kulinarne fascynacje w zwykłej polskiej kuchni
czwartek, 21 marca 2013
Proste risotto z curry i rodzynkami

Dzisiaj zapraszam na bardzo proste risotto. Pełne smaku i aromatu. Często robię je jako dodatek do smażonego kurczaka, ale jako samodzielna potrawa też smakuje doskonale.

Składniki:

  • 200 g suchego ryżu
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki curry w proszku
  • 400 ml lekkiego bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 100 g rodzynek
  • pieprz czarny mielony
  • sól
  • 0,5 puszki zielonego groszku
  • oliwa

W rondlu rozgrzać oliwę i zeszklić na niej posiekaną  w kostkę cebulę. Dodać drobno posiekany czosnek i chwilę razem smażyć. Wrzucić suchy ryż, dodać curry dokładnie wymieszać i smażyć ciągle mieszając ok. 2 – 3 minut. Wlać część bulionu tak aby przykrył ryż, dodać rodzynki, zmniejszyć ogień i gotować około 20 minut – często mieszając i ewentualnie uzupełniać bulionem, aż ryż stanie się sprężysty, ale nie rozgotowany. Pod koniec dodać zielony groszek, doprawić solą i pieprzem.  Można posypać startym parmezanem.




środa, 20 marca 2013
Lazania w sosie z musztardy starofrancuskiej

Miałam dzisiaj ochotę na mały kulinarny eksperyment z wykorzystaniem musztardy starofrancuskiej. Początkowo w planach miałam klopsiki, ale… rzuciłam sobie wyzwanie i zrobiłam lazanię.

Obawiałam się końcowego efektu, bo musztarda starofrancuska jest dość kwaśna, poza tym ma całe ziarna gorczycy, które mogą się łatwo przypalić. Ale powiem Wam, że opłaciło się podjąć wyzwanie, wyszło pysznie. Do doprawienia mięsa użyłam sosu Worcestershire, którego słodycz idealnie wyrównała kwaśność musztardy.

Składniki:

  • 0,5 opakowania makaronu lazania
  • 500 g mielonego mięsa
  • 1 cebula
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 2 – 3 łyżki sosu Worcestershire
  • sól do smaku
  • pieprz czarny mielony do smaku
  • starty żółty ser (np. gouda) ok. 100 g

Sos musztardowy:

  • 2 lyżki masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 200 ml bulionu drobiowego
  • 2 duże łyżki musztardy starofrancuskiej Maille
  • ew. odrobina cukru

Piekarnik rozgrzać do 180 st. C.

Płaty lazanii sparzyć  przez ok. 5 minut we wrzątku. Odcedzić. Cebulę posiekać w kostkę, a pomidorki pokroić na połówki.

Na patelni rozgrzać trochę oleju, wrzucić cebulę i ją zeszklić. Dodać mięso, dokładnie rozdrobnić widelcem, żeby nie było dużych grudek. Dodać sos Worcestershire, pomidorki,  sól i pieprz, wymieszać i smażyć, aż mięso będzie gotowe.

Przygotować sos musztardowy:

W rondelku rozpuścić masło, dodać mąkę i szybko wymieszać robiąc jasną zasmażkę, rozprowadzić ciepłym bulionem cały czas mieszając aby nie robiły się grudki (najlepiej przy pomocy trzepaczki). Następnie dodać musztardę, zmniejszyć ogień i ciągle mieszając poczekać aż sos zgęstnieje. Można doprawić odrobiną cukru – jeśli wyda nam się zbyt kwaśny.

Na dnie naczynia żaroodpornego rozprowadzić warstwę sosu, położyć płaty makaronu (tak aby przykryły dno) i także posmarować je sosem. Na makaron wyłożyć warstwę mięsa, posmarować sosem, przykryć kolejną warstwą makaronu, który także smarujemy sosem.  Ostatnią warstwą powinien być makaron posmarowany sosem i posypany startym serem.

Piec około 30 minut pod przykryciem. Pod koniec zdjąć pokrywę i pozwolić, by makaron i ser lekko się przypiekły. No chyba, że nie lubicie :)





niedziela, 03 lutego 2013
Kurczak gotowany w potrawce

Tak, tak, wiem, dzisiaj niedziela i powinna być recenzja książki. Ale muszę się Wam wytłumaczyć. Cały ten tydzień był dla mnie ciężki i fizycznie i psychicznie. Moja wena gdzieś uciekła, stąd dzisiejszy dzień lenia. Jednak, żeby tak całkiem nie odpływać w niebyt przygotowałam chyba jeden z najprostszych obiadów. A przy okazji przypomniałam sobie kolejne danie z dzieciństwa.

