kulinarne fascynacje w zwykłej polskiej kuchni
wtorek, 23 października 2012
Opieńki ze szpinakiem - uniwersalna potrawka

Z niedzielnego grzybobrania oprócz prawdziwków, podgrzybków i gąsek przywiozłam dobre pół wiaderka opieniek.  Miałam zrobić zimową sałatkę w słoiczkach, ale stwierdziłam, że trzeba wykorzystać takie świeże i pachnące. No i zrobiłam potrawkę, którą nazwałam uniwersalną. A dlaczego? Bo można ją podać do ziemniaków, kaszy czy makaronu, a po zmiksowaniu może być doskonałym farszem do naleśników, pierogów czy canneloni.

Składniki:

  • 50 – 60 dag opieńki miodowej (kapeluszy)
  • 100 g świeżego szpinaku
  • 1 średnia cebula
  • ok. 1 łyżki sosu sojowego jasnego
  • pieprz kolorowy w młynku Kotanyi
  • masło - 1 łyżka

Kapelusze opieńków oczyścić i opłukać pod bieżącą wodą. Wrzucić na osolony wrzątek i gotować ok. 20 minut. Odcedzić i dobrze osączyć. Cebulę pokroić w cienkie półtalarki.


Do rozgrzanego rondla włożyć masło i wrzucić cebulę. Lekko ją zeszklić. Dodać grzyby, wymieszać i chwilę smażyć razem na dość silnym ogniu ciągle mieszając. Po ok. 5 minutach zmniejszyć ogień wlać sos sojowy, doprawić sporą ilością pieprzu, wymieszać i dusić ok. 8 – 10 minut. Pod koniec dodać szpinak, wymieszać dokładnie i poczekać aż pod wpływem temperatury „zwiędnie”. Doprawić ewentualnie sosem sojowym i pieprzem i podawać.





niedziela, 28 sierpnia 2011
Kurki w sosie śmietanowo - koperkowym

Kurki… małe, żółte i tak pyszne, że dałabym się za nie pokroić. Uwielbiam je zbierać i uwielbiam je jeść.  Przygotowałam dzisiaj klasykę gatunku – kurki w śmietanie. Z zielonym dodatkiem. Koperkiem.

Składniki:

  • 60 dag świeżych kurek
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki masła
  • 400 ml gęstej śmietany (12% lub 18%)
  • sól
  • pieprz czarny świeżo zmielony (np. w młynku Kotanyi)
  • 1 spory pęczek koperku

Kurki oczyścić i opłukać. Jeśli piasek trudno usunąć, można dodać do płukanki soli. Osączyć.

Cebulę obrać, pokroić w grubszą kostkę. Na patelni lub w rondelku rozpuścić masło (nie podgrzewać zbyt mocno, żeby się nie przypaliło), wrzucić cebulę, wymieszać i zeszklić na małym ogniu, co jakiś czas mieszając.

Do podduszonej cebuli dodać kurki (w całości), wymieszać, lekko przesmażyć. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Mieszając dusić powoli, aż grzyby będą miękkie (ale nie można ich rozgotować).

Do grzybów dodać śmietanę, zamieszać, zagotować i dusić ok. 5 minut. Dodać posiekany koperek i dusić jeszcze chwilkę.

Podawać z pieczywem lub z ziemniakami, albo makaronem.




Tagi: kurki
21:26, js28 , grzybowo
Link Komentarze (11) »
niedziela, 31 października 2010
Pasztet z grzybami leśnymi

Gotujemy po polsku!

Nazbierało się troszkę grzybków w tym roku, postanowiłam więc wypróbować przepis na pasztet z grzybami, który znalazłam w gazecie. Nigdy takiego nie jadłam, czas posmakować :) – pora na to odpowiednia.

Potrawę przygotowałam w ramach akcji Gotujemy po Polsku!, której patronem jest serwis zpierwszegotloczenia.pl

Składniki:

  • 1 kg grzybów
  • 25 dag świeżego boczku
  • Cebula
  • 10 dag masła
  • 5 dag smalcu
  • Mała bułka
  • Jajko
  • 10 dag włoszczyzny (marchew, seler, pietruszka i por)
  • Sól i pieprz
  • Majeranek
  • Liść laurowy
  • Gałka muszkatołowa
  • Mielony imbir

Boczek, włoszczyznę i liść laurowy gotujemy aż do miękkości. Boczek wyjąć.  Odlać trochę wywaru i namoczyć w nim bułkę. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Podsmażyć na łyżce smalcu na złoto. Boczek, cebulę i odciśniętą bułkę mielimy w maszynce do mięsa.

Grzyby oczyszczamy, myjemy i 2-3 razy przepuszczamy przez maszynkę. Dodajemy do masy z boczku i doprawiamy solą, pieprzem, gałką, imbirem i majerankiem. Wbijamy jajko i mieszamy.

Na głębokiej patelni roztapiamy masło i resztę smalcu. Na rozgrzany tłuszcz wykładamy masę i dusimy ok. 20 minut. Następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego i zapiekamy w piekarniku ok. 40 minut w temp. 1800C.

12:56, js28 , grzybowo
Link



Akcja: Nie kradnij zdjęć! Smacznie Z Joanna

Wypromuj również swoją stronę Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria Top Blogi Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Durszlak.pl
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...