kulinarne fascynacje w zwykłej polskiej kuchni
niedziela, 15 września 2013
Cukiniowa potrawka z kukurydzą

Leniwa niedziela. Słońca brak, ciężkie chmury przesuwają się po niebie niczym złowrogie cienie.  Obiad zjedzony, czas przygotować kolację. I znowu kanapki? Nie, nie tym razem. Dziś serwuję kolację na ciepło. Taka mieszanka z cyklu „co mi się pod rękę nawinie”. Z jednego garnka, prawie jak leczo. Minimum składników, pełnia smaku. Zapraszam

Składniki:

  • 2 cebule
  • 1 cukinia
  • 3 małe pętka kiełbasy np. śląskiej
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mała puszka kukurydzy konserwowej
  • sos worcestershire
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • keczup łagodny
  • łyżka masła lub oleju

Cebulę i kiełbasę pokroić w półtalarki. Cukinię umyć i jeśli ma ładną skórkę nie obierać. Pokroić w kostkę. Czosnek drobno posiekać, kukurydzę osączyć.

W garnku rozgrzać masło lub olej, wrzucić cebulę i lekko ją zeszklić. Dodać czosnek i szybko przesmażyć ciągle mieszając. Następnie dodać kiełbasę, wymieszać z cebulą, wlać sos worcestreshire  i smażyć na złoto.  Wrzucić cukinię i kukurydzę, wlać trochę gorącej wody, dodać keczup i przyprawy. Wymieszać i gotować na małym ogniu aż cukinia zmięknie.

Podawać z chlebem. Ja do tego wypiłam kubek gorącego barszczu.




piątek, 10 maja 2013
Młoda kapusta z koperkiem i boczkiem

Od kilku dni na zaprzyjaźnionych blogach widzę ugotowaną młodą kapustkę.  Nie mogłam się oprzeć, musiałam zrobić i ja – bardzo ją lubię, zwłaszcza taką jak robiła moja mama. Z koperkiem , boczkiem i zasmażką.

Składniki:

  • 1 główka młodej kapusty
  • 1 pęczek świeżego koperku
  • kawałek parzonego boczku – tyle ile lubicie
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka mąki

Kapustę pokroić w paski, włożyć do miski z wodą i opłukać. Ja użyłam szatkownicy robota Kenwood FP 270. Zdecydowanie ułatwia pracę. Przełożyć do garnka, podlać szklanką wody i zagotować.  Zmniejszyć ogień, dodać sól i pieprz i dusić aż kapusta zmięknie. Dodać posiekany koperek.

Na suchej patelni wytopić pokrojony w kostkę boczek. Lekko go zrumienić. Gdy będzie gotowy przełożyć go do kapusty zostawiając tłuszcz na patelni. Tłuszcz zasypać łyżką mąki, wlać odrobinę wody z kapusty i zrobić jasną zasmażkę. Wlać do garnka z kapustą, wymieszać i dosłownie na chwilkę zagotować. Można ewentualnie doprawić do smaku.




wtorek, 20 listopada 2012
Wielowarzywne placuszki z curry

Odkąd  zaczęły się chłodniejsze dni chodzę jakaś taka „niewyraźna”, śpiąca i bez sił. Ciągle bym tylko spała i spała, nic mi się nie chce. Trzeba więc dodać sobie energii.  A najwięcej jej jest w warzywach i owocach. Te placuszki powstały w mojej głowie dziś rano po przebudzeniu. No i wyszły pyszne. Trochę się bałam końcowego efektu, ale słodka marchewka i curry zrobiły swoje. 

