kulinarne fascynacje w zwykłej polskiej kuchni
środa, 10 lipca 2013
Dżem truskawkowo - jagodowy

Na pożegnanie sezonu truskawkowego (a może na powitanie sezonu jagodowego?) zrobiłam dzisiaj pyszny, bardzo pachnący latem dżem truskawkowo - jagodowy. Użyłam cukru żelującego, ale jeśli macie życzenie możecie przygotować dżem tradycyjnie, gotując aż do zgęstnienia owoców.

Składniki:

  • 1 kg truskawek
  • 150 g jagód
  • 0,5 kg cukru
  • 1 op. cukru żelującego 2:1 do dżemów niskosłodzonych.

Truskawki umyć i odszypułkować, większe pokroić na mniejsze kawałki. Włożyć do rondelka. Jagody umyć i przebrać, odrzucić listki, gałązki i niedojrzałe owoce.

Truskawki podgrzać, wsypać cukier biały i gotować aż cukier się rozpuści. Dodać jagody, wymieszać i chwilę razem gotować, aż truskawki w dużej części się rozpadną. Wsypać cukier żelujący, wymieszać i gotować jeszcze ok. 2 minut. Wyłączyć ogień i mieszać aż piana się wchłonie. Wkładać do wyparzonych słoiczków, zakręcić i odstawić na ok. 5 minut do góry dnem.


 



piątek, 29 marca 2013
Smażone płotki w kwaśnej zalewie

Bardzo lubię ryby, nie tylko morskie. A ponieważ mogę liczyć na domowe zaopatrzenie we wszelkiego rodzaju ryby słodkowodne, często oprócz tradycyjnie smażonych robię takie w kwaśnej zalewie. Są pyszne!

Składniki:

  • 1 kg świeżych płotek
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • mąka
  • olej do smażenia

Zalewa:

  • 1 szklanka octu
  • 3 szklanki zimnej wody
  • 1 cebula
  • włoszczyzna (bez kapusty)
  • łyżeczka gorczycy
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta soli
  • kilka ziaren czarnego pieprzu

Ryby oskrobać i wypatroszyć. Dokładnie umyć i osuszyć. Oprószyć solą i pieprzem. Obtoczyć w mące (nadmiar otrząsnąć). Na patelni dobrze rozgrzać olej i smażyć ryby na złoty kolor (na chrupko). Osączać na papierowym ręczniku. Przestudzić.

W przypadku zalewy podałam proporcje wody i octu 3:1, ale to wszystko zależy od Waszych upodobań i octu jakiego użyjecie.

Włoszczyznę obrać, umyć i pokroić w plasterki. Cebulę pokroić w talarki. W garnku wymieszać wodę z octem, dodać włoszczyznę, cebulę i przyprawy. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień, przykryć i gotować na małym ogniu ok. 5 minut. Odstawić do przestygnięcia.

W słoiku układać usmażone ryby, zalać przestudzoną zalewą (można dodać marchewkę, cebulę, gorczycę), zamknąć szczelnie i odstawić na kilka dni. Płotki nadają się już do jedzenia po 2 -3 dniach. Szybko robią się kruche i smakują genialnie.




poniedziałek, 16 lipca 2012
Ogórki chili

Bardzo lubię ostre przyprawy, dania i przystawki. Kiedy dostałam kilka lat temu przepis na te ogórki zastanawiałam się, czy nie będą za ostre, w końcu to chili. Ale wyszły idealne! Smaki ostry, kwaśny i słodki doskonale się równoważą – a ja nie wyobrażam sobie zimy bez nich. Kładę je nawet na kanapki.


Składniki:

  • 2 kg średnich ogórków
  • 1 główka czosnku
  • 1,5 szkl. octu 10%
  • 70 dag cukru
  • 4 łyżki soli
  • 1 płaska łyżka mielonego chili
  • 6 łyżek oleju

 

Ogórki pokroić w cienkie plasterki, posolić i odstawić na 6 godzin. Po tym czasie odlać sok, posypać chili i wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Wymieszać.

Zagotować ocet, olej i cukier. Gorącą zalewą zalać ogórki i zostawić pod przykryciem na 12 godzin. Wkładać do słoików razem z zalewą. Nie pasteryzować.






Akcja: Nie kradnij zdjęć! Smacznie Z Joanna

Wypromuj również swoją stronę Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria Top Blogi Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Durszlak.pl
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...