kulinarne fascynacje w zwykłej polskiej kuchni
czwartek, 15 sierpnia 2013
Tosty francuskie z cukrem pudrem

Oj gapa ze mnie! Nie wyłączyłam wczoraj budzika i dzisiaj poderwał mnie na nogi punkt 7.00. Ale byłam wściekła! Jedyne co mogło mi poprawić humor to kubek kawy i pyszne śniadanko. Dzisiaj skusiłam się na tosty francuskie. Albo jak to niektórzy nazywają – chleb w jajku. Bardzo fajny pomysł, gdy zostanie nam wczorajszy chleb, albo… nie mamy nic do kanapek.  Takie pyszne śniadanka często robiliśmy sobie w akademiku, bo co jak co, ale chleb i jajka jakoś zawsze się znalazły. Gorzej było z mlekiem, ale… kto by tam się tym przejmował :)

Dzisiejsze tosty francuskie podałam posypane cukrem pudrem, ale możecie je zjeść ze wszystkim co tylko Wam się zachce np. z dżemem, z owocami, z sosami owocowymi. Szybko, prosto i smacznie! Miłego dnia wszystkim życzę.

Składniki (na 5 – 6 tostów):

  • 6 kromek chleba razowego (jeśli są duże można je przekroić)
  • 2 jajka
  • 50 ml mleka
  • szczypta soli
  • 1 – 2 łyżki masła do smażenia
  • cukier puder do posypania

Roztrzepać jajka z mlekiem i szczyptą soli. Na patelni rozgrzać masło. Moczyć kromki chleba w masie jajecznej i smażyć na złoto z obu stron. Osączyć na papierowym ręczniku. Gorące posypać cukrem pudrem.




12:12, js28 , na szybko
Link
piątek, 19 kwietnia 2013
Makaron z krewetkami i cukinią

Przepis na to danie podpatrzyłam na jakimś przerywniku między programami na kanale Food Network.  Przepis odtwarzałam z pamięci, oczywiście modyfikując do aktualnie posiadanych w domu produktów. Zapraszam na makaron z krewetkami i cukinią.

Składniki (4 – 5 porcji):

  • 2 op. krewetek koktajlowych mrożonych (w oryginale świeże)
  • 1 op. makaronu o dowolnym kształcie (ja użyłam makaronu Międzybrodzkiego)
  • 1 młoda cukinia
  • 2 łyżki masła czosnkowego (w oryginale masło niesolone + 2 posiekane ząbki czosnku)
  • sól
  • mielony pieprz cytrynowy (w oryginale pieprz czarny mielony)
  • sok z ćwiartki limonki (w oryginale nie było).

Krewetki sparzyć wrzątkiem i dobrze osączyć. W tym czasie zagotować lekko osoloną wodę na makaron. Cukinię umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach (ja użyłam tarczy ścierającej FP 270 Kenwood)

W rondlu rozpuścić masło czosnkowe, wrzucić krewetki, zmniejszyć ogień i dusić od czasu do czasu mieszając.

Makaron ugotować al dente. Pod koniec gotowania dodać startą cukinię, dosłownie na 2 – 3 minuty. Zestawić z palnika. Nie odcedzać.

Pod rondlem z krewetkami podkręcić płomień i łyżką dodawać makaron z cukinią przy okazji wlewając wodę od makaronu. Wszystko dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą, pieprzem cytrynowym i sokiem z limonki i jeszcze chwilę gotować aż smaki się połączą.

 

 



niedziela, 17 marca 2013
Omlecik "wszystkomający" humor poprawiający

Kiedy dzisiaj rano wstałam, żeby zrobić śniadanie, wyjrzałam przez okno i zobaczyłam ten zamrożony świat, postanowiłam, że niedzielne śniadanko zdecydowanie musi mi poprawić humor.  Przegląd lodówki i szybka decyzja – omlecik „wszystkomający”.  Taki sposób na wyczyszczenie lodówki.

Składniki na 1 omlet:

  • 2 jajka
  • 1 – 2 łyżki mleka
  • kawałek obsuszonej kiełbasy żywieckiej (lub innej wędliny)
  • pół cebuli
  • kilkanaście pomidorków koktajlowych (kilka do dekoracji)
  • bazylia świeża lub mrożona
  • sól
  • pieprz czarny mielony do smaku
  • masło klarowane

Na patelni rozgrzać 1 – 2 łyżki masła klarowanego. Wrzucić pokrojoną w drobną kostkę kiełbasę i cebulę, obsmażyć na złoto. Następnie wrzucić pokrojone w plasterki pomidorki, wymieszać, zmniejszyć ogień i smażyć, aż pomidorki lekko się rozpadną (ok. 5 minut). Pod koniec smażenie dodać posiekaną bazylię.

