kulinarne fascynacje w zwykłej polskiej kuchni
środa, 28 listopada 2012
Awanturka

Dzisiaj przepis na moją ulubioną pastę do chlebka – awanturkę. To była moja pierwsza samodzielnie przygotowana potrawa w wieku lat 5, a przepis na nią wyczytałam w mojej pierwszej książce kucharskiej „Kuchnia pełna cudów” M. Terlikowskiej.  Oczywiście wtedy nie korzystałam z takich udogodnień jak malakser, ale za to jaka była satysfakcja z własnoręcznie przygotowanej pasty, którą zajadała cała rodzinka.

W oryginalnym przepisie podane są szprotki w oleju. Ja tym razem użyłam wędzonej makreli i dodałam ogórki.

Składniki:

  • 1 średnia wędzona makrela (lub szprotki albo sardynki)
  • 250 g półtłustego twarogu
  • 4 ogórki kiszone
  • pieprz czarny mielony.

Do malaksera (ja użyłam mojego pomocnika FP 270 Kenwood) wrzucić obraną ze skóry i ości rybę (szprotki lub sardynki wrzucamy w całości), twaróg i pokrojone na kilka części ogórki. Miksujemy aż do uzyskania gładkiej masy. Doprawiamy pieprzem i gotowe.

Smacznego!





piątek, 07 września 2012
Łososiowo - oliwkowa pasta kanapkowa

No nareszcie odzyskałam swojego laptopa. Mogę w końcu nadrobić zaległości blogowe. Powiem Wam, że przez ten czas czułam się jak bez ręki. Nie miałam dostępu do własnych zdjęć, programów... normalnie jakby mi ktoś część mnie zabrał. Na szczęście Tosia już do mnie wróciła, trochę mnie kosztowała, ale najważniejsze, że mogę wrócić do pisania. Bardziej teraz martwi mnie mój aparat, który zaczyna szwankować :(. ech... siła złego na jednego :( Mam nadzieję, że ta seria niefortunnych zdarzeń już się skończy..

A mój powrót na blog zacznę od pasty kanapkowej z łososia i oliwek, która powstała z tego, co się akurat znalazło w lodówce.


Składniki:

  • pół wędzonego łososia (ok. 300 g)
  • garść nadziewanych zielonych oliwek
  • 4 suszone pomidory
  • szczypta pieprzu cytrynowego
  • 2 – 3 łyżki majonezu

Łososia obrać ze skóry i wyjąć większe ości.  Porwać na kawałki i wrzucić do malaksera (ja użyłam robota FP 270 Kenwood). Dodać osączone oliwki i pomidory. Zmiksować na gładko. Doprawić pieprzem cytrynowym, dodać majonez i dokładnie jeszcze raz zmiksować.

Podawać z pieczywem.




sobota, 14 kwietnia 2012
Kanapka kółko i krzyżyk

Dzisiejszy post taki troszkę leniwy i taki troszkę na wesoło.

 

Kanapka "Kółko i krzyżyk"

 

Wystarczy kromka chleba

sałata  i groszek zielony

plaster żółtego sera i

pomidorek pokrojony.

Paski wędliny ulubionej

w krateczkę ułożonej

i już gotowa wesoła kanapka

dla największego nawet niejadka!

 

Pozdrawiam sobotnio!

 

 

niedziela, 25 marca 2012
Pasta z wędzonej makreli na sposób wschodni

Szukałam dzisiaj pomysłu na pastę do chleba z wędzonej makreli.  Lubię różne połączenia, ale chciało mi się czegoś nowego, nawet… nietypowego. A najlepiej poszukuje się takich smaków przez eksperymenty. Cóż… padło na moją ulubioną kuchnię wschodu. Wyszło całkiem smacznie, ale od razu ostrzegam, że tylko dla amatorów i smakoszy imbiru.

Składniki:

  • 1 średnia wędzona makrela
  • 0,5 opakowania tofu naturalnego
  • 1 – 2 płatki marynowanego imbiru
  • 0,5 - 1 łyżeczka wasabi 
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 łyżki majonezu
  • ew. sól i pieprz czarny mielony do smaku

Makrelę obrać ze skóry, oddzielić od ości i wrzucić do miski. Dodać pokrojone tofu i płatki imbiru. Zmiksować wszystko na gładką masę (ja użyłam metalowej końcówki Triblade). Dodać wasabi, miód i ew. sól i pieprz. Dokładnie wymieszać łyżką. Schłodzić. Podawać z chrupkim pieczywem.

