kulinarne fascynacje w zwykłej polskiej kuchni
środa, 08 stycznia 2014
Ciasto milionerów - ogromne bogactwo smaków!

To ciasto „chodziło” za mną odkąd zobaczyłam je w kulinarnej gazecie "Good Food", którą przywiozłam sobie w maju z Londynu. Zastanawiałam się dlaczego tak naprawdę nazywane jest ciastem milionerów. Kiedy go spróbowałam, chyba znalazłam odpowiedź na to pytanie – bogactwo smaku jest po prostu zniewalające. A przy okazji nie jest jakoś szczególnie skomplikowane do wykonania. Warto więc spróbować zaskoczyć swoich znajomych. I choć jest bardzo słodki, pełen kalorii, to jednak Millionaire's shortbread wart jest by choć raz w życiu poczuć jego smak.

Składniki:

Kruche ciasto:

  • 225g mąki pszennej
  • 175g miękkiego masła
  • 75 g cukru

Masa mleczna:

  • 100g masła
  • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego ( 400 g)
  • 1 szkl. solonych orzeszków ziemnych

Polewa:

  • 350g ciemnej czekolady
  • ok. 30 g masła

Piekarnik rozgrzać do 180 st. C. Mąkę wymieszać z cukrem i miękkim masłem. Zagnieść kruche ciasto. Blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wylepić przygotowanym ciastem (nie polecam wałkowania, gdyż ciasto może się rwać). Nakłuć widelcem i piec ok. 20 – 30 minut aż stanie się złote. Odstawić do ostygnięcia.

Mleko skondensowane wlać do rondelka, włożyć masło i ciągle mieszając podgrzewać, aż mleko i masło połączą się na gładką masę. Następnie doprowadzić do wrzenia i na małym ogniu mieszać aż masa zgęstnieje i zmieni kolor na ciemniejszy. Odstawić na 5 minut aby lekko przestygła, wrzucić orzeszki, dokładnie wymieszać i wyłożyć na upieczony spód. Ostudzić.

Czekoladę pokruszyć na kawałki i razem z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej. Wylać na ciasto i odstawić do lodówki – najlepiej na całą noc.

Pokroić na kwadratowe lub prostokątne ciasteczka.

 





Akcja: Nie kradnij zdjęć! Smacznie Z Joanna

Wypromuj również swoją stronę Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria Top Blogi Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Durszlak.pl
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...