To kurczak gotowany w potrawce lub jak kto woli w białym sosie. Do przygotowania można użyć całego kurczaka – wtedy potrawa będzie bardziej różnorodna (mięso z piersi, z udek, ze skrzydełek). Ale ja użyłam tylko udek i też wyszło pysznie.

Składniki:

  • 3 średnie udka kurczaka
  • 1 duża marchewka
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • 1 – 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka śmietanki 12% (lub wody)

Udka umyć, włożyć do garnka, zalać wodą (tak aby przykryła mięso) i ugotować na pół miękko.  Marchew obrać i zetrzeć na tarce albo pokroić w paseczki. Dodać do podgotowanego kurczaka razem z zielem angielskim i liściem laurowym. Doprawić do smaku. Gotować aż mięso będzie miękkie.

Udka wyjąć z wywaru, obrać ze skóry i kości, rozdrobnić na mniejsze kawałki. Włożyć z powrotem do garnka i podgrzewać na małym ogniu.

W naczyniu rozrobić mąkę ze śmietanką (lub wodą, ale ze śmietanką sos będzie bardziej kremowy) tak aby nie było grudek. Zahartować gorącym wywarem, wymieszać i wlać do mięsa. Gotować na małym ogniu aż zgęstnieje. Trzeba często mieszać, żeby się nie przypaliło.

Najlepiej smakuje z tłuczonymi ziemniakami. I ogórkami kiszonymi.


Żeby niedzielnemu obiadkowi stało się zadość, na stół wjechała także pomidorowa.  Koniecznie z bazylią :)




czwartek, 17 stycznia 2013
Rejbak

A ja dzisiaj znowu wracam do smaków z dzieciństwa. Tym razem odgrzebany w starych wycinkach przepis na rejbak – ziemniaczany placek wprost z kuchni kurpiowskiej. Moja mama robiła podobną babę ziemniaczaną, tylko bez kaszy manny. A rejbak – wyszedł chrupiący, pachnący, rozgrzewający. Oczywiście nie jest to danie dla dbających o linię i cholesterol, ale… smak jest wart jednodniowego rozgrzeszenia.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 25 dag słoninki
  • 0,5 kg kaszy manny
  • 3 jajka (lub 2 duże)
  • 1 duża cebula
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Piekarnik rozgrzać do 160 st. C. Dowolną foremkę wysmarować tłuszczem (ja użyłam tortownicy silikonowej ze szklanym dnem, więc już niczym nie smarowałam).

Słoninkę pokroić w kostkę i wytopić na małym ogniu. Cebulę drobno posiekać  i dodać do skwarek. Zeszklić i zrumienić.

Obrane ziemniaki zetrzeć na drobnej tarce, odcisnąć z wody i włożyć do miski. Dodać kaszę mannę i jajka i wyrobić na zwartą, jednolitą masę. Dodać sól i dużo czarnego mielonego pieprzu oraz cebulę ze skwarkami i częścią wytopionego tłuszczu. Dokładnie wymieszać, przelać do formy i piec 60 minut.

Kroić na porcje - podawać z surówką lub dowolnym, ulubionym sosem. Ja zjadłam ze słodkim chili.

Rejbak można odsmażyć i … tak jak odsmażane pierogi smakuje doskonale.

W szybszej pracy pomógł mi oczywiście robot Kenwood FP-270 (malakser do rozdrobnienia cebuli i tarcza ścierająca do ziemniaków).




środa, 09 stycznia 2013
Gulasz wieprzowy

Tak jak pisałam w poście o duszonych żeberkach, tak napiszę i dzisiaj – ostatnio mam wielką ochotę na przypominanie sobie domowych smaków z dzieciństwa.  Na drugi ogień poszedł gulasz wieprzowy, który najlepiej smakuje z kaszą i z buraczkami. Zapraszam!