UWAGA!!!! Większa ilość imbiru sprawi, że pasta będzie miała gorzki posmak.




sobota, 28 stycznia 2012
Pasta kanapkowa z twarogu, suszonych pomidorków i ...

Bardzo lubię wszelkie pasty do kanapek. A zwłaszcza gdy nie mogę już patrzeć na wędliny. Dzisiaj zrobiłam pastę wytrawną z twarogu, suszonych pomidorów, oliwek i czubrycy czerwonej. Wyszło lekko pikantnie i aromatycznie. Tak jak lubię.


Składniki:

  • 20 dag twarogu (najlepiej półtłustego)
  • 4 suszone pomidorki
  • 10 oliwek nadziewanych papryką
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • szczypta czerwonej czubrycy do smaku

Twaróg przełożyć do głębszego naczynia. Pomidory i oliwki bardzo drobno posiekać (ja zrobiłam to przy pomocy szatkownicy Triblade).

Dodać do twarogu razem z jogurtem i zmiksować na gładką masę (np. metalową końcówką Triblade). Wsypać czubrycę do smaku, wymieszać łyżką.  W razie własnych potrzeb doprawić solą i pieprzem (ale raczej nie będzie to potrzebne, pomidorki i oliwki robią swoje).


I to wszystko. Kolacja gotowa :)

 



czwartek, 30 czerwca 2011
Amerykańskie śniadanie

Ponieważ na stronie bobyy.pl kończy się dzisiaj konkurs na amerykańskie śniadanko, postanowiłam i ja wziąć udział, może jury doceni moją twórczość :)

Śniadanie I

Smażone sandwicze z bekonem i pomidorami

Składniki:

  • 4 cienkie plastry bekonu
  • 4 kromki żytniego chleba tostowego (ja użyłam zwykłego razowca)
  • 1 szkl. startego sera cheddar
  • 4 cząstki pomidora (bez nasion, osączone z soku)
  • 4 łyżki majonezu

Bekon wysmażyć na chrupko na suchej patelni. Osączyć na papierowym ręczniku. Dwie kromki chleba posypać serem, na nim ułożyć po 2 cząstki pomidora. Posypać świeżo mielonym czarnym pieprzem, położyć po 2 plastry smażonego bekonu, posypać resztą sera i przykryć pozostałymi kromkami chleba. Sandwicze posmarować z wierzchu majonezem i smażyć na rozgrzanej patelni tą właśnie stroną do dołu. Dobrze jest obciążyć kanapkę np. talerzykiem, wtedy będzie równa i się nie rozpadnie. Po ok. 2 minutach posmarować wierzchy resztą majonezu, odwrócić i smażyć jeszcze ok. 2 minut, aż się zrumienią. Przekroić na trójkąty – smakują pysznie i na ciepło i na zimno.

A ja oczywiście oparzyłam sobie paluszek wskazujący od lewej ręki :(  - wsadziłam go do patelni, dobrze, że się nie usmażył razem z sandwiczami…


Śniadanie II

BLT (Bacon, Lettuce and Tomato)

Składniki:

  • 2 plastry bekonu
  • 2 kromki pełnoziarnistego chleba
  • Kilka listków sałaty
  • 2 plastry pomidora
  • 2 plastry czerwonej cebuli
  • Majonez, sos czosnkowy, pasta z awokado – według upodobań

Bekon wysmażyć na suchej patelni i osączyć z tłuszczu. W tosterze zrumienić kromki pieczywa, jedną posmarować np. majonezem lub innym dodatkiem w zależności od upodobań.  Obłożyć sałatą, bekonem, pomidorem i cebulą. Przykryć drugą kromką.

Smacznego!



środa, 15 czerwca 2011
Na zdrowe śniadanie - twarożek z rzodkiewką i szczypiorem.

Od jakiegoś czasu nic nie mogę jeść – odrzuca mnie od jedzenia, a że biorę antybiotyk, to wmuszam w siebie śniadania i niestety kolacje (godzinę po zażyciu leku muszę cos zjeść). Żeby to jakoś przeżyć przygotowałam sobie pyszny twarożek z rzodkiewką i szczypiorem i zjadłam na kanapkach z razowego chleba.

