kulinarne fascynacje w zwykłej polskiej kuchni
sobota, 15 czerwca 2013
Sałata z truskawkami i serem wensleydale

Z pobytu w Londynie przywiozłam sobie kilka rodzajów serów m.in. wensleydale z żurawiną. To tradycyjny, twardy  ser produkowany z mleka krowiego lub owczego w oparciu o oryginalne receptury sięgające  XI w. Jest wilgotny, kruchy, delikatny, kwaskowy z lekko miodowym posmakiem. (źródło: www.seromaniacy.pl) Dodatek suszonej żurawiny wzbogaca ten słodkawy smak. Zakochałam się w nim!

Smak sera wensleydale jest bardzo intrygujący. Po otwarciu opakowania oczywiście nie mogłam się oprzeć i część wyjadłam paluchami, ale resztę postanowiłam wkomponować do sałatki z truskawkami.

Składniki:

  • Mieszanka sałat „Party” Fit & Easy
  • 6 – 7 dużych truskawek
  • ok. 100 g sera wensleydale z żurawiną

Sos:

  • 1 łyżka oleju z pestek winogron
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka  czerwonego octu winnego

 

Składniki sosu wymieszać i odstawić.

Mieszankę sałat wrzucić do miski, dodać umyte i pokrojone na ćwiartki truskawki oraz pokruszony ser. Polać przygotowanym sosem, delikatnie wymieszać i odstawić na 15 minut.

Można posypać uprażonym ziarnem słonecznika.

 

Z tym przepisem biorę udział w konkursie dla blogerów „Inspiruje nas Fit & Easy”

 

Przepisy sałatki Fit & Easy

sobota, 06 kwietnia 2013
Sałatka wiosenna z jajkiem i rzeżuchą

Dzisiaj ciąg dalszy wykorzystania poświątecznych pisanek przerośniętej rzeżuchy. Sałatka wiosenna, kolorowa i zdrowa.

Składniki:

  • 1 op. mixu sałat z sałatą rzymską
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • kilka łyżek posiekanej rzeżuchy
  • 1 op. pomidorków koktajlowych
  • pieprz kolorowy mielony
  • szczypta soli

Sos:

  • 1 łyżka octu winnego jabłkowego
  • 2 łyżki oleju rydzowego lub oliwy
  • 1 łyżka brązowego cukru

Składniki sosu dokładnie wymieszać, aż do rozpuszczenia cukru. Odstawić na chwilę.

Sałatę wyłożyć do salaterki, dodać jajka pokrojone w kostkę, pomidorki pokrojone w plasterki i posiekaną rzeżuchę. Doprawić solą i pieprzem, wlać sos i delikatnie wymieszać. Odstawić na 15 minut, aby składniki przeszły sosem.




wtorek, 27 listopada 2012
Makaronowa sałatka z żurawiną

Podczas mojego ostatniego weekendu spędzonego u bliskiej koleżanki ze studiów, miałam okazję skosztować pysznej sałatki. Bardzo prostej, ale tak smacznej – że postanowiłam ją odtworzyć. A ponieważ jednym ze składników jest żurawina, od razu na myśl przyszło mi świąteczne menu. I na pewno przygotuję ją na tegoroczne święta. Taka sałatka idealnie nadaje się i na przekąskę i na kolację i nawet na śniadanie. Dodaje energii, a niezwykłe połączenie smaków optymistycznie nastraja na cały dzień.

Składniki:

  • 1 op. drobnego makaronu
  • 1 spora wędzona pierś drobiowa
  • 100 g ziaren słonecznika
  • 100 g suszonej żurawiny
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka masła

Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Zahartować w zimnej wodzie i dobrze osączyć.

Na patelni rozpuścić łyżkę masła i uprażyć na nim ziarna słonecznika na złoty kolor. Odstawić do przestygnięcia.

Pierś drobiową pokroić w małą kostkę.

W dużej misce wymieszać makaron z pokrojonym mięsem. Dodać żurawinę, słonecznik i majonez. Wszystko razem dokładnie wymieszać. Odstawić na chwilę w temperaturze pokojowej.

Sałatkę przygotowałam w ramach akcji Wielkie Święto Żurawiny, organizowanej przez Agnieszkę z bloga W kuchni Usagi.



