kulinarne fascynacje w zwykłej polskiej kuchni
środa, 06 marca 2013
Fasolka po bretońsku

Chodziła za mną już od miesięcy. Nie robiłam jej całe wieki, chociaż bardzo ją lubię. W końcu wczoraj postanowiłam – będzie fasolka po bretońsku.

Wiem, że w każdym domu przyrządza się ją inaczej, ale chciałabym Wam pokazać jak przyrządzam ją u siebie.

Składniki:

  • 20 dag suchej fasoli typu Jaś
  • 20 dag wędzonego boczku (lub innej wędzonki)
  • 20 dag kiełbasy – ja używam farmerskiej, bardzo pieprznej
  • 1 duża cebula
  • 200 ml przecieru pomidorowego lub passaty
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka ostrej pasty gulaszowej
  • sól do smaku
  • pieprz czarny mielony do smaku
  • liść laurowy
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • majeranek

Fasolę przebrać, opłukać i zalać zimną wodą na noc.

Cebulę obrać i pokroić w półtalarki, boczek i kiełbasę w kostkę.

W garnku lub rondlu (najlepiej takim z nieprzywierającym dnem) rozgrzać łyżkę oleju, wrzucić boczek i lekko go wytopić, cały czas mieszać, żeby boczek się nie przypalił.  Następnie dodać cebulę, wymieszać z boczkiem i smażyć aż się zeszkli. Dodać kiełbasę i chwilę razem smażyć, a potem włożyć fasolę razem z wodą w której się moczyła. Dokładnie wymieszać, wlać przecier pomidorowy, włożyć ziele angielskie i liść laurowy, w razie potrzeby dolać wody. Zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem aż fasola będzie miękka. Mieszać od czasu do czasu i ew. uzupełniać parujący płyn. Pod koniec dodać pastę gulaszową, doprawić solą, pieprzem i majerankiem.




poniedziałek, 11 lutego 2013
Zapiekanka z jabłek i makaronu

Wczoraj wieczorem po raz kolejny wróciłam do smaków dzieciństwa. Znów w całym domu zapachniało cynamonem, wanilią, jabłkami… a to wszystko za sprawą zapiekanki makaronowej z jabłkami. Moja mama często robiła ją właśnie na niedzielną kolację, kiedy wszyscy byli w domu i nie trzeba było czekać z jedzeniem, ani nikomu nic odgrzewać. Bo taka świeża smakuje najlepiej! Jadaliście?

Składniki:

  • 60 dag ugotowanego makaronu (ja użyłam Makaronu Międzybrodzkiego)
  • 50 dag soczystych jabłek
  • 4 łyżki cukru
  • 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią Kotanyi
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 2 łyżki tartej bułki
  • masło do wysmarowania formy

Jabłka obrać, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w cienkie plasterki. Zdecydowanie pomocna przy robieniu idealnie cienkich plasterków, okazała się tarcza ścierająca robota Kenwood FP 270. Posypać cukrem, cukrem z prawdziwą wanilią i cynamonem. Delikatnie wymieszać z ugotowanym makaronem.

Formę wysmarować masłem i wysypać bułka tartą. Przełożyć do niej jabłka z makaronem i zapiekać pod przykryciem ok. 40 minut w 160 – 170 st. C.






Akcja: Nie kradnij zdjęć! Smacznie Z Joanna

Wypromuj również swoją stronę Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria Top Blogi Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Durszlak.pl
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...