Składniki:

  • 15 – 20 dag twarogu
  • Pęczek rzodkiewek
  • Pęczek szczypiorku
  • Kilka łyżek jogurtu naturalnego
  • Pieprz
  • Sól

Twaróg wkruszyć do miski, dodać pokrojoną dowolnie rzodkiewkę i posiekany szczypior. Połączyć wszystko jogurtem, doprawić do smaku.

I gotowe!

Smacznego!




poniedziałek, 07 lutego 2011
Pasztet z ryby wędzonej

Wędzona ryba może być składnikiem wielu potraw, ja jednak najlepiej lubię ją jako dodatek do kanapek. Ostatnio znalazłam przepis w  dodatku do „Poradnika Domowego” na pasztet z wędzonej ryby. Zerknęłam w przepis i stwierdziłam, że warto wypróbować, bo wcale nie jest skomplikowane, ani drogie – a w dodatku może być smaczne.

Składniki:

  • 20 dag wędzonej ryby
  • 3 łyżki masła
  • 10 dag gęstej śmietany
  • 2 łyżeczki musztardy Dijon (np.  Kamis)
  • 2 łyżki białego słodkiego wina
  • sok z połowy cytryny
  • pęczek koperku
  • łyżka kaparów (niekoniecznie).

Rybę oddzielić od skóry, wyjąć ości. Włożyć do miski. Masło roztopić, dodać do ryby.  Następnie dołożyć śmietanę, musztardę, wino i sok z cytryny. Wszystko dokładnie zmiksować (najlepiej blenderem). Do masy dodać posiekany drobno koperek. Włożyć do miseczki (ceramicznej lub szklanej) i schłodzić w lodówce. Udekorować kaparami i podawać z pieczywem. Ja nie miałam kaparów, ale i tak wyszło pysznie!


sobota, 05 lutego 2011
Moje pierwsze bułki :)

Dzisiaj upiekłam swoje pierwsze w życiu bułeczki. Przepis wzięłam z bloga Aśki (Margarytki)

http://margarytka-kulinarnie.blog.onet.pl/Bulki-na-niedzielne-sniadanie,2,ID412917754,n

Polecam, bo są łatwe, szybko się je robi i są niezwykle smaczne!

Pozdrawiam wszystkich!

Asiu - dziękuję za przepis :)

 

 

poniedziałek, 27 grudnia 2010
"Szynka" z łopatki ;)

No i już po świętach! Szybko zleciały - jak zawsze, ale...może to i dobrze, bo jakby trwały dłużej, to mogłoby się to źle skonczyć dla mojego żołądka.

Dzisiaj przepis na alternatywę dla wszystkich tych oślizgłych wedlin, które oferują nam nasze sklepy. Wystarczy kawałek schabu, piersi z indyka czy zwykłej łopatki.

Składniki:

  • ok. 2 kg schabu, łopatki, karkówki lub piersi z indyka
  • 2 l wody
  • 1/3 - 1/2 szklanki soli (wedlug smaku i rodzaju kawałka mięsa, jeśli kawałek jest płaski jak w przypadku schabu można dać mniej, jesli jest to bryłka mięsa np. łopatka to można dać więcej)
  • 1 łyżka cukru
  • 1/2 płaskiej łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
  • 1/2 płaskiej łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 4-6 ząbków czosnku
  • 2 łyżki majonezu lub musztardy
  • 1 cebulka
  • przyprawy: liść laurowy, 3-4 kulki ziela angielskiego, kolendra, cząber, 3-4 kulki owoców jałowca,  majeranek lub/oraz inne wg wlasnego uznania

Wieczorem wodę wymieszać ze wszystkimi przyprawami i majonezem (musztardą). Całość zagotować i wystudzić. Do zimnej zalewy dodać kawałek mięsa. Doprowadzić do wrzenia i pogotować 5 minut. I w takim stanie zostawić mięso w garnku przykrytym pokrywką na całą noc. Rano znów doprowadzić do wrzenia i gotować 5 minut. Przykryć. Kiedy zalewa zupełnie wystygnie wyjąć mięso. W przypadku łopatki, wyciągam ją z zalewy i sprawdzam, w razie czego gotuję ją jeszcze raz 5 minut i zostawiam do ostygnięcia. Gdy będzie gotowe - kroić w plastry, podawać do pieczywa, najlepiej z chrzanem albo z ćwikłą :)


 

 

 

 
1 , 2



Akcja: Nie kradnij zdjęć! Smacznie Z Joanna

Wypromuj również swoją stronę Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria Top Blogi Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Durszlak.pl
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...