14:11, js28 , sałatkowo
Link
sobota, 17 listopada 2012
Radicchio, tuńczyk i marchewka - czyli dietę czas zacząć

Zawzięłam się. Zgubić trochę nadmiernych oponek, które przez gotowanie i smakowanie zaczęły się odkładać w różnych bardzo newralgicznych dla kobiety punktach. Pierwszy dzień za mną, a zwieńczyłam go sałatką z kruchych sałat z tuńczykiem.

Składniki:

  • kilka liści sałaty rzymskiej
  • kilka liści sałaty frisee
  • kilka liści cykorii radicchio
  • 1 marchewka
  • 1 puszka tuńczyka
  • czarny pieprz mielony
  • 2 łyżki ziaren słonecznika
  • 2 łyżki jogurtu greckiego

Sałatę porwać na grube kawałki (można wykorzystać gotową mieszankę sałat), marchewkę obrać, umyć i pokroić w cienkie paseczki. Tuńczyka osączyć.

W salaterce wymieszać sałaty, dodać rozdrobnionego tuńczyka, posypać obficie czarnym pieprzem. Dodać jogurt i delikatnie mieszać, aż składniki się połączą. Posypać ziarnami słonecznika.





21:28, js28 , sałatkowo
Link
wtorek, 16 października 2012
Brokułowa sałatka z fetą i czerwoną fasolą

Dzisiaj miałam strasznie zabiegany dzień, dlatego wczoraj przygotowałam sobie do pracy sałatkę, którą miałam okazję smakować na firmowej imprezie. Wyciągnęłam przepis od Pani Halinki i tak oto po drobnej modyfikacji zajadałam się sałatką z brokuła z czerwoną fasolą i fetą.

Składniki:

  • 1 średni brokuł
  • 1 mała puszka czerwonej fasoli
  • 0,5 opakowania fety
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego
  • pieprz czarny mielony
  • ew. ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę

Brokuł opłukać i ugotować al dente w osolonej wodzie (ok. 5 – 6 minut) lub na parze. Dokładnie osączyć i podzielić na różyczki. Fasolkę osączyć na sicie, fetę pokroić w drobną kostkę.

Majonez wymieszać z jogurtem i pieprzem (ew. z czosnkiem). Można użyć samego jogurtu (ale musi być gęsty)

W salaterce rozłożyć różyczki brokuła, posypać fasolą i fetą. Polać sosem majonezowym i delikatnie zamieszać.




wtorek, 21 sierpnia 2012
Sałatka z wędzonym łososiem

W tym tygodniu dojechała dostawa świeżo wędzonego łososia, prosto z nadmorskiej wędzarni. Skusiłam się na spora tuszkę. Żałuję, że nie wzięłam także świeżego, ale następnym razem będę mądrzejsza. 

Najpierw wykorzystałam łososia do takiej sałatki: z roszponką, ogórkiem i serkiem wiejskim. Pysznie!

Składniki:

  • Spory kawałek wędzonego łososia
  • 2 średnie ogórki gruntowe
  • 1 op. roszponki ok. 200 g
  • 1 op. serka wiejskiego
  • sól morska do smaku
  • pieprz cytrynowy do smaku
  • 1łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Oliwę wymieszać z sokiem z cytryny. Łososia porwać na małe kawałki (uważać, by nie dostała się ość). Ogórki umyć i ze skórką pokroić w plasterki (jeśli skórka nie jest gorzka). Na dużą miskę wyłożyć roszponkę, dodać pokrojone ogórki i kawałki łososia. Wrzucić serek wiejski, posypać sola, pieprzem cytrynowym i delikatnie wymieszać. Polać oliwą z sokiem cytrynowym, jeszcze raz zamieszać i odstawić do lodówki.





wtorek, 24 lipca 2012
Sałatka z orzechowym serem brie

Wraca lato, wraca też czas sałatek w mojej kuchni. Tym razem z serem brie.

 

Składniki:

  • 1 op. roszponki
  • 1 op. sera brie z orzechami
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • 2 łyżki oleju arachidowego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu winnego jabłkowego
  • 1 łyżka cukru brązowego
  • sezam

 

Roszponkę włożyć do salaterki. Ser pokroić w kostkę (najlepiej jak jest schłodzony, wtedy lepiej się kroi), dodać do roszponki. Doprawić solą i pieprzem.  W miseczce dokładnie wymieszać oliwę, olej arachidowy, ocet winny i cukier. Dodać do sałaty, delikatnie wymieszać i odstawić w chłodne miejsce. Przed podaniem posypać sezam lub ziarnami słonecznika.



