kulinarne fascynacje w zwykłej polskiej kuchni
piątek, 03 grudnia 2010
Winiary z kalendarza - Klopsiki z dorsza z brokułem

Znalazłam w swoich zapasach Pomysł na rybę w sosie śmietanowo – szpinakowym.  Nie miałam ochoty na klasyczne wykonanie , postanowiłam więc zmodyfikować przepis, który znalazłam w kalendarzu Winiary na : klopsiki z dorsza z brokułem. W oryginale jest Pomysł na rybę w sosie śmietanowo – koperkowym, u mnie będzie inaczej :)

Składniki:

  • 1 pomysł na rybę w sosie śmietanowo – szpinakowym (śmietanowo – koperkowym)
  • 200 ml śmietanki 12%
  • 350 g filetów z dorsza (lub innej ryby o białym mięsie)
  • 2-3 łyżki bułki tartej
  • 1 jajko
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 100 g brokułów
  • 50 g sera (8 plasterków)
  • sól i pieprz

Pomysł na…  przygotować według przepisu na opakowaniu z 200 ml śmietanki i 50 ml wody. Zagotować. Filety (odciśnięte z nadmiaru wody  jeśli były mrożone) zemleć w maszynce, dodać bułkę tartą, jajko i zieleninę. Doprawić do smaku. Lekko wyrobić. Uformować ok. 8 klopsików, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, obłożyć różyczkami brokułów i zalać przygotowanym Pomysłem na…. Ser pokroić na 8 plasterków i poukładać na klopsikach. Wstawić do nagrzanego  do 200 stopni piekarnika i piec 25 minut.

Smacznego!

 


wtorek, 09 listopada 2010
Winiary z kalendarza - Pulpeciki w sosie porowo chrzanowym

Postanowiłam dzisiaj, że czas zrobić małą akcję - Winiary z kalendarza, w ramach której, chcę przygotowywać potrawy prezentowane właśnie w kalendarzach Winiary. Na pierwszy ogień poszły więc dzisiaj Pulpeciki w sosie porowo – chrzanowym.

Do przygotowania potrzeba:

  • 3 kostki Rosołu drobiowego Winiary (ja użyłam kostki do smaku warzywnej)
  • 350 g mielonego mięsa drobiowego (ja użyłam wieprzowinki)
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 2 jajka
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

Sos:

  • 200 g pora (biała część)
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżeczka chrzanu
  • 50 ml śmietanki 30%
  • Sól i pieprz

Mięso połączyć z bułką tartą, jajkami i natką pietruszki. Doprawić solą i pieprzem. Uformować pulpeciki. Zagotować 1,5 l wody z kostkami rosołowymi i wrzucić pulpety, gotować ok.  30 minut na wolnym ogniu.

Pora przekroić wzdłuż na połowę, dokładnie umyć i pokroić w paseczki. Masło stopić, dodać pora, podsmażyć, oprószyć mąką i podlać wywarem z pulpetów (ok. 1 szkl). Dokładnie rozprowadzić i gotować na wolnym ogniu do miękkości. Dodać chrzan, śmietanę i odsączone pulpety. Dusić razem 5 minut. Doprawić solą i pieprzem.

Palce lizać. Smak bardzo mnie zaskoczył. Połączenie pora i chrzanu – rewelacja!




Akcja: Nie kradnij zdjęć! Smacznie Z Joanna

Wypromuj również swoją stronę Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria Top Blogi Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Durszlak.pl
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...