kulinarne fascynacje w zwykłej polskiej kuchni
czwartek, 28 marca 2013
Jajka faszerowane na makaronowej fali

A oto i moja kolejna propozycja na podanie jajek.  Tym razem na ostrej, makaronowej kołderce.

Składniki:

  • 1 opakowanie makaronu wstążki (ja użyłam Międzybrodzkiego)
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka naturalnego jogurtu
  • 1 łyżka wasabi
  • pieprz cytrynowy
  • mus z zielonego groszku – przepis KLIK
  • 4 jajka ugotowane na twardo

 

Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente. Dobrze osączyć. Majonez wymieszać z jogurtem i wasabi. Dodać do makaronu. Dokładnie wymieszać. Ułożyć na półmisku. Na makaronie układać połówki jajek z kleksem musu z zielonego groszku. Posypać pieprzem cytrynowym.

Można podawać na ciepło i na zimno.




piątek, 22 marca 2013
Jajka faszerowane musem z dyni i z groszku

Lubicie jajka faszerowane? Ja bardzo, trochę już mi się znudziły te tradycyjne, więc w tym roku postawiłam na wiosenne kolory i warzywne smaki.

Jajka nafaszerowałam musem z pieczonej dyni oraz zielonego groszku.

Mus z dyni:

  • kawałek dyni Hokkaido (bardzo szybko mięknie)
  • ok. 100 g serka śmietankowego
  • gałka muszkatołowa
  • pieprz czarny mielony
  • sól

Dynię pokroić w grubą kostkę razem ze skórą i podpiec w 180 st. C przez około 30 minut. Następnie obrać ze skóry i zmiksować razem z serkiem i przyprawami na gładka masę.

Mus z groszku:

  • pół puszki zielonego groszku
  • żółtka z 6 ugotowanych na twardo jajek
  • 2 łyżki majonezu
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę (niezbyt rzadką, dlatego majonez trzeba dodawać stopniowo).

Obydwie masy przygotowałam w robocie Kenwood FP 270

Musami nadziewać połówki ugotowanych na twardo jajek.



sobota, 09 lutego 2013
Patyczki drożdżowe

Ostatnio na wszystko brakuje mi czasu. A przy tym czuję się całkowicie wyprana z energii i siły. Dlatego już myślałam, że nie zdążę wziąć udziału w zabawie kulinarnej „Kujawski ze Smakiem, pod patronatem serwisu ZPierwszegoTloczenia.pl, którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent linii Kujawski ze Smakiem.  

W ramach tej zabawy przygotowałam dzisiaj pyszne, aromatyczne patyczki drożdżowe, świetne jako przekąska, a także podawane z różnymi dipami, twarożkami i pastami.

Składniki:

  • 15 g drożdży
  • 5 łyżek mleka
  • 20 dag mąki
  • 5 dag stopionego masła
  • 2 łyżki Oleju Kujawski z pomidorami, czosnkiem i bazylią
  • Szczypta soli

Do posmarowania:

  • 1 żółtko
  • 1 łyżka mleka

Mleko podgrzać i rozrobić z pokruszonymi drożdżami. Następnie dodać mąkę, rozpuszczone masło, Olej Kujawski  i sól. Zagnieść i wyrobić elastyczne ciasto. Od razu rozwałkować i pokroić ostrym nożem na paseczki. Układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze w odstępach (patyczki urosną w trakcie pieczenia).

Żółtko wymieszać z łyżką mleka, posmarować nim patyczki. Piec około 20 – 25 minut na złoty kolor w 180 st. C

Można posypać grubą solą dla podkreślenia smaku.




niedziela, 30 grudnia 2012
Roladki z chorizo

Dzisiaj chcę Wam zaproponować bardzo szybką i pyszną przekąskę w stylu finger food. Doskonałą na wszelkie imprezy, na których nie zasiada się przy stole. Przepis wypatrzyłam na kanale Food Network. Roladki z chorizo.

Składniki (na około 7 - 8 roladek):

  • 1 arkusz ciasta francuskiego
  • 1 kiełbasa chorizo
  • 1 żółtko
  • nasiona kminku lub kopru włoskiego

Piekarnik rozgrzać do 180 st. C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Chorizo obrać ze skórki i rozdrobnić (ja zrobiłam to w malakserze FP 270 Kenwooda). Uformować małe, zwarte kulki.

Płat ciasta francuskiego przekroić wzdłuż na pół.  Układać na nim kulki chorizo, dość blisko siebie. Brzegi ciasta posmarować rozmąconym żółtkiem i skleić tak, aby przykryło chorizo. Docisnąć i widelcem zrobić ozdobny wzorek. Nadmiar ciasta odciąć ostrym nożem. Wierzch posmarować resztą żółtka i posypać kminkiem. Ostrym nożem pokroić zawiniątko w miejscach, gdzie stykają się kulki chorizo, tworząc małe roladki.