środa, 18 lipca 2012
Czerwona sałatka makaronowa

Dzisiaj jest mi jakoś tak smutno. Chyba pogoda zaczyna na mnie działać. Wróciłam od okulisty niezbyt pocieszona. Na poprawę humoru zrobiłam kolejną sałatkę, którymi ostatnio się żywię. Myślałam, że pobudzający kolor czerwony przywróci mi energię, ale jednak nie. Może jutro będzie lepiej. Tymczasem zostawiam Was z moją czerwoną sałatką makaronową i nowym talerzem.



Składniki:

  • 0,5 op. drobnego makaronu np. gwiazdki
  • 0,5 puszki czerwonej fasoli
  • 1 mała czerwona papryka
  • garść pomidorków koktajlowych
  • mały pęczek natki pietruszki
  • sól
  • pieprz cytrynowy
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 – 1,5 łyżki octu balsamicznego

Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente, dobrze osączyć i odstawić do schłodzenia. Fasolę osączyć na sitku, paprykę pokroić w kostkę, a pomidorki na ćwiartki. Natkę grubo posiekać. Wymieszać z makaronem. Doprawić solą i pieprzem cytrynowym.

Oliwę wymieszać dokładnie z octem balsamicznym, dodać do sałatki. Odstawić na kilkanaście minut w chłodne miejsce. 



wtorek, 17 lipca 2012
Sałatka zielono - biała

Wstąpiłam dzisiaj do Home & You skuszona wielkim bannerem WYPRZEDAŻ kolekcji. Przekraczając próg sklepu wiedziałam, że … wsiąkłam.  Tyle wspaniałości bardziej i mniej przydatnych, które działają na mnie jak błyskotki na srokę. Najlepiej chciałabym kupić wszystko, ale tak się nie da. I tutaj musiałam przywołać swoja silną wolę do porządku i wyszłam stamtąd tylko z dwoma talerzami.

Postanowiłam je Wam pokazać, ale przy okazji prezentacji potrawy. Na kolację wymyśliłam zielono – biała sałatkę, dla kontrastu ceglano – czarnego talerza. I jak Wam się podobają? I sałatka i talerz?


Składniki:

  • 1 op. roszponki
  • 1 zielony ogórek
  • 1 biała papryka
  • 1 twarożek wiejski
  • sól
  • pieprz młotkowany z kolendrą Kamis
  • olej arachidowy
  • sezam

Opłukaną i osuszoną roszponkę włożyć do miski. Ogórek obrać i pokroić w kostkę. Paprykę umyć, osuszyć i oczyścić z pestek. Także pokroić w kostkę. Dodać warzywa do roszponki. Doprawić solą i pieprzem, skropić olejem arachidowym i wymieszać delikatnie z twarożkiem.  Odstawić na 15 minut. Potem wyłożyć na talerze i posypać sezamem.



sobota, 14 lipca 2012
Fasolka szparagowa z sosem chrzanowym

Lubicie fasolkę szparagową? Bo ja uwielbiam! Oto moja pierwsza propozycja w tym roku. Przepis znalazłam w publikacji GW „Nowa kuchnia polska. Spotkania z przyprawami”.  Wyszła boska! Idealna na lunch i lekką kolację.



Składniki:

  • 50 – 60 dag zielonej fasolki szparagowej
  • 3 szkl. wody
  • 1 łyżka chrzanu
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego
  • 1 – 2 łyżki majonezu
  • 1/2 małej czerwonej cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • sos worcester
  • 20 dag cienkich plasterków parzonego boczku
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz czarny mielony

 

Fasolkę opłukać, oczyścić z włókien i przyciąć na końcach. Ugotować al dente w 3 szkl. osolonej wody. Odcedzić, przelać zimną wodą i odstawić.

Cebulę drobno posiekać i wymieszać w miseczce z chrzanem, musztardą, śmietaną, sosem worcester, solą i pieprzem.  Dodać do fasolki, delikatnie wymieszać i odstawić do lodówki na 8 godzin.

Boczek pokroić w paseczki i wysmażyć na chrupko na suchej patelni. Osączyć na papierowym ręczniku. Jajka i natkę drobno posiekać.

Fasolkę przełożyć do salaterek i przed podaniem posypać boczkiem, jajkiem i natką pietruszki.




11:24, js28 , sałatkowo
Link
 
1 , 2 , 3 , 4



Akcja: Nie kradnij zdjęć! Smacznie Z Joanna

Wypromuj również swoją stronę Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria Top Blogi Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Durszlak.pl
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...