Jajka roztrzepać widelcem z mlekiem, solą i pieprzem, ale tak żeby nie zrobiła się piana. Im dłużej będziemy ubijać jajka tym omlet będzie tracił na puszystości.

Do podsmażonej kiełbasy wlać jajka i na małym ogniu, lekko mieszając usmażyć omlet. Z wierzchu musi być miękki, kremowy. Trzeba uważać, żeby spód się za bardzo nie zbrązowił, dlatego jeśli wierzch zaczyna się ścinać, można zdjąć z ognia, omlet „dojdzie”.

Udekorować plasterkami pomidorków koktajlowych. Podawać gorący!




środa, 30 stycznia 2013
Optymistyczne naleśniki ze szpinakiem.

W sobotę podpatrzyłam u koleżanki farsz jaki zrobiła do jajek. Zastanawiałam się, czy najpierw podzielić się z Wami oryginałem, czy pokazać zmodyfikowaną przez mnie wersję. Oczywiście jak to bywa życie zadecydowało – bo musiałam zrobić szybki obiad. I tak, zapraszam Was na naleśniki – takie trochę optymistyczne, wiosenne, zielone. Składniki na ciasto naleśnikowe są orientacyjne, bo każdy przecież ma swój własny, wypróbowany sposób, a ja przeważnie robię „na oko”

Składniki :

Ciasto naleśnikowe:

  • 1 szkl. mleka
  • ok. 1 szkl. mąki (dokładnie tyle, by powstało lejące ciasto o konsystencji śmietany)
  • 2 jajka
  • sól
  • łyżka oliwy

Farsz:

  • 100 - 150 g świeżego szpinaku
  • 50 g kiełków brokułów lub rzodkiewki
  • 150 – 200 g naturalnego serka twarogowego
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Składniki na ciasto naleśnikowe wymieszać i odstawić na kilka chwil, by odpoczęło.

W malakserze (ja użyłam FP 270 Kenwood) rozdrobnić liście szpinaku i kiełki, dodać serek, sól i pieprz i dokładnie wymieszać.

Patelnię nasmarować tłuszczem, dobrze rozgrzać i usmażyć złote naleśniki.

Każdy smarować farszem, zawijać lub składać w kopertę. Podawać posypane kiełkami.





środa, 23 stycznia 2013
Makaron z sosem pomidorowym i kiełkami - na szybki obiad

Czasami przychodzą takie dni, że trzeba szybko coś zjeść i działać dalej. Ja ostatnio miałam taki zabiegany dzień. No i żeby nie wspomagać się żadnym Fast foodem, zrobiłam najszybsze danie świata czyli makaron z sosem. I to akurat z tego co znalazłam w lodówce i w szafkach.

Składniki:

  • 0,5 op. makaronu gwiazdki
  • 3 parówki paluszki
  • 1 puszka całych pomidorów
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 1 łyżka czerwonego octu winnego balsamico
  • 0,5 łyżeczki  suszonej bazylii
  • 0,5 łyżeczki suszonego oregano
  • 0,5 łyżeczki suszonego majeranku
  • 0,5 łyżeczki suszonego rozmarynu
  • roztarty liść laurowy
  • czarny pieprz mielony
  • sól
  • kiełki rzodkiewki

Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente. Odcedzić.

Parówki obrać z osłonek i pokroić w drobną kostkę. Cebulę i czosnek drobno posiekać.

Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę, a gdy się zeszkli dodać czosnek i parówki. Smażyć, aż parówki staną się złote i chrupkie.  Dodać pomidory razem z zalewą. Zmniejszyć ogień i dusić aż pomidory się rozpadną. Dodać ocet winny, zioła i doprawić do smaku. Dokładnie wymieszać i chwilę razem jeszcze pogotować.

Na talerz wyłożyć porcję makaronu, polać sosem i posypać kiełkami.


 

Do przygotowania potrawy użyłam makaronu Międzybrodzkiego, który uważam za naprawdę godny polecenia.  Bardzo często z niego korzystam. Nie rozgotowuje się, zachowuje kształt i smak.



22:20, js28 , na szybko
Link
wtorek, 02 października 2012
Jajecznica z pomidorami i bazylią

No i mamy październik. Polska złota jesień – jak na razie daje radę. Oby tak dalej i oby jak najdłużej. Bez słotnych, szarych, smutnych dni. A jeśli już takie nastaną, to proponuję pyszną, słoneczną jajecznicę z pomidorami i bazylią, na dobre rozpoczęcie dnia.

Składniki (na 2 – 3 porcje):

  • 3 jajka
  • 3 małe pomidory
  • 1 cebula
  • 2 łyżki posiekanych listków bazylii
  • sól do smaku
  • kolorowy pieprz mielony do smaku

Cebulę pokroić w piórka lub w kostkę, pomidory pokroić w drobną kostkę.  Jajka rozkłócić w oddzielnym naczyniu i posolić.