Przełożyć na blaszkę i piec ok. 15 – 20 minut.




piątek, 08 czerwca 2012
Fondue piwno - serowe na mecz otwarcia i nie tylko

Nie byłabym kibicem, gdybym i na blogu nie zaznaczyła, że zaczęło się piłkarskie święto – EURO 2012. Na mecz otwarcia Polska – Grecja przygotowałam piwno – serowe fondue. Nic tak nie zbliża kibiców jak piłka nożna i „wspólna miska”

Składniki:

  • 2 szkl. jasnego piwa
  • 0,5 szkl. piwa słodowego
  • 4 łyżki masła
  • 80 dag sera żółtego (najlepiej cheddara)
  • 5 kropli tabasco
  • 1 łyżka sosu worcester
  • sól
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka mączki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej
  • 2 jajka

Dodatkowo: bagietka

Jeśli dysponujecie kociołkiem do fondue możecie przyrządzić w nim potrawę, jeśli nie to wystarczy zwykły rondelek.

Ser zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, a masło pokroić na wiórki. Piwo wlać do rondelka, dodać ser i masło. Gotować cały czas mieszając, aż ser się rozpuści. Zmniejszyć ogień i dodać sól do smaku, sos Worcester i tabasco. Dokładnie wymieszać.

Mąkę i mączkę ziemniaczaną rozrobić odrobiną wody i wlać do masy serowej. Mieszać do czasu aż zgęstnieje. Zdjąć z ognia.

Jajka ubić z musztardą, dodać do masy serowej. Wlać do naczynia z podgrzewaczem.

Bagietkę pokroić, nadziewać na szpadki i maczać w masie piwno – serowej.

Smacznego!

Trzymamy dziś kciuki za Polskę!


 



sobota, 07 kwietnia 2012
Jajka w kolorowym sosie

I kolejny pomysł na Wielkanocne ( i nie tylko)  śniadanie lub przekąskę.

Składniki:

  • 5 jajek
  • 1 puszka kukurydzy lub groszku
  • 20 dag chudej szynki (lub innej wędliny)
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 2 łyżki mąki
  • 2 szkl bulionu warzywnego (może być  z kostki)
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 3 – 4 łyżki ostrej musztardy (ja użyłam chrzanowej Kamisa)
  • cukier
  • sól
  • pieprz
  • ew. 5 dag startego sera

Jajka ugotować na twardo, włożyć na chwilę do zimnej wody, obrać i przekroić wzdłuż na pół.

Masło rozgrzać, dodać mąkę, dobrze rozmieszać, następnie rozprowadzić bulionem. Doprawić solą i pieprzem i zagotować.

Kukurydzę (lub groszek) osączyć, wędlinę pokroić w paseczki, szczypiorek i natkę posiekać. Dodać wszystko do sosu, wymieszać. Doprawić musztardą i ew. cukrem, solą i pieprzem. Gotowy sos przelać na półmisek, ułożyć połówki jajek, udekorować  natką pietruszki.

Danie można również posypać tartym serem  i zapiekać, podając jako gorącą przekąskę.




sobota, 25 lutego 2012
Pasztet drobiowy bez pieczenia

Znalazłam ostatnio przepis na pasztet drobiowy bez pieczenia. Postanowiłam go wypróbować przed nadchodzącą Wielkanocą.


Składniki:

  • duża, podwójna pierś kurczaka
  • porcja włoszczyzny (bez kapusty)
  • 40 dag wątróbek drobiowych
  • 5 dużych pieczarek
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 5 łyżek masła (ja użyłam ghee)
  • 2 ząbki czosnku
  • garść suszonych śliwek (można dać więcej lub mniej)
  • sól
  • pieprz
  • świeżo starta gałka muszkatołowa

Pierś z kurczaka oczyścić, włoszczyznę obrać i pokroić. Włożyć razem do garnka, dodać liście laurowe i ziele angielskie. Zalać niewielką ilością wody (tylko tyle aby mięso i warzywa były przykryte). Gotować ok. 30 minut pod przykryciem. Przestudzić.

Wątróbki oczyścić i pokroić na kawałki, pieczarki także. Na patelni rozgrzać 3 łyżki masła, włożyć wątróbki i pieczarki i dusić do miękkości pod przykryciem. Przestudzić.

Pierś, wątróbki z pieczarkami  i 1/4 ugotowanej włoszczyzny zmiksować prawie na gładko (ja do tego celu użyłam końcówki Big Foot Triblade, dzięki czemu masę miałam gotową w kilka chwil).


Na patelni rozgrzać resztę masła, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, smażyć ok. 30 s. ciągle mieszając. Następnie dodać posiekane śliwki suszone i smażyć ok. 1 minuty, także mieszając.  Dodać do masy mięsnej, przyprawić dobrze do smaku solą, pieprzem i świeżo startą gałką muszkatołową.

Przełożyć do formy dokładnie ugniatając i odstawić do lodówki na noc.

Pasztet jest pyszny, już wiem, że na pewno zrobię go na Święta, tylko włożę do węższej foremki, żeby był wyższy. No i na pewno podam go z jakimś pysznym sosem :)



 



poniedziałek, 13 lutego 2012
Camembert w paprykowym dressingu

Aromatyczna przystawka sprawdzi się i podczas ważnego przyjęcia i także podczas Walentynkowej kolacji. Najlepiej smakuje z podpieczoną, chrupiącą bagietką.