Składniki:

  • 500 – 600 g łopatki wieprzowej
  • 1 duża cebula
  • kilka listków laurowych
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • mąka
  • olej do smażenia
  • 1 szkl. przegotowanej wody

Mięso oczyścić, umyć i dobrze osuszyć. Pokroić w sporą kostkę. Oprószyć solą, pieprzem i obtoczyć dokładnie w mące (nadmiar strząsnąć). Cebulę pokroić w półplasterki, listki laurowe pokruszyć, a ziele angielskie rozgnieść (dadzą lepszy aromat).

W rondlu mocno rozgrzać olej i obsmażyć mięso na złoto. Następnie wrzucić cebulę, listki laurowe, ziele angielskie i mieloną paprykę, wymieszać i chwilę razem smażyć. Kiedy cebula lekko zmięknie dodać wodę, zmniejszyć ogień, przykryć i dusić aż mięso będzie miękkie. Od czasu do czasu trzeba dokładnie zamieszać, zbierając z dna rondla wszystkie smaki, które zostawiło mięso. Sos zgęstnieje samoistnie pod wpływem mąki. W razie potrzeby doprawić solą, pieprzem i papryką.

Smacznego!




wtorek, 09 października 2012
Po prostu... placki ziemniaczane

Ja wiem, że każdy z Was doskonale umie zrobić placki ziemniaczane, że są tacy, którzy je uwielbiają i tacy, którzy nie tkną. Ja wiem, że przepis jest tak banalny, że można sobie pomyśleć "po co zamieszczać go na blogu"?

Ale ja tak uwielbiam placki ziemniaczane, że muszę im tutaj poświęcić miejsce. A odkąd mam FP 270 Kenwood - z tarczą ścierającą, robienie mojego przysmaku stało się o wiele szybsze i o wiele łatwiejsze (bez startych palców :) ).

 

Składniki:

  • 5 średnich ziemniaków
  • 1 -2 jajka
  • mąka pszenna
  • sól
  • pieprz

 

Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć. Odlać nadmiar płynu, który się zebrał. Wbić jajka, dodać sól i pieprz, wymieszać. Dodać mąkę - ale tylko tyle, by ciasto się nie rozpadało podczas smażenia.

Smażyć na gorącym tłuszczu, przed podaniem osączyć na papierowym ręczniku.

I zajadać - tak jak każdy z Was lubi najbardziej: z cukrem, ze śmietaną, z dipami, z surówkami... Ja uwielbiam bez niczego, ale za to z zimnym mlekiem :)

Smacznego!




wtorek, 25 września 2012
"Serdeczny" gulasz z fasolką

Kupiłam drobiowe serduszka – już bardzo dawno ich nie jadłam, a bardzo je lubię. Już od dziecka – zresztą byłam chyba  jednym z nielicznych dzieci w przedszkolu, które nie grymasiły z powodu wątróbki czy innych podrobów. Wiem, że nie każdy je lubi,  ale znam też osoby, które się nimi zajadają.

Tym razem postanowiłam połączyć serduszka z fasolką i pomidorami. I tak powstał „serdeczny” gulasz.

Składniki:

  • 30 dag kurzych serduszek
  • 1 puszka białej fasoli
  • garść zielonej fasolki szparagowej
  • 1 cebula
  • 10 małych pomidorów
  • sól
  • czarny pieprz
  • 1 łyżka oleju do smażenia

Serduszka opłukać, oczyścić z błonek i tłuszczu. Fasolkę szparagową umyć, obciąć końce i pokroić na kawałki. Fasolę osączyć. Pomidory umyć i przekroić na połówki. Cebulę posiekać w półtalar ki.

W garnku rozgrzać olej, wrzucić cebulę i zeszklić. Następnie dodać serduszka i obsmażyć z każdej strony. Dodać pomidory, wlać odrobinę wody, zmniejszyć ogień i poddusić. Kiedy pomidory puszczą sok i  zaczną się rozpadać dodać fasolkę szparagową i fasolę z puszki. Dusić razem do miękkości. Pod koniec doprawić solą i pieprzem.




środa, 19 września 2012
Kurczak w musztardzie - wpis na kulinarną wyobraźnię :)

Dzisiejszy wpis będzie bez zdjęcia. Z prostej przyczyny... Jestem tak zdolna, że sformatowałam kartę w aparacie żyjąc w błogim przeświadczeniu, że jednak wszystkie fotki są w komputerze. Niestety - nie były...