Składniki:

  • 3/4 dużego selera
  • 3 średnie marchewki
  • 1 pietruszka
  • 2 ziemniaki
  • 2 jajka
  • sól
  • czarny pieprz mielony
  • 1 łyżeczka curry
  • mąka w zależności od potrzeb – u mnie ok. 3/4 szklanki

Warzywa obrać, umyć i zetrzeć na tarce z drobnymi oczkami. (Ja użyłam tarczy ścierającej FP 270 Kenwood.) Doprawić solą, pieprzem, wbić jajka, dodać curry i mąkę i dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać olej i smażyć niewielkie placuszki na złoty kolor. Trzeba uważać, żeby ich nie przypalić. Jeśli placki będą się rozpadać – trzeba dodać mąki. Osączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku, podawać ciepłe.




niedziela, 29 lipca 2012
Klasyczne placki z cukinii

Sernik tężeje w lodówce i czeka na sesję zdjęciową, a tymczasem zapraszam Was na klasyczne placuszki z cukinii. Caaałe wieki ich nie jadłam i w końcu przyszedł ich czas. Robi się je szybko, więc są idealne, gdy nie mamy zbyt dużo czasu. Jedynie nie polecam smażenia w 30. stopniowym upale. Można się usmażyć szybciej niż placki.

Składniki:

  • 2 średnie cukinie
  • 2 jajka
  • kilka łyżek mąki
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • szczypta słodkiej papryki
  • pęczek świeżego koperku
  • olej do smażenia

Cukinię zetrzeć na drobnej tarce lub użyć tarczy ścierającej robota kuchennego (u mnie oczywiście był to FP 270 Kenwood). Odlać nadmiar soku, dodać jajka, przyprawy, posiekany koperek  i mąkę ( tyle, by ciasto nie było zbyt wodniste, ale też nie może być klejące). 

Na patelni rozgrzać sporą ilość oleju, nakładać łyżką ciasto i smażyć z obu stron na złoty kolor.  Podawać z keczupem lub z innymi dodatkami. Mnie najlepiej smakowały ze słodkim sosem chili.




sobota, 16 czerwca 2012
Keczup (nie tylko) dla kibica

Oj, dzisiaj ciężki bój czeka nie tylko naszą reprezentację, ale też wszystkich kibiców. Trzymam już teraz kciuki za polskich piłkarzy, a kibicom proponuję domowy, pikantny keczup.  Niech doda energii do kibicowania!

A dla tych, którzy nie kibicują, polecam keczup do dań z grilla lub kanapek. Można go przechowywać w lodówce do tygodnia.

Składniki:

  • 1 łyżeczka startego, świeżego imbiru
  • 500 g świeżych pomidorów
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duża, świeża papryczka chili
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego
  • 3 łyżki octu z czerwonego wina
  • 1 – 2 łyżki brązowego cukru

Pomidory umyć i pokroić w kostkę, papryczkę w cienkie paski a czosnek przecisnąć przez praskę.

Rozgrzać patelnię, wlać olej, dodać imbir, papryczkę i czosnek. Smażyć ok. 2 min., aż będą miękkie. Dodać pomidory, ocet, cukier i gotować (ciągle mieszając) ok. 30 min., aż sos zgęstnieje. Schłodzić. Dla gładszej konsystencji można sos zmiksować.




niedziela, 27 maja 2012
Grillowane szaszłyki warzywne

Kolejny przepis na grillowy przysmak, który robiliśmy podczas sobotnich warsztatów z Makro. Grillowane szaszłyki warzywne. Myślę, że w sezonie grillowym będziecie mieli okazję nie raz je zrobić.

A cała tajemnica ich smaku tkwi w marynacie.

Składniki:

  • Bakłażan
  • Cukinia
  • Papryka (najlepiej kolorowa)

Marynata:

  • 1 ząbek czosnku
  • ok. 1 cm świeżego imbiru
  • 1 łyżeczka cukru (najlepiej brązowego)
  • ok. 6 łyżek oleju
  • sól
  • pieprz młotkowany
  • chili mielone
  • ew. kolendra mielona

Najpierw przygotować marynatę. Czosnek i obrany imbir bardzo drobniutko posiekać . Wrzucić do miski, dodać olej i przyprawy. Dobrze wymieszać.


Warzywa pokroić: papryki w dość grube paski, bakłażan i cukinię w grube plastry (ok. 1 cm). Włożyć do marynaty i dobrze je natrzeć ze wszystkich stron.  Pozostawić na ok. 2 godziny.


Następnie nadziewać naprzemiennie na szpadki i grillować. Smacznego!