Składniki:

•    4 łyżki oliwy
•    1/2 zielonej papryki
•    1/2 czerwonej papryki
•    1/2 żółtej papryki
•    4 duże ząbki czosnku
•    2 łyżeczki posiekanego świeżego rozmarynu (3/4 łyżeczki suszonego)
•    1/2 łyżeczki utłuczonych ziaren kolendry
•    1/4  łyżeczki utłuczonych ziaren kopru włoskiego
•    1/4 łyżeczki utłuczonego czarnego pieprzu
•    1/4 łyżeczki suszonego tymianku
•    1 listek laurowy
•    25 dag camemberta
•    2 łyżki uprażonych orzeszków piniowych
•    sól do smaku

Czosnek obrać i pokroić w cieniutkie plasterki. Papryki oczyścić i pokroić w drobną kostkę (ja użyłam szatkownicy Triblade).

W głębszej patelni rozgrzać łyżkę oliwy i podsmażyć paprykę. Zmniejszyć ogień i dodać czosnek, rozmaryn, kolendrę, koper włoski, pieprz, tymianek i liść laurowy oraz resztę oliwy. Dusić razem 3 minuty. Następnie zdjąć z ognia i przyprawić do smaku solą. Ostudzić do temperatury pokojowej.  Ser pokroić w dość grube plasterki. Ułożyć na półmisku, polać dressingiem i odstawić na co najmniej godzinę w temp. pokojowej. Przed podaniem posypać orzeszkami piniowymi.


 

 



piątek, 03 lutego 2012
Fasolka "po grecku"

O rany! Jak zimno! Tak sobie dzisiaj myślałam , jakim cudem ja wytrzymywałam jeszcze większe mrozy? Dzisiaj musiałam się przemieścić w kilka miejsc dość daleko od siebie oddalonych i myślałam, że zamarznę „w locie” (niestety samochodzik skapitulował i jestem zdana na własne nogi). I teraz nie mogę się nijak rozgrzać… Zrobiłam sobie herbatkę, usiadłam przy piecu i zaczęłam przeglądać stary zeszyt z przepisami. Znalazłam jeden, który mnie bardzo zainteresował – fasolka „po grecku”.

Składniki:

  • 1 szkl. białej fasoli
  • 3 cebule
  • 4 marchewki
  • 2-3 łyżeczki przecieru pomidorowego 20%
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 liść laurowy
  • 1 ziarenko ziela angielskiego
  • 2 ziarenka kardamonu
  • 1 plasterek świeżego imbiru
  • 1 goździk
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 1 szkl. wody
  • sól
  • biały pieprz

Dzień wcześniej fasolę wypłukać, namoczyć na noc i ugotować w wodzie, w której się moczyła. Odcedzić i osączyć. Marchewkę zetrzeć na tarce, cebulę pokroić w piórka (mnie jak zwykle przy cebuli pomogła szatkownica Triblade). Zagotować 1 szkl. wody, włożyć marchew i cebulę i gotować ok. 20 min. Następnie dodać przecier pomidorowy, olej i przyprawy i gotować jeszcze ok. 3 min. Wymieszać z ugotowaną fasolą oraz miodem i ostudzić. Usunąć liść laurowy, kardamon, ziele angielskie i goździk.
Podawać z ryżem ugotowanym na sypko, albo jako przystawkę w skorupkach waflowych Vafini.


Fasolka "po grecku"w skorupkach waflowych Vafini


środa, 11 stycznia 2012
Muffinki z curry i z kuminem

Jakiś czas temu piekłam te muffinki  po raz pierwszy. Wyrosły mi wtedy tak, że aż wyszły z dołków w blaszce. Dzisiaj niestety jak na złość oklapły. Ale najważniejsze, że są smaczne i pachnące.

Składniki:

  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • 2 jajka
  • 3/4 szkl. mleka
  • 1/4 szkl. wody
  • 1 łyżka stopionej margaryny lub masła
  • 1,5 – 2 szkl. mąki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka curry
  • tłuszcz do posmarowania formy

W moździerzu utłuc drobno kumin.  Wymieszać jajka z mlekiem, wodą i margaryną,  dodać mąkę wymieszaną z solą i mieszać aż do połączenia składników. Nie mieszać zbyt długo bo ciasto po upieczeniu będzie gumowate. Do ciasta dodać kumin i curry i jeszcze raz wymieszać. Formę do muffinów wysmarować tłuszczem , napełnić dołki ciastem i piec na dolnym poziomie piekarnika ok. 45 min. w 160 – 170 st. C Potem wyjąć formę, naciąć muffinki na krzyż i piec jeszcze 10 minut. Podawać lekko przestudzone. Najlepiej smakują z ostrymi sosami lub chutneyami np. pomidorowo – imbirowym z cynamonem.




 
1 , 2 , 3



Akcja: Nie kradnij zdjęć! Smacznie Z Joanna

Wypromuj również swoją stronę Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria Top Blogi Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Durszlak.pl
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...