kulinarne fascynacje w zwykłej polskiej kuchni
niedziela, 07 kwietnia 2013
Kurczak w sosie koperkowym

Ostatnio mam ochotę na lekkie, gotowane potrawy mięsne. W swoim starym zeszycie wyszperałam przepis na kurczaka w sosie koperkowym. Prosty, smaczny przepis na domowy obiad.

Składniki:

  • kurczak ok. 1 kg (ja użyłam podzielonych ćwiartek)
  • 1 pęczek koperku
  • pól szklanki lekkiego bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 2-3 łyżki oleju
  • łyżka masła
  • pół szklanki śmietany 12%
  • sól, pieprz

Kurczaka umyć, osuszyć, podzielić na części i obsmażyć na gorącym oleju. Przełożyć do rondla i dodać masło. Podlać gorącym bulionem. Dusić pod przykryciem na wolnym ogniu ok. 10 – 15 minut. Następnie dodać połowę posiekanego koperku i sól. Dusić jeszcze ok. 10-15 minut, aż mięso będzie miękkie. Dodać śmietanę, resztę koperku, doprawić pieprzem i  solą. Dusić jeszcze przez krótki czas.




niedziela, 03 marca 2013
Klopsiki indycze z tartym jabłkiem

Wczoraj na moim facebookowym profilu Smacznie z Joanną zrobiłam małą zabawę na propozycję potrawy z mielonego mięsa indyczego. Moi „Lubisie” mnie nie zawiedli i spośród mnóstwa wspaniałych, pachnących pomysłów wybrałam jeden – na klopsiki z tartym jabłkiem, który zaproponowała Mirka.

Szczegółowy przepis nie był podany, więc musiałam zrobić po swojemu bazując na podanych informacjach:

„Ja proponuję klopsiki z tartym jabłkiem, cebulką, natką pietruszki, ziołami prowansalskimi, tymiankiem... jabłko zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać do mięsa mielonego, do tego zioła i przyprawy, trochę bułki tartej, jajko... wszystko wymieszać na piękną jednolitą masę i piec małe klopsiki w smaku są genialne”.

A oto moje proporcje:

  • 450 g mielonego mięsa z indyka
  • 2 kruche jabłka
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 jajko
  • panierka panko – tylko tyle, żeby masa się związała (ok. 1 łyżki)
  • sól do smaku
  • pieprz czarny mielony do smaku

Cebulę posiekać, jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach (ja użyłam FP270 Kenwood, bo strasznie nie lubię siekać cebuli, a jabłuszka starły się w kilka sekund).

Mielone mięso wyrobić z cebulą, jabłkami, dodać zioła, pietruszkę, jajko i panko. Doprawić solą i pieprzem, wyrobić na gładką masę. Formować małe kotleciki i układać na posmarowanej lekko tłuszczem blaszce lub w formie.

Piec ok. 25 minut w 180 st. C, aż się lekko zrumienią. Klopsiki same puszczą pyszny sosik.

I rzeczywiście, połączenie smaków w tych klopsikach jest rewelacyjne. Chociaż unikam łączenia owoców z mięsem (nie za bardzo lubię) to w tym przypadku jabłka stanowią dopełnienie idealne.

Spróbujecie?

poniedziałek, 26 września 2011
Szaszłyki drobiowe z cukinią na makaronie

Popatrzyłam dzisiaj na mój parowar i stwierdziłam, że zbyt rzadko go używam. Wyciągnęłam więc z pudła i przygotowałam takie oto szybkie danie :)

Składniki:

  • 40 dag mięsa z piersi drobiowej (indyk lub kurczak)
  • 1 mała cukinia
  • gałązka rozmarynu
  • sól i pieprz
  • łyżka oleju
  • 30 dag makaronu (nitki, wstążki lub spaghetti)
  • kawałek czerwonej papryki

Mięso umyć, osuszyć, oczyścić z błonek. Pokroić na długie, wąskie paski. Cukinię umyć, nie obierać, pokroić w paski. Na każdym pasku cukinii ułożyć pasek mięsa i nadziewać na patyczki do szaszłyków nadając im kształt „S”. Każdy szaszłyk oprószyć solą i  świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Ułożyć w misce parowaru, skropić olejem i posypać listkami rozmarynu. Parować ok. 20 minut.