Na patelni rozgrzać łyżkę masła klarowanego lub oliwy i zeszklić cebulę. Dodać pomidory i chwilę razem smażyć. Na to wszystko wlać jajka, zmniejszyć ogień i smażyć mieszając, aż jajka się zetną. Pod koniec dodać bazylię i doprawić pieprzem. Wymieszać.  I zajadać.





czwartek, 20 września 2012
Razowe świderki z sosem mocno pomidorowym

Kupiłam dzisiaj pyszne, pachnące pomidory w rozkosznej, jesiennej cenie. Nie miałam sumienia zostawić ich na straganie. W planach była zupa firmowa (tzn. pomidorowa), ale … konieczność szybkiego obiadu wymusiła na mnie stworzenie sosu do makaronu.

Składniki:

  • ok. 50 dag świeżych pomidorów
  • 1 średnia cebula
  • pół pęczka świeżej bazylii
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 łyżeczka suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią Kamis
  • sól morska w młynku Kamis
  • olej do smażenia

Pomidory pokroić na połówki lub ćwiartki – jeśli są duże. Cebulę pokroić w kostkę, bazylię grubo posiekać.

W rondlu rozgrzać olej, wrzucić cebulę, dodać cukier brązowy i zeszklić. Dodać pomidory, zmniejszyć ogień, przykryć i dusić, aż pomidory się rozgotują. Od czasu do czasu zamieszać. Następnie dodać ocet winny, sól do smaku i suszone pomidory. Dokładnie wymieszać. Pod koniec dodać bazylię, chwilę razem pogotować.




sobota, 18 sierpnia 2012
Racuszki z malinami

Ostatnio objadam się malinami, które zresztą uwielbiam! Dlatego dzisiaj nie mogło zabraknąć moich ulubionych racuszków. A przy okazji mogłam wypróbować olej kokosowy.

Składniki:

  • 240 g mąki
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki drobnego cukru
  • 600 ml jogurtu greckiego
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oliwy (ja użyłam rozpuszczony olej kokosowy)
  • olej kokosowy do smażenia
  • świeże maliny

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem.  Jajka lekko rozkłócić i wymieszać z olejem kokosowym oraz połową jogurtu. Mokre składniki wlać do suchych i wymieszać dość energicznie. Ciasto powinno być dość gęste i jednolite.

Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i smażyć małe placuszki na ciemnozłoty kolor z obu stron. Osączać na papierowym ręczniku. Podawać z polane pozostałym jogurtem i malinami.



wtorek, 22 maja 2012
Makaron z truskawkami... po prostu

Kiedy za oknem żar leje się z nieba, nie chce się jeść ani tym bardziej gotować. Jednak jest jedno danie, które na pewno każdy z Was zna z dzieciństwa, a które jest bardzo szybkie i bardzo szybkie, a przy okazji sycące. Makaron z truskawkami. Nie sposób mu się oprzeć, a przygotować go można w zależności od upodobań: ze śmietaną, z serkiem homogenizowanym lub z jogurtem. I zawsze smakuje doskonale!

Składniki (nie podaję ilości, bo każdy dostosuje je pod liczbę zgłodniałych buziek):

  • gruby makaron
  • świeże truskawki (kilka odłożyć do dekoracji)
  • gęsta śmietanka (lub jogurt lub serek homogenizowany)
  • ew. odrobina cukru do smaku

Makaron ugotować al dente. Odcedzić. Rozłożyć na talerzach.

Truskawki umyć, odszypułkować i dowolnie pokroić. Dodać cukier i śmietankę, wymieszać lekko rozgniatając owoce.  Nakładać na makaron i udekorować  truskawkami.

Pysznie, prawda?




środa, 16 maja 2012
Chow mein smażony z sezamem

Dzisiaj  szybkie danie oczywiście ze wschodnią nutką – makaron chow mein smażony z sezamem. Obiad gotowy dosłownie w 10 minut, w dodatku pyszny i aromatyczny.

Składniki (dla 1 – 2 osób):

  • pół opakowania makaronu chow mein błyskawicznego
  • 3 spore łyżki ziaren sezamu
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka sosu sojowego jasnego
  • odrobina oleju sezamowego

Makaron zalać wrzątkiem, przykryć i po 5 minutach odcedzić. Przelać zimną wodą i dobrze osączyć.

Do gorącego woka wlać oliwę i sos sojowy, wrzucić makaron i smażyć 1 minutę mieszając. Dodać sezam i dalej mieszając smażyć ok. 3 minut. Zdjąć z ognia, skropić olejem sezamowym i podawać w małych miseczkach. Można posypać sezamem.




 
1 , 2 , 3



Akcja: Nie kradnij zdjęć! Smacznie Z Joanna

Wypromuj również swoją stronę Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria Top Blogi Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Durszlak.pl
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...