kulinarne fascynacje w zwykłej polskiej kuchni
piątek, 11 lutego 2011
Marynata do wieprzowiny

Dzisiaj chcę Wam przedstawić przepis na marynatę do mięsa wieprzowego. Zaintrygowały mnie składniki i postanowiłam wypróbować.

Składniki (na ok. 1 kg mięsa wieprzowego)

  • 350 ml jasnego piwa
  • 5 ząbków czosnku
  • strąk czerwonej ostrej papryki lub ćwierć łyżeczki chilli
  • 2 małe cebule
  • łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
  • łyżeczka startego świeżego imbiru lub pół łyżeczki mielonego
  • po łyżeczce suszonych ziół: bazylii, estragonu i tymianku.

Czosnek, cebulę i papryczkę bardzo drobno posiekać. Można też zemleć w maszynce do mięsa. Dodać do nich pozostałe przyprawy i wlać piwo. Wymieszać. Włożyć mięso i trzymać dobę w temperaturze ok. 15-17 stopni C. Co jakiś czas mięso trzeba przewrócić.

Po wyjęciu mięso można: upiec, usmażyć, udusić . Ja jeszcze nie wiem co z niego zrobię. Ale już niedługo się dowiecie.




Akcja: Nie kradnij zdjęć! Smacznie Z Joanna

Wypromuj również swoją stronę Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria Top Blogi Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Durszlak.pl
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...