kulinarne fascynacje w zwykłej polskiej kuchni
poniedziałek, 25 czerwca 2018
"Caprese" z awokado

Gorąco... a ja uziemiona w domu. Nie mogę chodzić po zabiegu. O większych zakupach na razie mogę zapomnieć, a jeść coś trzeba. Przejrzałam więc sobie lodówkę i zrobiłam podrabiane caprese z awokado.


Składniki dla 2 osób:

2 duże pomidory

1 duże awokado

sól himalajska

pieprz ziołowy

mieszanka ziół (bazylia, oregano, tymianek) - mogą być też suszone

2 łyżki oliwy z oliwek

 

Wykonanie:

Umytego pomidora pokroić na grubsze plasterki. Awokado przepołowić, wyjąć pestkę, obrać ze skóry i także pokroić w półplasterki.

Układać na talerzu naprzemiennie pomidora i awokado. Oprószyć solą i pieprzem. W miseczce przygotować sos - drobno posiekane zioła wymieszać z oliwą. Odstawić na 5 minut w chłodne miejsce. Polać pomidory przed podaniem. Szybko i prosto. Skusicie się?



 

piątek, 22 czerwca 2018
Zupa z zielonych szparagów

Dzisiaj miałam ostatni egzamin na moim kursie językowym. Został mi jeszcze tylko jeden poziom, żeby ukończyć całość. Nie wiem jednak czy się na niego zdecyduję. Czuję się już zmęczona bieganiem do pracy i do szkoły... od września tak naprawdę nie miałam porządnego dnia wolnego... czy kiedyś uda mi się odpocząć?

Do tego muszę jeszcze pamiętać o przygotowywaniu moich "specjalnych" dań. Z racji tego, że zrobiło się gorąco, a w sklepie wpadły mi w ręce szparagi, poszukałam w necie inspiracji i znalazłam przepis na blogu Kwestia Smaku . Oczywiście musiałam go trochę pod siebie dostosować, ale wyszło pysznie!


Składniki (na 2 - 3 osoby):

ok. 10 szt. zielonych szparagów

ok. 1/2 kg ziemniaków

1 łyżka oliwy

1 łyżka oleju kokosowego (albo masła ghee)

1 ząbek czosnku

sól  pieprz

szczypta kurkumy w proszku ( na czubku łyżeczki)

świeży koperek posiekany (duuuużo)

pół opakowania śmietanki kokosowej (ok. 100ml)

ok. 1 litra gorącej wody (albo bulionu warzywnego)

 

Wykonanie:

W garnku rozgrzać oliwę z olejem kokosowym i obsmażyć obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki (ok. 3 minut). Dodać przepołowiony ząbek czosnku i smażyć kolejne 2 minuty. Warto przypilnować i zamieszać, bo może się przypalić. Wlać wodę, dodać kurkumę, wymieszać i przykryć. Gotować na małym ogniu aż ziemniaki zmiękną. Doprawić solą, pieprzem.

Przygotowane szparagi (odłamać białe końce, które są włókniste i twarde) pokroić na plasterki. Główki zachować w całości. Wrzucić wszystko do zupy i gotować około 1 - 2 minut. Dodać posiekany koperek i wyłączyć ogień.

Śmietankę kokosową wlać do miski, dodać kilka łyżek gorącej zupy i wymieszać. Tak zahartowaną śmietankę wlać z powrotem do garnka, wymieszać i ewentualnie doprawić.

Rozlać do miseczek i posypać pokruszoną fetą.

Wyszło pysznie....


 

 

poniedziałek, 18 czerwca 2018
Wróciłam! Na powitanie sałatka z awokado i pomidora na liściu sałaty.

Witam Was moi Kochani po baaaaardzo długiej, ponad 4 - letniej przerwie. Jak zapewne niektórzy z Was wiedzą, mieszkam od 4 lat za granicą. Początki były trudne, dlatego blog odszedł "do lamusa". W międzyczasie zaczęły się moje problemy ze zdrowiem, co z kolei zmusiło mnie do zmiany mojej diety. I tak, po tylu latach przerwy, postanowiłam do Was wrócić. Mam nadzieję, że tym razem na dłużej. Może nie będzie wpisów codziennie, tak jak bywało to wcześniej, ale na pewno postaram się, aby było smacznie, zdrowo i ciekawie!

Na powitanie podzielę się z Wami bardzo prostą sałatką.


Składniki (na 2 osoby):

1 duży pomidor

1 małe awokado

2 liście sałaty lodowej

sól himalajska różowa

pieprz czarny mielony

papryka wędzona suszona

świeże zioła (bazylia, oregano, tymianek) - mogą być także suszone

2 - 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin (mój chłopak dostaje oliwę z domu, gdzie wciąż wyciska się ją ręcznie - jest wspaniała! ten orzechowy posmak...)

1 łyżka pokruszonej fety

 

Wykonanie:

Pomidora umyć i pokroić w kostkę, awokado obrać i także pokroić. Wrzucić do miski i lekko wymieszać. Doprawić solą himalajską i pieprzem. W oddzielnej miseczce wymieszać posiekane zioła z oliwą i odrobiną wody. Połączyć z sałatką, lekko wymieszać.

Na talerzach rozłożyć liście sałaty lodowej i wyłożyć sałatkę. Posypać pokruszoną  fetą i wędzoną papryką.

Ja uwielbiam ją z jajkiem w koszulce. Ale doskonale smakuje też z kromką świeżego, pachnącego, domowego chleba.

Dajcie znać czy się podobało! Pozdrawiam i do jutra!


awokado, pomidor



Akcja: Nie kradnij zdjęć! Smacznie Z Joanna

Wypromuj również swoją stronę Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria Top Blogi Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Durszlak.pl
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...