W tym czasie ugotować makaron al dente w lekko osolonej wodzie. Osączyć i wymieszać z pokrojoną drobno papryką.

Wyłożyć na talerz, na wierzchu ułożyć szaszłyki.




wtorek, 19 kwietnia 2011
Pasztet z wątróbek drobiowych z galaretką jabłkową a la foie gras

Dzisiaj obiecany przepis na pyszny pasztet z wątróbek drobiowych z galaretką jabłkową, który miałam okazję przyrządzać podczas warsztatów kulinarnych Makro „Pasztety, sery, wina”.

Składniki:

  • ok. 25 dag wątróbki drobiowej
  • 3-4 gałązki tymianku
  • 2 szalotki
  • 1/3 kostki masła
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 2 łyżki jabłek duszonych
  • 0,5 szkl. soku jabłkowego
  • 1/3 szkl. winiaku
  • 1 płaska łyżeczka żelatyny
  • sól i pieprz.

Wątróbkę oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki. Szalotki posiekać, z tymianku oderwać listki i także posiekać. Na patelni rozgrzać masło klarowane, wrzucić wątróbki i krótko obsmażyć  z szalotkami i tymiankiem. Doprawić pieprzem i solą. Wlać winiak i po chwili podpalić.

 

foto: dorota20w

Kiedy płomień zgaśnie zdjąć z ognia. Zmiksować z masłem pokrojonym w cienkie plastry. Następnie przetrzeć przez metalowe sitko (masa będzie miała konsystencję musu). Mus przełożyć  do małych foremek wyłożonych folią spożywczą i stukając lekko foremką o blat ubić masę w naczyniu. Masa powinna sięgać około 3/4 wysokości naczynia. Na wierzchu rozłożyć duszone jabłka

foto: dorota20w

i przygotować galaretkę. W tym celu wlać do garnka sok jabłkowy i zredukować go do ok. połowy objętości. Następnie wsypać żelatynę i mieszać aż do całkowitego rozpuszczenia. Kiedy zacznie tężeć – zalać jabłka i wstawić do lodówki, żeby całość stężała.

foto: dorota20w

Można ponakłuwać wierzch wykałaczką, żeby galaretka swobodnie połączyła się z musem mięsnym.

A oto efekt ;)


wtorek, 02 listopada 2010
Kurczak Pana Starosty

Gotujemy po polsku!

Przepis na to pyszne danie pochodzi z książki Ewy Aszkiewicz  „Kuchnia Polska. 1001 przepisów”, Wyd. Publicat.

Potrawę przygotowałam w ramach akcji Gotujemy po Polsku!, której patronem jest serwis zpierwszegotloczenia.pl

Składniki:

  • 6 niewielkich plastrów z piersi kurczaka
  • łyżeczka przyprawy do drobiu (można użyć  Ziarenek Smaku Winiary)
  • olej,
  • jajko,
  • tarta bułka,
  • ogórek (świeży lub kiszony),
  • koperek

Sos:

Łyżka masła, 2 cebule, szklanka śmietany kremówki, łyżka musztardy delikatesowej, sól, pieprz

Porcje kurczaka lekko rozbijamy dłonią, nacieramy przyprawą, odstawiamy na 10 minut w chłodne miejsce. Wychłodzone panierujemy w jajku i tartej bułce i smażymy na złoto. Gotowe układamy w naczyniu do zapiekania i wstawiamy do nagrzanego do 1800C piekarnika na 15 minut.

Przygotowujemy sos: na maśle lekko rumienimy drobno posiekaną cebulę, dodajemy śmietanę, podgrzewamy nie dopuszczając do zagotowania, dodajemy musztardę, doprawiamy do smaku.

Porcje rozkładamy na wygrzanych talerzykach przybranych plasterkami ogórka, zalewamy sosem i podajemy gorące.


 

 



Akcja: Nie kradnij zdjęć! Smacznie Z Joanna

Wypromuj również swoją stronę Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria Top Blogi Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Durszlak.pl
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...