 



wtorek, 03 kwietnia 2012
Pomidory faszerowane kaszą gryczaną i pieczarkami

Drugi przepis z sobotniego rodzinnego gotowania.


Pomidory faszerowane kaszą gryczaną i pieczarkami

  • 8 twardych, dużych pomidorów
  • 300 g pieczarek
  • 1 czerwona cebula
  • 1 torebka ugotowanej kaszy gryczanej
  • 1 łyżka Sosera
  • masło klarowane
  • sól, pieprz
  • starty ser wędzony

Pomidory umyć, ściąć kapturki, wydrążyć wnętrza, oprószyć solą i pieprzem. Cebulę i pieczarki posiekać. Na patelni rozgrzać masło klarowane, wrzucić cebulę i lekko ja zeszklić. Dodać pieczarki, wsypać Soser, wymieszać, dodać kaszę i dusić wszystko na małym ogniu aż pieczarki będą miękkie, a całość zgęstniej. Przestudzić.

Przygotowanym farszem nadziać pomidory, posypać startym serem i polać roztopionym masłem. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, ułożyć w nim pomidory i zapiekać w 180 st. przez 10 - 15 minut.




poniedziałek, 20 lutego 2012
Placki ziemniaczane z szafranem

Znalazłam dzisiaj przepis na placki ziemniaczane z szafranem. Wydał mi się interesujący, więc usmażyłam placuszki. Wyszły nawet całkiem smaczne, tylko przy smażeniu się trochę wkurzałam, bo ciasto kleiło się do łyżki i ciężko było je rozsmarować. Więc trzeba troszkę cierpliwości jeśli zechcecie je przygotować.

Składniki:

  • 60 dag ziemniaków
  • 1 szczypta szafranu Kotanyi
  • 3 łyżki oliwy
  • 3 jajka
  • 2 łyżki posiekanej natki
  • sól
  • pieprz
  • mąka

Ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać i utłuc (ja użyłam Mashera Triblade).


Szafran rozpuścić w gorącej oliwie. Dodać do ziemniaków razem z jajkami i natką. Wymieszać.  Ciasto powinno być pulchne i miękkie, w razie potrzeby można dodać mąkę lub oliwę. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju nakładać łyżką porcje ciasta i smażyć na rumiano z obu stron.

 

środa, 08 lutego 2012
Warzywa z majerankowym winegretem

Pyszne, pachnące, zdrowe. Mogą być dodatkiem do mięs lub ryb, ale same także smakują wyśmienicie. Jeśli lubicie pieczone warzywa to naprawdę polecam!


Składniki (na 8-10 osób):

•    1 kg ziemniaków
•    70 dag marchwi
•    70 dag korzenia pietruszki
•    50 dag bulwy selera
•    2 średnie czerwone cebule
•    3 łyżki octu balsamicznego
•    3 łyżki tymianku
•    3 łyżki majeranku
•    3 łyżki posiekanej natki pietruszki
•    2 łyżeczki świeżo startej skórki cytrynowej

Ziemniaki obrać i pokroić na cząstki, marchewkę i pietruszkę w plasterki, seler w dość grubą kostkę, a cebulę w ósemki.

Piekarnik rozgrzać do 210 st.C. Dwie duże blachy wysmarować oliwą. W dużej misce wymieszać 6 łyżek oliwy z 2 łyżkami tymianku i 2 łyżkami majeranku. Dodać warzywa i dokładnie wymieszać. Oprószyć solą i pieprzem. Wyłożyć na blachy i piec kolejno na górnym poziomie piekarnika, aż warzywa będą miękkie (ok. 50 minut).

Wymieszać ocet balsamiczny z 3 łyżkami oliwy oraz resztą majeranku i tymianku. Sosem polać upieczone i lekko ostudzone warzywa. Posypać natką i skórką z cytryny, jeśli trzeba doprawić solą i pieprzem.



piątek, 13 stycznia 2012
Leczo z szybkowara

Wczoraj nadszedł dzień w którym postanowiłam w końcu wypróbować mój nowy szybkowar Silit Sicomatic Econtrol, na który „zapracowałam” sobie biorąc udział w akcji Gotujemy po polsku vol. 4 organizowanej przez Kuchnię Ireny i Andrzeja pod patronatem serwisu zPierwszegoTłoczenia.pl.

