasto na blasze. Na cieście rozsmarowałam dość grubo Sos Włoski Winiary . Na wierzchu rozłożyłam w szachownicę plasterki mielonki i boczku wędzonego, na tym pokrojoną w krążki cebulę i paprykę, posypałam grubo startym serem Gouda i oprószyłam suszoną bazylią. Piekłam 12 minut. Wyszło wybornie !


piątek, 15 października 2010
Ryba na parze a

Ryba na parze a’la Ja

Szwagier Marek zaopatrzył mnie w cudowne, tłuściutkie słodkowodne rybki - płotki, bączki, karasie. Uwielbiam ryby, ale ciągle jeść je w tej samej postaci (smażone)...chyba każdemu by się znudziło. Cóż, trzeba spróbować czegoś nowego. Zasiadłam wczoraj z mądrymi książkami w ręku, żeby poszukać jakiegoś konstruktywnego przepisu na rybę słodkowodną i...niestety, wszędzie tylko filety z ryb morskich, albo łosoś, albo tuńczyk. Ja rozumiem, że taka moda, ale przecież świat ryb nie kończy się tylko na łososiu bądź tuńczyku. Postanowiłam zaimprowizować. Wiedziałam już, że ma to być rybka ugotowana na parze, ale co dalej? Wzięłam więc 3 dorodne sztuki, wypatroszyłam (brrr...niektóre jeszcze się ruszały i musiałam je zamordować :( ) i otworzyłam moją magiczną szafkę z przyprawami. Wyjęłam z niej:

- przyprawę do ryb

- suszony tymianek

- suszoną kolendrę

- suszoną bazylię

- 1 dużą cebulę

- 1 cytrynę

- 4 ząbki czosnku

- sos do ryb Winiary.

Wypatroszone i oczyszczone ryby (z ogonkami) obsypałam przyprawą do ryb i odstawiłam do lodówki na kilka godzin. Wyciągnęłam z szafki dawno nie używane bambusowe naczynko do gotowania na parze. Pokroiłam cebulę w plastry, część rozłożyłam na dnie naczynka tworząc pierzynkę dla ryb, na to położyłam ryby w każdą wkładając po kawałku cebuli. całość posypałam obficie suszonymi ziołami, pokrojonym w plasterki czosnkiem. Skropiłam lekko sokiem z cytryny i obłożyłam kawałkami owocu. Naczynie z rybami postawiłam na garnku z gotującą się wodą na jakieś 15-20 minut. Trzeba sprawdzać, żeby rybki się nie rozpadły. Gdy już były gotowe, zrobiłam sos do ryby Winiary, który idealnie skomponował się ze smakiem dania. Palce lizać!

czwartek, 14 października 2010
Fasolowa pasta

Idąc za fasolowym ciosem, zrobiłam pastę z fasoli do smarowania pieczywa. Wyszła pysznie, a sposób podpatrzyłam w szkole gotowania www.winiary.pl

Pasta z fasoli

szklanka fasoli Jaś

4 ząbki czosnku

sól

majeranek

Fasolę namoczyć na noc. Gdy napęcznieje obrać z łupinek i ugotować do miękkości. Przestudzić. Wsypać do blendera, dodać wyciśnięty przez praskę czosnek, sól i majeranek. Zblendować.

Podawać z pieczywem.


Zupa fasolowa zabielana maślanką

 

Zaczęła się jesień...okropna pora roku :( W takie dni jak dzisiaj człowiek marzy o rozgrzewającej zupie. Mnie natchnęło dzisiaj na zupę fasolową zabielaną maślanką.

Składniki:

- kawałek żeberka (lub kości) do przygotowania wywaru

- włoszczyzna (marchew, pietruszka, por, seler)

- 25 dag namoczonej fasoli jaś

- 4 ziemniaki

- Ziarenka Smaku Winiary

- kubek (400 ml) maślanki

Fasolę namoczyć w wodzie przez noc. Z mięsa i warzyw ugotować bulion. Dodać liść laurowy i ziele angielsskie. Gdy mięso będzie miękkie dodać fasolę razem z wodą, w której się moczyła. Potem dołożyć obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotować do miękkości. Doprawić do smaku Ziarenkami Smaku. Wlać maślankę - zamieszać, nie gotować. Można dodać majeranku.

Początek

Obudziłam się rano z myślą, że muszę coś zrobić ze swoim potencjałem kulinarnym no i przede wszystkim z czasem :) Postanowiłam założyć kulinarny blog - dla inspiracji siebie i innych. Mam nadzieję, że będziemy się razem dobrze bawić i oczywiście rozsmakowywać w doskonałym świecie potraw...

Cóż o mnie?

Gotuję bo lubię. Uwielbiam kuchenne eksperymenty, ale nie uciekam przed tradycją. Cieszę się, gdy moim gościom smakują moje kuchenne dzieła – to mnie nakręca do dalszego tworzenia. Lubię być kreatywna - trwanie w miejscu mnie wypala. Dlatego ciągle dążę do tego by robić kolejny mały krok do przodu. Kocham książki i fotografię. Jestem maniaczką chińskich dań i antyków. Chcę poznać kuchnię Dalekiego Wschodu od podszewki, najlepiej u źródeł  i marzę o wielkiej życiowej podróży właśnie tam…

Na swoim blogu przedstawiam potrawy kuchni całego świata. I te proste i te bardziej wymyślne. Oprócz tego chętnie dzielę się swoimi wrażeniami z wypróbowywania i testowania sprzętów, przypraw, produktów, a także odwiedzanych przeze mnie miejsc związanych z kulinariami. Przy okazji realizuję swoje 2 kolejne pasje: fotografię i podróże :)

 

 

Stale współpracuję jako ambasadorka z firmami:



 

oraz testując produkty:


 

Swoje artykuły, recenzje i przepisy publikuję również na:

 

Współpracowałam także przez 1,5 roku z:

 

 

Kontakt:

 

Joanna Sobecka

e- mail: smaczniezjoanna@gmail.com

profil FB: Smacznie z Joanną

 

Zapraszam :)

 

 




1 ... 51 , 52 , 53 , 54 , 55
 



Akcja: Nie kradnij zdjęć! Smacznie Z Joanna

Wypromuj również swoją stronę Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria Top Blogi Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Durszlak.pl
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...