Ale, mimo to postanowiłam dodać wpis, bo wiem, że kulinarna wyobraźnia moich czytelników na pewno zadziała. A zdjęcie - dodam gdy przygotuję kurczaka następnym razem.

Składniki:

  • 2 ćwiartki kurczaka
  • 1 słoiczek musztardy z rodzynkami i miodem Kamis
  • sól morska w młynku
  • pieprz kolorowy w młynku
  • 1 szkl. bulionu drobiowego
  • mąka
  • 1 cebula
  • olej do smażenia

Ćwiartki kurczaka podzielić na kawałki (można zdjąć skórę), opłukać i dobrze osuszyć. Posypać solą morską i kolorowym pieprzem z obu stron, obsypać mąką (nadmiar strzepać).
W rondlu rozgrzać olej i zeszklić posiekaną w półtalarki cebulę. Włożyć kurczaka i obsmażyć go na złoto z obu stron. Następnie wyłożyć musztardę, wlać bulion, dobrze wymieszać i dusić na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie. Sos samoistnie zgęstnieje, dlatego należy podawać zaraz po przygotowaniu.

Smacznego :)

18:36, js28 , obiadowo
Link
sobota, 08 września 2012
Zamieszanie w jednym garnku

Ostatnio robię potrawy w stylu „nawinie” czyli z tego co akurat znajdę pod ręką. To dobry sposób na uporządkowanie zapasów i zużycie tzw. „resztek” – czyli składników, z których oddzielnie całego obiadu się nie stworzy, ale w połączeniu mogą stać się pysznym i pożywnym jednogarnkowcem.

Składniki:

  • 300 g wieprzowiny (np. łopatki)
  • 3 czerwone papryki
  • 1 szkl. ugotowanego al dente bobu
  • 1 puszka pomidorów pellati
  • 1 duża cukinia
  • sos sojowy jasny
  • sos worcestershire
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju do smażenia
  • pieprz czarny mielony

Mięso umyć, osuszyć i pokroić w paski.  Cukinię obrać i pokroić w kostkę, paprykę oczyścić i także pokroić w paseczki. Czosnek drobno posiekać.

W głębokim rondlu rozgrzać olej, przesmażyć krótko posiekany czosnek i wrzucić mięso. Obsmażyć z każdej strony, aż straci surowy wygląd. Dodać sos sojowy i sos worcestershire, dokładnie wymieszać i smażyć jeszcze ok. 5 minut. Dodać paprykę, bób, cukinię i pomidory. Przykryć, zmniejszyć ogień i dusić do miękkości mięsa ok. 20 minut. Doprawić pieprzem i w razie potrzeby solą.

 



piątek, 24 sierpnia 2012
Gotowana kukurydza z pikantnym masełkiem

Jutro rano wyjeżdżam na piknikowe spotkanie blogerów, dzisiaj więc od samego rana próbuję się zorganizować ze wszystkim, więc i obiad musiał być szybki.  Zrobiłam szybki przegląd swoich zasobów i postanowiłam zrobić gotowaną kukurydzę z pikantnym masełkiem. Przepis znalazłam w książce „Życie jest za krótkie na siekanie cebuli” K. Greenwald, ale dostosowałam go do własnych potrzeb i posiadanych składników.  Nooo, wyszło super  i naprawdę ekspresowo.


Składniki ( w mojej wersji):

  • 2 kolby świeżej kukurydzy
  • 1/2 szkl.  listków świeżej natki pietruszki
  • 1 mała pikantna papryczka
  • sól do smaku
  • 2 spore łyżki miękkiego masła

W dużym garnku zagotować wodę z odrobiną soli, włożyć oczyszczone z włókien kolby kukurydzy i gotować pod przykryciem ok. 4 – 5 minut. Wyjąć i osączyć.

W  malakserze (ja użyłam mojego robota Kenwood FP 270) rozdrobnić papryczkę i natkę pietruszki. Dodać masło i sól i utrzeć, aż składniki się połączą.


Podawać na gorącej kukurydzy, albo oddzielnie w miseczce.

Prawda, że smacznie?


 

 



 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 6



Akcja: Nie kradnij zdjęć! Smacznie Z Joanna

Wypromuj również swoją stronę Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria Top Blogi Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Durszlak.pl
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...