Szybkowar Silit Sicomatic Econtrol to urządzenie kuchenne najnowszej generacji. Jest wyposażony w system zabezpieczeń i odprowadzania nadmiaru pary, aby gotowanie było przyjemne i bezstresowe. Posiada trzy poziomy tzw. garowania:

  • można go używać jako zwykłego garnka – czyli bez wytwarzania podciśnienia,
  • poziom I –delikatne gotowanie -  temperatura osiąga 105 st. C – najlepiej sprawdza się przy gotowaniu warzyw i  ryb
  • poziom II –szybkie gotowanie -  temperatura osiąga 119 st. C – na tym poziomie powinno gotować się zupy, mięsa czyli wszystkie potrawy, które zwykle wymagają dłuższej obróbki termicznej.

Ja na pierwszy ogień postanowiłam zrobić leczo, które już od dawna za mną „chodziło”.

Składniki:

  • 2 czerwone papryki
  • 1 średnia cukinia
  • 3 pomidory
  • 1 duża cebula
  • dowolna kiełbasa w ilości, która nam odpowiada
  • słodka papryka mielona
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • woda
  • zioła prowansalskie
  • oliwa

Cebulę pokroić w półplasterki, kiełbasę w kostkę. Odstawić. Paprykę, cukinię i pomidory dokładnie umyć. Paprykę oczyścić z pestek, pokroić w kostkę. Pomidory pokroić w ósemki. Cukinię pokroić w kostkę razem ze skórką (jeśli jest już przerośnięta – lepiej ją obrać).

W garnku szybkowara rozgrzać odrobinę oliwy, wrzucić cebulę i lekko ją zeszklić. Dodać kiełbasę i obsmażyć. Wrzucić ziele angielskie i liść laurowy, zamieszać i chwilę jeszcze smażyć. Dodać pokrojone warzywa, wlać wodę (trzeba uważać, żeby nie przekroczyć podanej w środku garnka skali). Wymieszać. Zamknąć szybkowar. Ustawić pokrętło na pozycji I i poczekać, aż osiągnie właściwą temperaturę i w garnku wytworzy się podciśnienie. Wtedy guziczek w uchwycie pokrywki wysunie się do oznaczenia poziomu I. Wtedy zmniejszyć płomień i gotować przez czas zalecany dla danej grupy składników (podany w tabeli w instrukcji obsługi). W przypadku leczo najtwardszym warzywem była papryka, więc czas gotowania dostosowałam pod nią – 4 minuty. Następnie wyłączyć ogień, poczekać aż guziczek opadnie i dopiero otworzyć szybkowar. Doprawić do smaku, dodać zioła. Ja jeszcze zamknęłam szybkowar na chwilę – już bez gotowania.


Gotowanie trwało naprawdę chwilę, a smak leczo bardzo mnie zaskoczył. Warzywa, choć dobrze ugotowane nie straciły swojego kształtu. Danie jest bardzo aromatyczne i ma głęboki smak. Już wiem, że szybkowaru na pewno będę często używać.

Jeśli zaś chodzi o samo urządzenie podczas gotowania – cóż – dla laika, który nigdy nie miał do czynienia z takim urządzeniem wrażenie, że za chwilę będzie katastrofa było do przewidzenia :).  Gdy temperatura zaczęła się podnosić – z zabezpieczeń wylatywała para groźnie sycząc, w środku garnka natomiast pojawiały się dziwne odgłosy, ale w momencie gdy osiągnął odpowiednie podciśnienie wszystko ucichło i guziczek zaczął się podnosić. Więc myślę, że trzeba się do niego po prostu przyzwyczaić.

Cieszę się, że Silit Sicomatic zagościł w moim domu. Nie sądziłam, że garnek może dostarczyć tylu emocji w kuchni :)

 

 



 
1 , 2



Akcja: Nie kradnij zdjęć! Smacznie Z Joanna

Wypromuj również swoją stronę Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria Top Blogi Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Durszlak.pl
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...